Tatry- aký príbeh sa za nimi ukrýva? Prečítajte si

2014-07-14 09:00:00 |   |    | 

Išli raz dvaja východniari do hôr a začali počítať štíty: ta 1, ta 2, ta tri. A tak vznikol názov TATRY. Takto vtipne by sme mohli začať rozprávanie o našich jediných veľhorách. V skutočnosti názov pochádza zo staroslovanského názvu Tritri, čo znamená skaly alebo skalné štíty. Na Slovensku sa Tatry rozprestierajú na území 260 km2 a ponúkajú takmer všetko čo ponúka alpský masív samozrejme v menšom.



Mnoho Slovákov nevie o histórii našich Tatier takmer nič. A pritom príbeh týchto veľhôr je taký bohatý. Môžeme začať rovno od začiatku. Kedysi pred 200 miliónmi rokov boli Tatry ostrovom, okolo sa rozprestieralo šíre more. Žili tu 2,5 metrové dinosaury, dôkazy o tom sa podarilo nájsť dvom geológom v r. 1977. Tatranského dinosaura môžete vidieť aj naživo - jeho rekonštrukcia sa nachádza v paleontologickej expozícii SNM v Bratislave. Tatranské plesá vznikali tak, že roztápajúce sa ľadovce vypĺňali vodou rôzne terénne priehlbiny. Veľkým bohatstvom Tatier sú minerálne a termálne pramene, ľudia veria, že majú magickú moc.

Osídľovanie územia Tatier sa začalo už v dávnej minulosti.  Najstarší známi Tatranec žil pred 120-tisíc rokmi v blízkosti termálneho prameňa, bol to človek neandertálec. Jeho obľúbený termálny prameň pri Gánovciachsa mu však stal osudným. Predpokladá sa, že sa utopil omámený plynmi unikajúcimi z prameňa. Originálny výliatok z jeho lepky uchováva NM v Prahe, kópiu nájdete v Podtatranskom múzeu v Poprade.  

Na územie Tatier sa ľudia v minulosti báli chodiť, rozprávali si strašidelné príbehy o drakoch v jaskyniach a iných príšerách.  Pravdaže našlo sa pár odvážlivcov, ktorí vstúpili do tatranskej prírody a spoznávali jej krásy, boli to najmä uhliari, hľadači pokladov, neskôr aj domáca šľachta. V hustých tatranských lesoch zas nachádzali svoje útočište zbojnícizbehovia, pašeráci, či nevoľníci. Ľudia dodnes veria, že sú v Tatrách ukryté poklady Juraja Jánošíka.

Za objavenie Tatier ako územia pre turistické vychádzky môžeme ďakovať jednej odvážnej žene. V 16. storočí sa nemanželská dcéra poľského kráľa Žigmunda Starého, Beata Laská, usadila na Kežmarskom hrade. Bola veľmi bohatá a to očarilo o dvadsať rokov mladšieho Alberta Laského, ktorého si vzala za muža. Tatry jej učarovali od prvého dňa.

Raz sa rozhodla, že sa tam musí vybrať.  Sprevádzaná mnohými mešťanmi sa odviezla do hôr, dostala sa až k Zelenému plesu. Avšak tento výlet sa jej stal osudným, vrátila sa v poriadku, ale dala svojmu manželovi skvelú zámienku aby sa jej zbavil. Keďže odišla bez neho, previnila sa voči prísnym mravným zásadám vtedajšej doby. Strčili ju do hladomorne najvyššej veže hradu. Tu strávila dlhých 6 rokov a cez okienko sa mohla pozerať na svoje vysnívané Tatry. Jej manžel sa potom zadlžil a musel hrad predať. Nový majiteľ našiel Beatu úplne zúboženú a šialenú, dal ju odviesť do Košíc, kde „dobyvateľka Vysokých Tatier" onedlho zomrela. Táto odvážna žena nám otvorila bránu k nádherám tatranskej prírody.

Ľuďom učarovala pešia turistika, ale to si vyžadovalo výstavbu turistických chodníkov a tiež horských vodcov. Najskôr sa tejto činnosti ujal Uhorský karpatský spolok, najstaršia turistická organizácia v Uhorsku. Rozvoj turistiky v Tatrách podnietil výstavbu turistických chát.

 

Tu sa nateraz náš príbeh o Tatrách končí. Pokračovať bude v najbližších dňoch rozprávaním o vysokohorských chatách. Môžete sa tešiť na informácie o Bilíkovej chate, Chate pod Rysmi, Chate Plesnivec, Chate pod Soliskom a aj horskom hoteli Hrebienok.

Autor: Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa