Najkrajšie svadobné miesta Slovenska. Ktoré miesto dodá vášmu obradu správnu atmosféru?

2015-10-01 08:00:00 |   |    | 

Mnohí z cestovateľov istotne snívajú o romantickej svadbe v ich vysnívanej destinácii, prípadne na pláži pri mori a počas západu slnka. Vo svete je pre túto príležitosť istotne mnoho krásnych miest, no niekedy netreba hľadať tak ďaleko, pretože sa stačí popozerať okolo seba. I na Slovensku nájdete mnoho krásnych lokalít, kde si môžete nielen zorganizovať vašu romantickú svadbu, ale zároveň to spojiť aj s malou svadobnou cestou.



 

Bojnický zámok

 

Zo slovenských sobášnych miest je toto pre snúbencov istotne najlákavejšou alternatívou. Bojnický zámok do bodky spĺňa všetky romantické predstavy neviest, keď sa na chvíľku stávajú vysnívanými princeznami. Pre sobáš máte dve alternatívy. V prípade cirkevnej svadby budete mať túto slávnosť v kaplnke. Ak budete mať civilný sobáš, budete sa sobášiť v Zlatej miestnosti. Za svadbu v týchto priestoroch zaplatia obyvatelia Bojníc 132,80 eur, ak sú obaja občanmi tohto mesta, 199,20 eur, ak je občanom iba jeden z nich alebo 332 eur, ak ani jeden z nich nie je občanom Bojníc. Napriek vyššej sume sú svadby na tomto zámku veľmi populárne a je potrebné rezervovať si ich aj v ročnom predstihu.

 

Kaštieľ Liptovský Hrádok

 

Nenechajte sa tentoraz oklamať vonkajším obalom. I keď tento kaštieľ nepôsobí z vonku tak pompézne ako trebárs Bojnický zámok, jeho interiéry už hovoria inou rečou. Časť z neho je zrekonštruovaná a prístupná verejnosti a druhú časť tvorí reštaurácia s hotelom. Priamo v kaštieli je i obradná sieň a miestnosť na konanie hostiny. Tá má krásne kamenné zdobenie a pôsobí nádherne dobovo. Bonusom je, že si práve v tejto lokalite môžete hneď dopriať aj príjemnú dovolenku v blízkosti Nízky i Vysokých Tatier a vychutnať si tak skutočne luxusné prostredie.

 

Lomnický štít a iné tatranské lokality

 

Ak patríte k milovníkom hôr, istotne by ste snívali o sobáši na niektorom z našich končiarov. I toto je u nás možné, no musíte si pripraviť poplatok za svadbu na netradičnom mieste, ktorý je v súčasnosti 200 eur. Obvykle sa preferujú dostupné lokality. Teda ak si zmyslíte svadbu na niektorom z ťažšie dostupných končiarov, môžete vás odmietnuť. Preto snúbenci uprednostňujú skôr lokality ako Hrebienok, Popradské pleso, Skalnaté pleso alebo Lomnický štít, kde je možné dostať sa pohodlne lanovkou alebo v druhom prípade po asfaltovej ceste. Tieto svadby sú obmedzené aj počasím. Ak teda lanovka nepremáva, počítajte s tým, že si budete musieť nečakane zmeniť termín. Rizikové sú najmä zimné mesiace.

 

Na ľudovú nôtu

 

Nie každá nevesta však sníva o nadýchaných bielych šatách. Pre niektoré z nich môžu byť atraktívne i krásne ľudové kroje. Ani to už nemusí byť pre ne nesplnenou túžbou. Viaceré slovenské skanzeny totiž ponúkajú alternatívu sobáša v ich priestoroch. Napríklad v skanzene v Pribyline, kde sa môžete zosobášiť a oslavu potom väčšinou zabezpečujú prostredníctvom cateringových firiem a alternatívy s rozložením veľkých stanov.

 

Kaštieľ Svätý Anton

 

Jeden z najkrajších kaštieľov ponúka aj alternatívu sobáša v jeho priestoroch. Na výber sú opäť dve možnosti. Do kaplnky určenej na cirkevné sobáše sa vojde 40 ľudí, do obradnej miestnosti na civilné sobáše o desať menej. Nie je teda určený na veľké svadby a ponúka príjemnú komornú atmosféru. Taktiež sa dá spojiť s príjemnou dovolenkou v blízkej Banskej Štiavnici, ktorá je sama o sebe romantická.

 

Zaujímavé kostolíky

 

Na Slovensku máme aj množstvo krásnych kostolíkov, ktoré ponúkajú ďalšiu zaujímavú alternatívu na svadbu. V nich máte sobáše bezplatné, musíte však myslieť na ďalšiu dôležitú vec. V týchto kostoloch potom budete musieť absolvovať aj prípravu. Čiže ak sú ďaleko od vášho bydliska, budete tam musieť pravidelne dochádzať. Z tohto hľadiska sú zaujímavými priestormi Dóm sv. Alžbety v Košiciach, Modrý kostolík v Bratislave a Chrám sv. Jakuba v Levoči.

 

Svadba môže byť kdekoľvek

 

Ak vám nevyhovuje žiadna z týchto možností, nemusíte zúfať. Svadbu môžete mať v podstate kdekoľvek chcete. Či je to nejaká vám blízka pekná lokalita alebo miesto, stačí sa o tom vždy na mieste informovať a požiadať ich, či by bolo za poplatok možné zorganizovať tam sobáš. Vtedy však musíte počítať aj s nutnosťou menšieho počtu hostí. Potom musíte zájsť na úrad a pokiaľ bude daný oddávajúci ochotný, môžete sa vziať v podstate kdekoľvek. Môže to byť lúka s výhľadom na vašu domovinu, obľúbený park alebo miesto, kde ste sa spoznali.

 

Zdroj/autor: bojnicecastle.sk, svatyanton.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa