Spoznávame Slovensko: Vyberte sa na výlet po Prešove a jeho okolí

2015-12-31 08:00:00 |   |    | 

I keď vonku panuje chladné počasie, pre pravých cestovateľov to nie je prekážkou. S chuťou sa pustia do spoznávania pamiatok, ktoré môžu potom skombinovať trebárs s návštevou kúpeľov alebo wellness hotelov. Dnes vám preto predstavíme ďalší z regiónov. V Prešove a okolí nájdete taktiež množstvo zaujímavostí, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.



 

Prechádzka centrom

 

Vaša prvá zastávka by mala viesť do centra mesta. To sa stalo chránenou pamiatkovou rezerváciou, vďaka čomu sa tam podarilo uchovať množstvo zaujímavých budov v pôvodnom štýle. Jednou z najvýznamnejších pamiatok je Kostol sv. Mikuláša, ktorý bol postavený v barokovom štýle. V blízkosti námestia a i v samotnom Prešove sa nachádzajú ďalšie štyri významné sakrálne svadby a taktiež významná židovská synagóga. Dominantou Hlavného námestia je i známa Neptúnova fontána, ktorá je zároveň obľúbeným bodom pre stretávanie domácich i turistov. Mestské hradby sa síce neuchovali v pôvodnom stave, no napriek tomu je viacero častí, ktoré si môžete pozrieť. Neďaleko mesta sa nachádza aj prešovská kalvária, ktorá patrí k najkrajším na Slovensku.

 

Množstvo múzeí

 

Najvýznamnejším múzeom je Krajské prešovské múzeum. Nachádzajú sa tam vzácne predmety z celého regiónu, ktoré mapujú dejiny Prešova a okolia. Múzeum má niekoľko stálych expozícii, no k tomu navyše pravidelne prinášajú aj rôzne zaujímavé dočasné výstavy. V Prešove taktiež nájdete Šarišskú galériu, v ktorej nájdete výsostne diela maliarov z tohto regiónu. Ide o veľkú a mimoriadne cennú zbierku. V Prešove má silné zázemie aj židovská kultúra. I z tohto dôvodu tam vzniklo múzeum, ktoré sa sústreďuje na neľahký osud tejto komunity. Veľmi zaujímavou zastávkou je Múzeum vína, ktoré sa nachádza v budove radnice. Nachádzajú sa tam vína nielen zo Slovenska, ale i z celého sveta a v prípade záujmu si môžete niektoré kúsky i zakúpiť. V týchto priestoroch sa nachádza aj degustačná miestnosť.

 

Dnes už historický Solivar

 

Ikonickou zastávkou na výlete v prešovskom okrese je nepochybne i bývalý areál Solivaru. Po neslávne ukončenej činnosti tejto významnej firmy, ktorá dávala v minulosti prácu mnohým domácim obyvateľom, sa rozhodlo vedenie zmeniť Solivar aspoň na zaujímavú turistickú atrakciu. V súčasnosti sa môžete za symbolické vstupné prejsť po jednotlivých častiach výroby, ťažby soli a miestnostiach, ktoré slúžili už pracovníkom v dávnej minulosti. V komplexe sa nachádza aj malé múzeum, ktoré vám priblíži všetky dôležité informácie z histórie Solivaru.

 

Netradičná jaskyňa

 

V Lipovciach sa dostanete k ďalšiemu unikátu, ktorou je jaskyňa Zlá diera alebo v tunajšom dialekte Zla džura. Táto jaskyňa totiž nie je vôbec osvetlená. Keď sa chcete do nej vybrať, dostanete hneď na začiatku prilby s vlastným osvetlením, čo dodáva celej prehliadke špecifickú atmosféru. Nemusíte sa však obávať, terén napriek tomu nie je až natoľko náročný a pokojne sa tam môžete vybrať aj s deťmi. Zla džura bola sprístupnená v roku 1999, napriek tomu nechce prejsť na komfortnejšie vnútorné osvetlenie, aby si zachovala svoju výnimočnosť. Prehliadka tam trvá približne 40 minút a vstupné pre dospelých je 6 eur.

 

Zrúcaniny v okolí

 

V blízkosti Prešova sa nachádzajú aj tri známe zrúcaniny – Šarišský, Kapušiansky a Zbojnícky hrad. V prípade dobrého počasia sú dobre prístupné aj počas zimy. Zo všetkých týchto miest je vynikajúci výhľad na okolie. Ruiny sú v pomerne dobrom stave, takže sa i takýmto spôsobom môžete vybrať na zaujímavú prechádzku minulosťou. Najstarší z nich je Šarišský, ktorého prvá písomná zmienka pochádza z 12. storočia.

 

Lesopark s cenným bukom

 

Jedna z mestských častí Prešova ponúka ďalšiu zaujímavosť. A tou je Cemjata s veľmi príjemným lesoparkom. V ňom sa nachádza aj veľmi vzácny strom, Petöfiho buk, pod ktorým tento známy spisovateľ písaval v čase tunajšieho pobytu básne. Lesopark často využívajú najmä rodiny s deťmi, kde hľadajú pokoj oproti rušnému mestskému prostrediu.

 

Slovenské opálové bane

 

Baňa Libanka je prístupná naozaj pre všetkých. Časť úseku je prístupná aj pre telesne postihnutých ľudí a to je naozaj výnimočné - kvôli náročnému terénu takúto možnosť ponúka len veľmi málo jaskýň alebo prístupných baní na svete. Prevádzková trasa má niečo vyše kilometra a nachádza sa v najlepšie prístupnej štôlni Jozef. Počas prehliadky sa návštevníci dozvedia viac o práci v bani, histórii ťažby opálov a tunajších podzemných vzácnostiach. Do základného okruhu sa dostanú aj ľudia na vozíčkoch. Druhá časť je určená praktickej ukážke ťažby a tretia predstavuje oddychové priestory. Kompletná prehliadka trvá približne hodinu.

 

Zdroj/autor: saris.eu.sk, presov.info, opalovebane.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa