Kaňony, hrady a kúpele: Výlet do Púchova vám predstaví prekrásny región

2016-02-10 12:00:07 |   |    | 

Niektoré regióny Slovenska ako napríklad Spiš, Tatry alebo Záhorie sú typickými lákadlami pre turistov. Na iné sa však pozerá skôr ako na skromnejšie oblasti, ktoré nám toho nemajú čo ponúknuť. Takýmto pohľadom by ste mohli nesprávne odsúdiť do nemilosti i Púchov a jeho okolie. Pritom i tam sa nachádza množstvo zaujímavostí, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.



 

Zaujímavosti Púchova

 

Najprv si naplánujte prechádzku centrom mesta. Nenájdete v ňom veľa typických historických budov, no môžete si tam pozrieť hneď niekoľko cenných zaujímavostí. Veľmi cenná je najmä budova župného domu, ktorá mala v minulosti i funkciu skladu. Potom sa tam vytvorilo múzeum mapujúce dejiny regiónu. V meste sa nachádzajú aj tri kostoly. Najstarší z nich pochádza z 13. storočia a bol postupne obnovený. Súčasťou mesta je aj historická fara, v ktorej v minulosti žil slovenský básnik Vladimír Roy.


Mohlo by vás zaujať:


 

Spomienky na baróna Hoenninga

 

Mesto Púchov je významne späté aj s touto osobnosťou. Barón Hoenning robil významné výkopové práce v Púchovskej skale, kde našiel množstvo vzácnych historických artefaktov, ktoré sa nachádzajú aj vo Viedenskom múzeu. Objavil dokonca aj pozostatky z doby bronzovej. V súčasnosti je podľa neho pomenované jedno z púchovských námestí a v meste nájdete aj jeho hrob.

 

Zrúcanina Považského hradu

 

Z bývalej pýchy tohto regiónu zostali už iba ruiny. No napriek tomu ide o veľmi obľúbené miesto na vychádzku. Pokojne sa tam dostanete za hodinu, čiže je to príjemné miesto na predĺžený víkend. Hrad bol postavený na začiatku 12. storočia a postupne sa rozrástol na jeden z významnejších hradov v okolí. Najdlhšie patril rodine Podmanických, za ktorých takmer celý zhorel. Potom ho kompletne zrenovovali a vďaka tomu sa tešil dlhej sláve. Nakoniec mu bolo osudné 17. storočie, kedy bol zničený.

 

Manínska tiesňava

 

Táto chránená prírodná oblasť sa nachádza v Strážovských vrchoch. Ide o vzácne skaly lemujúce celú cestu, ktoré sú tým najužším kaňonom v tejto časti Európy. Vytvárajú unikátnu slovenskú lokalitu s množstvom ojedinelých rastlín a zvierat. Časť môžete zdolať aj dopravnými prostriedkami.

 

Slovenské sklárske múzeum, Lednické Rovne

 

V neďalekých Lednických Rovniach sa nachádzajú známe slovenské sklárne. Preto v tunajšom peknom zámočku nájdete múzeum venujúce sa tejto profesii. V Sklárskom múzeu sa dozviete niečo viac o histórii výroby skla nielen v tejto továrni, ale aj na celom Slovensku. Nachádza sa tam mnoho zaujímavých exponátov, medzi ktorými nájdete aj výrobky zo 17. storočia. Popri nich potom môžete obdivovať aj aktuálne trendy.

 

Kúpele Nimnica

 

Víkend v Púchove môžete spojiť aj s pobytom v kúpeľoch. Tentoraz máte k dispozícii najmladšie slovenské kúpele v Nimniciach. Majú vzácnu minerálnu vodu, ktorá sa používa na balneoterapiu, ale aj na liečenie respiračných ochorení. Kúpele pozostávajú z viacerých budov rozmiestnených v lesoparku. Ponúkajú rôzne relaxačné a víkendové pobyty a objednať sa môžete aj na samostatné procedúry.

 

Rajecké Teplice

 

Ak by sa vám predsa len chcelo cestovať za oddychom v kúpeľoch trošku ďalej, potom by ste sa mali vybrať do Rajeckých Teplíc. Tie ponúkajú modernejšiu verziu kúpeľov s termálnymi prameňmi. Ich priestory sú štýlovo premenené na antické kúpele, ktoré ponúkajú svojim pacientom unikátny zážitok. K dispozícii majú i krátkodobé balíčky prispôsobené jednotlivých problémom.

 

Beluša

 

Z historického hľadiska ide o veľmi významnú obec regiónu. V minulosti tam malo centrum mnoho cechov, a tak mala podstatnú pozíciu vo vývoji tejto lokality. V súčasnosti sa môže pochváliť faktom, že je treťou najľudnatejšou obcou na Slovensku. Z turistického hľadiska je významnou pamiatkou tunajší rímskokatolícky kostol, ktorý pochádza z 13. storočia.


Mohlo by vás zaujať:


Zdroj/autor: puchov.sk, muzeum.sk, puchov.eu, visitpuchov.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa