Výlet malebnými obcami: V Tatrách nájdete viac ako len krásne končiare

2016-06-29 12:00:00 |   |    | 

Dovolenka vo Vysokých Tatrách sa obvykle plánuje iba z hľadiska túr po jednotlivých kopcoch alebo kúpania v tunajšom veľkom aquaparku. Tento región však toho ponúka oveľa viac a i v jednotlivých malých dedinách nájdete veľa zaujímavý lokalít a atrakcií pre využitie voľného času. Tie vám padnú vhod najmä v prípade, ak ste už unavení z túlania sa po kopcoch alebo to nevyzerá na dobré počasie. Dnes preskúmame štvoricu Važec, Štrba, Tatranská Štrba a Štrbské Pleso.



 

VAŽEC

Cestou zo západu Slovenska budete mať prvú zastávku vo Važci. Jeho dejiny sa datujú do 13. storočia, keď sa postupne rozrastal z prvej malej farnosti. V súčasnosti tam nájdete tieto zaujímavosti:

Važecká jaskyňa – nachádza sa na konci obci a patrí k najlepšie prístupným slovenským jaskyniam. Parkovať budete priamo pri vchode, čo je výhodné najmä pre rodiny s deťmi. Vstupné pre dospelých je 5 eur, otvorená je denne okrem pondelka od 9:00 do 14:00, počas hlavnej sezóny až do 16:00. Má bohatú kvapľovú výzdobu a najznámejšie sú pozostatky medvedích kostí. Tieto zvieratá patrili medzi jedných z obyvateľov nádhernej jaskyne. Súčasťou je aj malé jazierko, do ktorého si môžete vhodiť mince pre šťastie.

Obecné múzeum – múzeum sídli v budove na Hálovej ulici, ktorá patrí k najstarším domom vo Važci. Ide o súkromnú zbierku, v ktorej sústredili vzácne historické predmety z tohto regiónu. Môžete si tam pozrieť tunajšie kroje, remeselnícke pomôcky, ale aj predmety na vybavenie domácnosti. Múzeum je otvorené denne od 8:00 do 18:00.

Galéria Jana Hálu – galériu nájdete na ulici Jana Hálu. V minulosti sa tam nachádzali viaceré maľby českého maliara, ktorý väčšinu života strávil práve vo Važci. V súčasnosti sa tam konajú rôzne dočasné výstavy. V areáli sa nachádza aj malá drevenica, v ktorej kedysi tento umelec žil. Galéria je otvorená od utorka do piatka v čase otváracích hodín od 12:00 do 15:00.

Nemecký vojenský cintorín – na ceste medzi Važcom a Tatranskou Štrbou sa nachádza nemecký vojenský cintorín. Ten je voľne prístupný aj pre verejnosť, no musíte sa na návštevu vopred telefonicky objednať. Prípadne si ho môžete pozrieť len spoza plota.

Tip na vyhliadku – najlepšia vyhliadka na Vysoké Tatry je od autobusovej zastávky pri hlavnej ceste. Odtiaľto výborne vidieť aj na Kriváň. Ďalšie miesta nájdete pre nemeckom cintoríne a pri dedinskom cintoríne na starej ceste do Štrby.

 

ŠTRBA

Prvé historické spomienky Štrby sú z roku 1280. V minulosti bola jej predchodcom dedina Šoldov, ktorej pozostatky môžete nájsť až dnes. Kedysi tu žili známi bylinkári a tiež sa tam nachádzali bane, ktorých staré vchody nájdete v okolí dediny. Zaujímavosti v obci Štrba:

Šoldov – ide o zaniknutú osadu, ktorej pozostatky sa našli pri výstavbe diaľnice. Legendy hovoria, že v Šoldove kedysi žili veľmi vysokí ľudia, ktorých pozostatky dosahujú nezvyčajné rozmery. Okrem nich pri archeologických prácach našli aj kusy historického kríža. Pozostatky Šoldova sa nachádzajú tesne pri diaľničnom odpočívadle a prístupné sú aj po cyklistickom chodníku.

Jánošíková stupaj – nájdete ju cestou k oblasti bývalého Šoldova. Ide o dôležitý cestný míľnik zo 14. storočia. I keď stupaj nie je skutočne Jánošíkova, podľa historických dokladov tento zbojník skutočne v minulosti cez túto lokalitu prechádzal a strávil tam aj isté obdobie.

Štrbská drevenica – nachádza sa na ulici SNP a otvorená je denne, no susednom dome musíte požiadať, aby vám ju správkyňa otvorila. Vstupné je dobrovoľné. Drevenica bola inštalovaná do podoby bývalých domov v obci Štrba a nachádza sa tam viacero zachovalých artefaktov.

Jazero – na ceste medzi Štrbou a Tatranskou Štrbou sa nachádza jazero, okolo ktorého sú rozmiestnené piknikové stoly na posedenie. Ak máte rybársky lístok, môžete vyskúšať šťastenu a odniesť si spod Tatier aj nejaký úlovok.

Tip na vyhliadku – prvá vyhliadka sa vám naskytne z odpočívadla na diaľnici. Druhú nájdete na ceste smerom na Šuňavu, kde uvidíte aj celú obec. Vysoké Tatry vynikajúco uvidíte aj na konci obce pri poslednej autobusovej zastávke smerom na Lúčivnu, kde môžete vyjsť aj na tunajšiu lúku.

 

TATRANSKÁ ŠTRBA

Prvou budovou na Tatranskej Štrbe bola železničná stanica. Samotné sídlisko, ktoré nájdete cestou na Štrbské Pleso, vzniklo počas Majstrovstiev sveta v zimnom lyžovaní, keď sa tam vystavali hotelové byty pre novinárov a organizátorov. Z tejto éry pochádzajú tri vysoké bytovky po ľavej strane vstupnej cesty. V súčasnosti tam nájdete:

Drevené kráľovstvo – nachádza sa na Štúrovej ulici, smerom k chodníku ku zubačke. Z brezových stromov vytvorili dvaja domáci nadšenci drevené kráľovstvo, ktoré ozdobuje okolie ich bytovky. Nachádza sa tam napríklad zajačia rodinka pomenovaná podľa detí a vnúčat z ich bytovky, studňa, vozík, domáci turisti a iné zaujímavosti.

Športové aktivity – súčasťou sídliska je aj verejne prístupné zrekonštruované futbalové ihrisko. Pri ňom sa nachádza aj basketbalový kôš. Oproti detskému ihrisku nájdete niekoľko outdorových strojov, ktoré vytvorili posilňovňu na čerstvom vzduchu a počas zimy pri dobrých poveternostných podmienkach vzniká cestou na zubačku malé klzisko.

Zubačka – zubačku si často mýlia s pozemnou lanovkou v Starom Smokovci. Ak však chcete cestovať skutočnou zubačkou, ktorej počas cesty na Štrbské Pleso pomáhajú veľké kovové zuby medzi koľajami, musíte ísť práve z Tatranskej Štrby. Prvá zastávka sa nachádza na vlakovej stanici, druhá na sídlisku pri chatovej oblasti Tatranský Lieskovec.

Tip na vyhliadku – najkrajšiu vyhliadku si vychutnáte z lúky, ktorá sa nachádza na konci Bellovej ulice. Nasledujte cestu smerom nahor za poslednou bytovkou a nechajte sa uniesť pohľadom na celé Vysoké Tatry ako na dlani. Potom sa otočte a kochajte sa tentoraz pohľadom priamo na Kráľovu hoľu.

 

ŠTRBSKÉ PLESO

Prvé domčeky vznikli na Štrbskom Plese priamo pri jazere. Postupne sa osada začala rozrastať a pribudli ozdravovne, ktoré v novodobých dejinách nasledovala aj výstavba hotelov. Okrem východzieho miesta na túry tam môžete vyskúšať aj:

Prechádzka okolo jazera a člnkovanie – prejdite sa okolo jazera a vychutnajte si to dokonalé ticho. Ak pôjdete pomalým tempom a budete sa kochať všetkými vyhliadkami, zaberie vám to približne hodinu. Zájdite si tam aj počas letných podvečerov, keď Štrbské pleso vyzerá pri západe slnka ešte krajšie. Pred niekoľkými rokmi obnovili na jazere aj možnosť člnkovania. Pri jazere sa nachádza aj dom Maši Haľamovej, v ktorom žila a tvorila.

Malé Štrbské pleso – ak pôjdete na Štrbské Pleso autom, zastavte sa hneď na prvom odchytnom parkovisku. Tam sa nachádza Malé Štrbské pleso, ktoré síce natoľko nekonkuruje veľkému kolegovi, prináša však príjemnú nenáročnú prechádzku s ďalšou peknou vyhliadkou.

Adrenalínové zábavky – na Štrbskom Plese nájdete aj niekoľko adrenalínových atrakcií. Hneď pri stanici sa nachádza väčší veveričí park. Pod skokanskými mostíkmi zase vznikol veľký adrenalínový park s rôznymi atrakciami aj pre deti.

Tip na vyhliadku – najkrajšiu vyhliadku si užijete od jazera. Ak budete mať za chrbtom tunajší veľký hotel, pozrite sa pred seba a pokochajte sa Tatrami spolu so skokanskými mostíkmi. V lete môžete vyjsť aj po svahu Interski a pozrieť si tak aj časť obce.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa