Poklad na východe Slovenska: Svätyňa umenia láka turistov z celého sveta

2016-09-03 00:00:01 |   |    | 

Andy Warhol patrí k najvýznamnejším osobnostiam 20. storočia, jeho meno poznajú aj ľudia, ktorí sa o umenie nezaujímajú. Na celom svete sú jeho tvorbe venované len dve múzeá – jedno z nich sa nachádza na východe Slovenska. Vo štvrtok oslávila 25 rokov.



 

Meno Andyho Warhola je pojmom. Po Pablovi Picassovi sa považuje za najvplyvnejšieho umelca 20. storočia. Nebol len maliarom, jeho tvorba zasahovala do filmového umenia, reklamy, hudby aj módy.

Hoci sa narodil v USA, jeho korene treba hľadať na východnom Slovensku. Práve z Mikovej, dediny neďaleko Michaloviec, totiž pochádzali jeho rodičia Andrej a Júlia Varcholovci. Andy bol už od útleho detstva inšpirovaný výtvarnými kreáciami svojej mamy. Po ukončení štúdia spočiatku pracoval ako náborový grafik pre magazíny Vogue, Seventeen, The New Yorker, Harper´s Bazaar, pre firmy Tiffany, Bonwitt Teller a obchod s obuvou L.Miller. Začiatkom päťdesiatych rokov odštartoval aj svoju výstavnú realizáciu. V roku 1962 vznikli prvé diela Warholovej pop-artovej éry - plechovky Campbellovych polievok (sú aj v expozícii múzea) a dolárové bankovky.

Postupne sa venoval nielen výtvarnej tvorbe, ale aj filmovej, vydavateľskej, producentskej, fotografickej, módnej (nepriamo ovplyvňoval módu mladých a stával sa pre nich takmer vzorom), dizajnérskej, tvorbe videoklipov, obalov LP platní. Vypracoval sa na najvyššie miesta hierarchického rebríčka celej americkej umeleckej spoločnosti, čím sa splnil jeho detský sen – byť superstar.

Dnes môžete množstvo vzácnych osobných predmetov (jediný exemplár LP platne s nahrávkou spevu Júlie Warholovej, košieľka, v ktorej ho krstili, slnečné okuliare, walkman, fotoaparát...) a predovšetkým umeleckých diel obdivovať v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach.

Múzeum bolo oficiálne založené 1. septembra 1991 ako prvé na svete venované Andymu Warholovi, dnes teda oslavuje 25 rokov. Súčasťou osláv je aj inaugurácia 15 nových diel slávneho Keitha Haringa, ktoré sa stanú trvalou súčasťou stálej expozície múzea. Haring bol osobným priateľom Andyho Warhola a ako jeden z prvých v newyorskom metre tvoril svoje grafity, čím sa dostal do povedomia širokej verejnosti. Portfóliá, ktoré sa nazývajú Icons, vytvoril Haring rok pred svojou smrťou. V nich ako keby zhromaždil tie najlepšie motívy, ktoré vytvoril počas svojej krátkej umeleckej kariéry. Umelec totiž zomrel ako 31-ročný.

Okrem Warhola a Haringa môžu návštevníci v múzeu vidieť aj diela Roya Lichtensteina a Jeana-Michela Basquiata či známej umelkyne z Londýna, ktorá tvorí pod pseudonymom Bambi. Vie sa o nej iba to, že vo výtvarnom umení poznajú jej identitu traja ľudia, ktorí sú zároveň jej oficiálnymi zástupcami. Tí prezradili verejnosti, že za pseudonymom Bambi sa v skutočnosti skrýva veľká hudobná hviezda, ktorej nosiče vlastnia desiatky miliónov ľudí po celom svete.

Nenápadné mesto na východe Slovensko preto ukrýva poklady, o akých sa nesníva ani mnohým veľkomestám.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa