Prvé FOTO po rekonštrukcii: Žilinský Belvedér konečne v celej kráse

2016-09-15 12:00:00 |   |    | 

V roku 1907 staviteľ talianskeho pôvodu Nicoletta Rauter vybudoval v Žiline eklekticko-secesný mestský palác, ktorý patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Po ukončení rekonštrukčných prác sa návštevníkom konečne odhaľuje v celej kráse.



 

Jednou z najkrajších pamiatok Žiliny je Rosenfeldov palác, ktorý sa nachádza na Hurbanovej ulici v centre mesta. U staviteľa Nicolettu Rautera si ho ako zmenšenú napodobeninu viedenského Belvederu objednal žilinský bankár Ignác Rosenfeld, riaditeľ Slovenskej sporiteľne a úverového ústavu a prvý predseda židovskej náboženskej obce v Žiline.

Palác vybudovali ako obytný dom, po smrti majiteľov (1932) v ňom však sídlilo viacero bánk a koncom 50. rokov tu zriadili Pioniersky dom. Od roku 1990 budova slúžila ako Centrum voľného času, v roku 2011 ju však pre havarijný stav uzavreli.

Palác sa zachoval takmer v pôvodnom stave s mnohými vzácnymi umelecko-remeselnými detailmi ako napríklad okenné a dverné výplne s ozdobnými kovovými mrežami, drevené obklady stien, štukatérska výzdoba interiérov či pôvodné svietidlá. To všetko prešlo obnovou, vďaka ktorej môžeme dnes palác obdivovať v takej podobe, akú dostal pred viac ako 100 rokmi. Mesto plánuje budovu využívať na reprezentačné a spoločenské účely, v podkroví má byť expozícia bábok.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa