Po stopách histórie: V Ostrej Lúke navždy odpočíva Štúrova láska

2016-09-21 12:00:00 |   |    | 

Ostrá Lúka patrí k najstarším obciam na Slovensku. Dnes v nej môžete navštíviť nielen viacero zaujímavých historických budov vrátane renesančného kaštieľa, ale aj miesto posledného odpočinku Adely Ostrolúckej.



 

Malá dedinka Ostrá Lúka v okrese Zvolen, ktorá je spätá s menom Ľudovíta Štúra a najmä jeho priateľky Adely Ostrolúckej, je veľmi stará. Existovala podľa cirkevných záznamov ako Ostroluka už v roku 1280. V roku 1420 Ostrú Lúku a susedné obce daroval kráľ Žigmund kráľovnej Barbore k Dobronivskému hradu. V tom čase už bol na Ostrej Lúke postavený katolícky gotický kostol s drevenou farou. Základy kostola sú ešte dnes poznateľné pri katolíckom cintoríne. Staršie písomné pramene uvádzajú, že mal veľmi vzácne gotické nástenné maľby.

V archeologicky zvýraznených základoch starého kostola v rodinnej hrobke navždy odpočíva telo Adely Ostrolúckej spolu s niekoľkými ďalšími členmi významného Ostrolúckeho rodu. Dnes už v obci nežije žiaden potomok tohto rodu a o hrobku sa stará obecný úrad, ktorý ju v posledných rokoch zrenovoval. Pri príležitosti 3. ročníka celoslovenského podujatia Štúrov Zvolen v roku 1967 bol na mieste rodinnej hrobky postavený pamätník a dnes je miestom osláv s názvom Jar Adely Ostrolúckej.

Hrobka, do ktorej sa dá vojsť, sa nachádza neďaleko kaštieľa, v ktorom trávila Adela Ostrolúcka svoj krátky život. Bola to veľmi vzdelaná a inteligentná žena a vďaka tomu upútala aj Ľudovíta Štúra, ktorý ju tu zvykol navštevovať. Renesančnú reprezentačnú budovu si dal podľa plánu staviteľa Abraháma Artza z Banskej Štiavnice v rokoch 1636-1641 postaviť Melicher Ostrolúcky. Je to dvojpodlažná budova obdĺžnikového pôdorysu s dvomi nárožnými okrúhlymi vežičkami, v ktorých sa nachádzajú strieľne. Na prízemí je do kameňa vytesaný nápis „Nech tento dom stojí dovtedy, kým mravec nevypije more a korytnačka neobíde svet”.

Napriek významnej minulosti je dnes kaštieľ vo veľmi zlom stave. Zateká do jednej jeho časti a obec robí aspoň základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršil. Pomocnú ruku podali aj šestinoví spolumajitelia. Tí by chceli celý kaštieľ od obce odkúpiť. Svoj zámer, ako má pamiatka vyzerať a čo v nej má byť, však zatiaľ samospráve nepredstavili. "Obec ale nemôže do jari 2017 s majetkom hýbať, keďže sa k tomu zaviazala pri kúpe piatich šestín podielu v roku 2012, kedy ho kúpila od štátu," povedal TASR starosta Juraj Jelok. "Po tomto termíne obecné zastupiteľstvo rozhodne ako ďalej," dodal. Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia, by ale pre obec mohol byť v konečnom dôsledku výhrou. "Chceli by sme potom dosiahnuť, aby tam bola umiestnená aspoň pamätná izba Adely Ostrolúckej," podotkol starosta.

Kaštieľ nie je jedinou architektonickou vzácnosťou obce. Zaujímavé sú aj niektoré historické stavby v jej centre. Niektoré, ako napríklad vidiecky dom z 19. storočia či ešte staršie sýpky, sú kultúrnymi pamiatkami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa