Zima v Slovenskom raji a na Spiši: Turistika, lyžovanie aj nordic walking

2016-12-09 08:00:00 |   |    | 

V Slovenskom raji a na Spiši si v zimnom období môžete vychutnať okrem pešej turistiky, bežecké a zjazdové lyžovanie či ľadolezenie. Priaznivcov nordic walkingu určite potešia štyri nové turistické okruhy.



 

Prežite nezabudnuteľnú zimu plnú jedinečných zážitkov na južnom Spiši -  v Slovenskom raji. Tohtoročnou novinkou je turistika po „seversky“. Pre priaznivcov nordic walkingu sú s finančnou podporou OOCR Slovenský raj & Spiš a Ministerstvom výstavby, dopravy a regionálneho rozvoja SR novo vyznačené 4 turistické okruhy od 4 km po 12,6 km všetky so štartom z obce Stratená smerom do Stratenského kaňona, na Stratenskú pílu, po turistických trasách cez Malé a Veľké Zajfy, do obce Dedinky i na Geravy.

Nordic walking je možné absolvovať individuálne alebo skupinovo so sprievodcom. Otvorenie nových nordic walking trás sa uskutoční 10.12.2016 spoločným prechodom jedného z okruhov zo Stratenej na Stratenskú pílu v rámci podujatia Advent v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni  a to so zrazom účastníkov o 9:45 na autobusovej zastávke v Stratenej.

V Slovenskom raji, na Spiši si v zimnom období môžete vychutnať okrem pešej turistiky, bežecké a zjazdové lyžovanie či ľadolezenie. Jedinečným zážitkom je napríklad zimný prechod jedným z najdlhších a najznámejších kaňonov na Slovensku – Prielom Hornádu. V prípade priaznivých podmienok je možné ho prejsť pešo, na bežkách či dokonca na korčuliach.

V Slovenskom raji a na Spiši vás čakajú menšie lyžiarske strediská Ski Plejsy – Kromachy, Ski Gugel Mlynky, Lyžiarske strediská Vernár – Studničky, Telgárt,  Ski Brodok v Poráči,  Ski centrum Mraznica v Hnilčíku, ktoré sú vhodné pre lyžovačku celej rodiny.      

Upravené a s novým, či obnoveným značením, sú pre Vás pripravené lyžiarske bežecké trate v stredisku Mlynky – Biele vody či v lokalite Grajnár. V Slovenskom raji a okolí sa na bežkách môžete pohybovať po turistických chodníkoch na to vhodných. Trate nie sú upravované. Bežkárske trasy spájajú severnú časť Slovenského raja s južnou, či už cez Čertovu hlavu, Glac alebo Kopanec. Hrebeňové bežkárske trasy Galmusu patria medzi náročnejšie, ale zato čarovné vďaka prekrásnej okolitej prírode. Skialpinisti si môžu vyskúšať výstup na Veľkú Knolu, Čertovu hlavu alebo Kráľovu hoľu.

V jednotlivých turistických strediskách nájdete množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení, ako aj požičovne športových potrieb. Na južnom Spiši nájdete mnoho pozoruhodných pamiatok UNESCO, Gotickej i Železnej cesty. Po turistike alebo lyžovačke môžete zrelaxovať v niektorom z wellness centier, zohriať sa pri dobrom jedle, zájsť si do divadla, múzea, galérie alebo kina.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako / TS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa