Bratislava má nové vedecké centrum: Aurelium zaujme deti i dospelých

2017-01-22 00:01:00 |   |    | 

V novembri otvorili v Bratislave nové interaktívne centrum, určené pre deti aj dospelých, ktorých láka svet vedy a prírodných zákonov. Svoje meno dostalo podľa známeho slovenského fyzika Aurela Stodolu, rodáka z Liptovského Mikuláša. Aurelium vzniklo vďaka spolufinancovaniu z fondov EÚ a na ploche menšieho výstaviska predstavuje jedno z najlepších múzeí na Slovensku.



 

Celá výstava je rozdelená do šiestich tematických celkov. Postupne prejdete cez oddelenia, ktoré sa venujú technike, svetlu a optike, chémii, elektromagnetizmu, matematike a spolužitiu človeka a prírody. Súčasťou komplexu je tiež 3D kino a akustický fablab. V zadnej časti si môžete pozrieť výstavu historických veteránov.

Väčšina atrakcií je interaktívnych, aby ste si pomocou pokusov, testovaní a hlavolamov mohli na vlastnej koži vyskúšať niektoré zákony prírody a overiť vlastné schopnosti. Pomocou hry a vtipu si tak deti i dospelí osvoja viaceré fakty, ktoré by inak dlho memorovali nad knihami.

Niektoré atrakcie sú určené pre jedného človeka, pri iných budete musieť spolupracovať či súťažiť viacerí. Vyskúšať si môžete napríklad svoju rovnováhu, zistiť, kde na tele máte najvyššiu teplotu, otestovať elektrický smog, ktorý vydávajú jednotlivé prístroje, skúmať vlastný tep, dych, frekvenciu srdca, potrápiť sa pri dotykových hlavolamoch, vyskúšať reflexy na farebnej hre pre štyroch hráčov či otestovať pôvodné stavanie mostov.

Centrum si môžete prejsť sami alebo v spoločnosti sprievodcu, ktorý vám zároveň vysvetlí jednotlivé pokusy a poskytne vám vedecké informácie. K dispozícii máte viacero prístrojov a vyskúšať si môžete napríklad prácu s mikroskopom alebo funkcie motorov.

K najzaujímavejšej časti patrí oddelenie optiky a svetla, kde spoznáte fungovanie zraku a jeho poruchy, dotknete sa obľúbených plazmových gulí, pozriete si optický klam alebo v susednom elektromagnetizme pár hologramov.

Súčasťou objektu je aj Teslov svet s jeho slávnou objímkou. Tú predvádzajú iba pre väčšie skupiny, rovnako ako aj malú laserovú šou, ktorá sa odohráva na prototype auta. Na záver si môžete vyskúšať rôzne hlavolamy, ktoré sú rozdelené podľa tematických stolov.

 

Praktické informácie

Adresa: Bojnická 3, Bratislava – Nové Mesto

Ako sa tam dostanete: električkou na zastávku Jurajov dvor a odtiaľ približne 5 minút pešo k centru

Vstupné: zadarmo, skupiny nad 10 ľudí sa musia vopred objednať

Otváracie hodiny: Pondelok – zatvorené

                              Utorok – 9:00 – 12:00

                              Streda – 9:00 – 12:00, 15:00 - 19:00

                              Štvrtok - 9:00 – 15:00

                              Piatok – 9:00 – 12:00

                              Sobota – 10:00 – 18:00

                              Nedeľa – zatvorené

Koľko času si máte vyhradiť: minimálne 1 a pol hodiny, ak si chcete vyskúšať všetky atrakcie a potrápiť sa aj pri hlavolamoch, tak 2 a viac hodín

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa