SMOPAJ – liptovské múzeum, z ktorého sa vám nebude chcieť odísť

2017-05-16 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku máme len pár múzeí, ktoré by nám mohli vo svete závidieť. Držať krok s tými najlepšími nie je jednoduché, no Slovenskému múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) v Liptovskom Mikuláši sa to nepochybne podarilo. Od minulého roka, keď zažili po dlhej rekonštrukcii očakávané otvorenie, ich navštívili už tisíce turistov. Interaktívne časti v spojení s nenúteným vzdelávaním a krásnym výhľadom ich dokonca často motivujú vrátiť sa späť.



 

Podzemie venované jaskyniarstvu

Budova múzea sídli v centra mesta v bývalých priestoroch jezuitského kláštora. O pozornosť návštevníkov bojuje už vo svojich exteriéroch. Chodník, ktorým sa dostanete až ku vchodu, zdobia odtlačky pazúrikov rôznych zvierat. Už teraz môžete tipovať, ktoré z nich patria ktorému živočíchovi. Na prvom nadzemnom poschodí sa nachádza recepcia spojená s predajňou suvenírov. Taktiež si tam môžete pozrieť prvú malú výstavu. Tieto priestory sú venované dočasným prehliadkam a budú pravidelne obmieňané.

Celá výstava je rozdelená do troch poschodí. Jedno sa nachádza v podzemí, ďalšie dve sú nad recepciou. Najvhodnejšie je začať prehliadku v miestnosti venovanej jaskyniarstvu a potom postupne prejsť cez jednotlivé sekcie až k poslednej časti venovanej turizmu. Najzaujímavejšou atrakciou je nepochybne umelo vytvorená jaskyňa, ktorá je lákadlom najmä pre malé deti. Postupne sa vraciame späť cestou v čase a dozvieme sa, ako na Zemi žili prví pôvodní ľudia. Hravou formou si môžete pozrieť rozdiely medzi jednotlivými jaskyňami, zoznámite sa s konkrétnymi pojmami jaskynnej výzdoby, ale zároveň sa poučíte aj o ich ochrane. Malá časť výstavy je venovaná hydrológii.

 

Ako vznikol svet?

Výťahom sa potom môžete presunúť už na druhé nadzemné poschodie, ktoré je venované vzniku zeme, minerálom, zoológii a baníctvu. V prvej miestnosti sa na základe vášho pohybu spustí videoprojekcia, ktorá vám predstaví jednotlivé éry vzniku vesmíru a Zeme. Po prvých informáciách sa dostávate do časti s minerálmi. Výstavu vzácnych kameňov nezvyčajne ozvláštnili minerálnou symfóniou. Každý z nerastov hrá určitým tónom. Ako sa pred nimi prechádzate, snímač eviduje váš pohyb a vytvára tak vašu osobnú pieseň prírody. Niektoré kamene sú voľne vystavené a môžete si ich chytiť do ruky.

V zoologickej časti si môžete pozrieť vypreparované lesné zvieratá a deti istotne poteší zaujímavosť v podobe imitácie medvedej skrýše, do ktorej môžu vliezť. Hneď po nej nasleduje miestnosť venovaná najdôležitejším svetovým dohovorom týkajúcich sa životného prostredia a najvýznamnejším ľuďom z oblasti ochrany prírody. Od životného prostredia plynule prejdete do miestností venovaných prvým ľuďom na Zemi, kde sa môžete na chvíľku zahrať na archeológov, keď si z malého pieskoviska vyhrabete svoje skameneliny. Posledná časť pred prechodom na tretie poschodie vás privedie do sveta baníkov.

 

Príroda v spojení s človekom

Horná časť múzea bola v minulosti iba nevyužívaným podkrovím. Kompletne celú ju však zrekonštruovali a priniesli do nej jednu z najzaujímavejších častí výstavy. Spojenie prírody a človeka vás hneď na začiatku privíta historickou mapou tatranského regiónu. Potom si môžete na chvíľku oddýchnuť v Rainerovej útulni, ktorá je vernou kópiou originálu. Deti sa na malej tabuli hneď pri nej naučia rozoznávať jednotlivé druhy dreva, pričom sa dostávajú do ďalšej časti venovanej lesníctvu a poľnohospodárstvu. V oboch prípadoch sa môžete tešiť aj na bohatý zvukový doprovod, ktorý vás prenesie priamo do prírody.

Keďže s prírodou je úzko spätý aj turizmus, v SMOPAJi níjdete aj figuríny s oblečením prvých turistov a lyžiarov, ale aj malá ukážka práce horských záchranárov. Ani na treťom poschodí nechýbajú interaktívne prvky. Prvým je vedomostná hra, keď sa vám na obrazovke budú zjavovať rôzne otázky a vy máte napríklad priradiť kvety k správnym názvom a regiónom. Druhou zábavkou je imitácia chladu v horskom prostredí. Ruku strčíte do špeciálneho panela, kde postupne cítite ochladzovanie vplyvom vetra. Takýmto spôsobom chcú poukázať na nebezpečenstvo smrti zamrznutím, ktorá je v horách častou príčinou úmrtí.

 

Bonus v podobe krásneho výhľadu

Po prehliadke interiérov prichádza jeden príjemný bonus navyše, ktorý si vychutnáte najmä za pekného počasia. Vedenie múzea muselo viesť o vyhliadkovú vežu dlhý boj. Keďže ide o historickú budovu, stavebné zásahy do nej neboli jednoduché. Nakoniec sa podarilo presadiť pôvodné plány a návštevníci sa za príplatok môžu pozrieť na celé mesto a taktiež Nízke Tatry. Okolo vyhliadkovej plochy nájdu vždy konkrétne názvy budov alebo prírodných krás, ktoré vidia. Okrem nich si môžu pozrieť navigáciu na dôležité svetové mestá spojené s jaskyniarstvom a ochranou prírody.

 

Workshopy a podujatia pre rodiny

Mikulášske múzeum SMOPAJ ponúka pre návštevníkov aj pravidelné podujatia. Momentálne sa sústreďujú najmä na detských návštevníkov, ktorým ponúkajú možnosť návštevy tematických workshopov. Tie sa konajú priamo v priestoroch múzea alebo v malej vedeckej miestnosti pri recepcii. V budúcnosti sa plánujú viac sústrediť na celé rodiny a premýšľajú o organizácií akcií, ktoré vtiahnu do ochrany prírody aj dospelých.

 

Otváracie hodiny: každý deň okrem utorka, 9:00 – 18:00, počas víkendov od 12:00, víkendy mimo hlavnú sezónu sú otvorené iba pre organizované skupiny

Vstupné múzeum: dospelí – 6 eur, žiaci a dôchodcovia – 2,50, rodinné vstupné pre 2 dospelých a 3 deti – 10 eur, možnosť zakúpenia permanentiek

Vstupné rozhľadňa: dospelí – 1 euro, žiaci a dôchodcovia – 0,50

 

Autor: David

Foto: autor a Archív SMOPaJ, Liptovský Mikuláš

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Archív SMOPaJ, Liptovský Mikuláš a autor
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa