Zaujímavost obce Kraľovany: V zime tu slnko nezasvieti

2017-11-30 00:00:00 |   |    | 

Dolnooravská obec Kraľovany je slovenským unikátom. V zimných mesiacoch sú jej obyvatelia bez priameho slnečného svetla. Lúčom slnka totiž bráni preniknúť do doliny vysoký kopec Kraľovianska kopa. S podobným problémom sa borí aj nórska dedina Rjukan a talianska Viganella.



 

Slnko prestáva nad Kraľovanmi svietiť v závere novembra a ukáže sa vždy až v druhej polovici januára, aj to len v niektorých lokalitách a na niekoľko minút denne. "Aj tá krátka chvíľa pomôže a človek hneď ožije. Určite, že život v niekoľkotýždňovom tieni na psychike nepridá, no obyvatelia si už zvykli," povedal pre TASR starosta Kraľovian Miloš Had.

S rovnakým problémom ešte donedávna bojovali aj v Taliansku a Nórsku, vďaka nainštalovaniu špeciálnych zrkadiel si však ich obyvatelia môžu vychutnať slnečné lúče aspoň na hlavných námestiach.  197 obyvateľov mestečka Viganella v údolí Antrona severne od Turína trpelo od 11. novembra do 2. februára úplným nedostatkom priameho slnečného svetla. V roku 2006 však umiestnili na neďaleký štít obrovské zrkadlo s rozmermi 8 x 6 metrov, ktoré vrhá svetlo na hlavné námestie. Náklady vo výške 115 000 eur  financovala samospráva a súkromná banka.

Rovnako vyriešili svoj problém aj v odľahlom nórskom meste Rjukan. Aj tu síce počas leta slnko svieti, no od 4. októbra do 12. marca je skryté za horou Gaustatoppen, čo v meste ležiacom v hlbokom údolí spôsobuje šero a chlad. Od roku 2013 však 33-tisícový Rjukan osvetľujú slnečným svetlom za pomoci až troch gigantických zrkadiel. Tie sú inštalované približne 450 metrov nad centrom mesta, na svahoch v nadmorskej výške 742 metrov. Odrazom lúčov dokážu efektívne nasvietiť plochu s rozlohou 600 metrov štvorcových a hlavné námestie a na hlavnom námestí môžu vďaka tomu domáci načerpať novú energiu.

Projekt však stál približne 650 tisíc eur, pre obyvateľov Kraľovian je preto nereálny. Slováci by však vďačne privítali rady, ako sa s nezvyčajným prírodným úkazom vyrovnať. "Nórsku samosprávu Rjukan by sme veľmi radi oslovili a nadviazali s nimi spoluprácu. Radi by sme tam vycestovali alebo by mohli prísť aj oni k nám. Máme s nimi niečo spoločné, určite by sme našli spoločnú reč," uzavrel starosta Kraľovian.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa