V Krupine ukončili obnovu exteriéru najstaršej stavby - Husitskej bašty

2018-01-09 08:00:00 |   |    | 

Rímskokatolícka cirkev – Farnosť Krupina získala tento rok z Ministerstva kultúry (MK) SR ďalších 4000 eur na dokončenie opravy koruny muriva, plášťa bašty a zabezpečenie lešenia.



 

Už v predchádzajúcich rokoch ministerstvo prispelo na pamiatkový a umelecko-historický výskum, projektovú dokumentáciu, ale aj na sanáciu strešného krovu – preparáciu poškodených častí a výmenu šindľovej krytiny a vlani aj na začiatok opravy opláštenia a časti koruny bašty.

Aktuálna dotácia MK SR by mala spolu s financiami farnosti vo výške najmenej 4040 eur pokryť náklady na dokončenie opravy plášťa (vonkajšieho muriva) a koruny bašty. "Po dokončení tejto fázy môžeme konštatovať, že bašta je z hľadiska stability vonkajších murív a zaklenutia veľkých okien stabilizovaná. Najstaršia fortifikačná mestská stavba v Krupine a širokom okolí je tak uchránená pre budúce generácie," uviedol pre TASR historik a kronikár mesta Miroslav Lukáč. Podľa neho by v najbližšej budúcnosti bolo potrebné začať s opravou interiéru bašty a hlavne archeologickým výskumom na ňu nadväzujúceho podzemia stredovekej karnerovej kaplnky.

Baštu, ktorá bola súčasťou mestského opevnenia, postavili pravdepodobne stavebníci a vojaci Jana Jiskru z Brandýsa okolo roku 1440. Tento šľachtic totiž na žiadosť kráľovnej Alžbety obsadil v tom období značnú časť okolitých stredovekých banských miest, Zvolen a tiež Krupinu. Hradby okolo kostola mohli byť ale postavené už niekoľko rokov predtým. Husitská bašta, ktorú miestni pomenovali takto až o storočia neskôr, bola najväčšia a najvýznamnejšia zo všetkých štyroch, ktoré tvorili tzv. mestský hrad.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa