Tip pre milovníkov vína: Pezinské viechy až do októbra otvárajú svoje brány

2018-05-17 08:00:00 |   |    | 

Milovníci vína môžu od mája až do októbra zažiť čaro viech v 11 vinárstvach v Pezinku. Každý týždeň od stredy do soboty bude aspoň jedno vinárstvo ponúkať svoje produkty v autentickom prostredí. Informuje o Malokarpatské múzeum v Pezinku.



 

Vinári predstavia záujemcom svoje vína vždy v stredu až sobotu od 17.00 do 21.00 h. V septembri a októbri do 20.00 h. Podrobný rozpis viech nájdu ľudia na webe muzeumpezinok.sk. Tradíciu viech sa rozhodlo oživiť Malokarpatské múzeum v Pezinku spolu so Združením pezinských vinohradníkov a vinárov pred piatimi rokmi.

Výčap vína pod viechou bol v Uhorsku kráľovským právom. Keďže mestá potrebovali naplniť pokladnicu predajom vlastného vína, vinohradníci dostali možnosť obchodovať len v stanovenom termíne, väčšinou od Michala do Juraja.

"Viecha bola povolená v priestoroch, ktoré patrili vinárovi a víno si zákazník mohol vypiť na mieste, či vziať so sebou. Vinár mohol vo svojom podniku čapovať vzácny mok počas dvoch týždňov, maximálne ale päťkrát v roku," priblížila Miroslava Kišoňová z Malokarpatského múzea v Pezinku. Výčap bol väčšinou povolený do 22.00 h a dom vinára označený vencom z viničných listov, zväzkov čečiny a stúh. Okoloidúci návštevníci tak vedeli, že sa môžu zastaviť na víno, vodu a výnimočne aj na hrianku a pečenú hus.

"Vďaka výčapu vína pod viechou mohli menší vinohradníci predať až tretinu svojej celoročnej produkcie, preto zohrávala veľký význam, ktorý bol prerušený v roku 1948 nástupom totalitného režimu," podotkla Kišoňová.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa