Nové zážitky pri Banskej Bystrici: V Kynceľovej otvorili Slovenské múzeum máp

2018-06-04 08:00:00 |   |    | 

Vývoj mapovania a vytvárania máp od najstarších čias až po dnešok predstavuje Slovenské múzeum máp, ktoré v sobotu otvorili v obci Kynceľová pri Banskej Bystrici. S myšlienkou založiť takéto múzeum zamerané na kartografiu prišiel v roku 2017 Milan Paprčka, majiteľ a riaditeľ vydavateľstva turistických i maľovaných máp a fotografických publikácií o Slovensku aj Českej republike.



 

Ako veľký fanúšik máp som mal už dávnejšie sen o spopularizovaní mapovania, kartografie a máp. Rozhodol som sa všetko, čo ja a moji kolegovia vieme o výrobe máp, predstaviť širokej verejnosti. Vydali sme sa cestou interaktivity, ktorá je trendom v najlepších svetových múzeách. Naším hlavným motívom a cieľom bolo vytvoriť popularizačno-vzdelávacie miesto, kde chceme kartografiu priblížiť zážitkovou formou,“ vysvetlil Paprčka, podľa ktorého vďaka tomu jedinečnosť nového múzea nespočíva iba v obsahu expozície, ale aj vo forme.

Nová muzeálna inštitúcia je zriadená priamo v budove vydavateľstva, kde zaberá celé podlažie. Podľa manažérky múzea Anny Mihálovej medzi zaujímavosti patrí napríklad takzvaný pieskový model krajiny s rozšírenou realitou, ktorý je prvým zariadením svojho druhu na Slovensku. „Je to zážitková vzdelávacia pomôcka, využívajúca najmodernejšie digitálne technológie. Návštevníci môžu vlastnými rukami z piesku vytvárať krajinu a vidieť, ako farebne vyzerá na mape. Môžu ju meniť a okamžite porovnávať fyzické zmeny so zmenami v jej mapovom zobrazení,“ načrtla Mihálová.

V ďalšej časti expozície sa návštevníci môžu pomocou skutočného modelu krajiny zmeniť na kartografov. Naučia sa základy práce s kartografickým programom a vyskúšajú si proces výroby mapy od leteckého snímkovania až po hotový mapový list. Môžu si odskúšať aj staršie techniky kreslenia máp pomocou kartografických rydiel, a tiež vytváranie ručne maľovanej mapy.

Interaktívne časti expozície múzea sú doplnené tradičnými prvkami v podobe fyzických exponátov a informačných panelov. Tie ukazujú dejiny mapovania, dôležité míľniky a predstaviteľov kartografickej histórie. Samostatná časť je venovaná vzniku a histórii Vojenského kartografického ústavu v Harmanci.

Pokiaľ sa nám podarilo zistiť, takéto múzeum sa nenachádza nikde v regióne strednej Európy. Je novou atrakciou okolia Banskej Bystrice a môže podporiť cestovný ruch v stredoslovenskom regióne,“ zakončila manažérka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa