Ľadový expres: Do Slovenského raja jazdí v lete špeciálny turistický vlak

2018-07-06 08:00:00 |   |    | 

Medzi Košicami a Dobšinskou ľadovou jaskyňou v Slovenskom raji bude počas sobôt cez letné prázdniny premávať špeciálny turistický vlak. Tzv. Ľadový expres začne svoju prvú jazdu v sobotu (7.7.). Na košickej hlavnej železničnej stanici to v utorok slávnostne oznámila Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).



 

Cieľom projektu je verejnou dopravou zjednodušiť dostupnosť najnavštevovanejšej jaskyne kraja zapísanej na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. "Zavedenie turistického vlakového spojenia znamená ďalší dôležitý krok v našej snahe o zlepšovanie dostupnosti turisticky exponovaných miest v našom kraji. Obzvlášť v južnej časti Národného parku Slovenský raj, v ktorej sa nám postupne darí napĺňať naše plány rozvoja cestovného ruchu. Ľadový expres rozširuje komfort cestovateľa a zbavuje ho komplikácií pri plánovaní výletu," uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Ľadový expres bude odchádzať z košickej vlakovej stanice každú sobotu o 7.56 h, naspäť sa vráti o 18.40 h. Naposledy prevezie turistov v sobotu 1. septembra. Ak si cestujúci zvolí tento spôsob dopravy na cestu tam aj nazad, v Slovenskom raji má k dispozícii 6,5 hodiny. Spoznávať tak môže Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ale aj malebné miesta v jej okolí, ako sú Palcmanská Maša, Stratená, Chmarošský viadukt či Ranč pod Ostrou skalou. Výhodou Ľadového expresu oproti bežným spojeniam je najmä skutočnosť, že cestujúci nemusia prestupovať v Margecanoch. Navyše, výstup a nástup do vlaku bude okrem Košíc aj v Kysaku, Margecanoch, Dedinkách a Stratenej. Lístky budú k dispozícii v online predpredaji, v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici v Košiciach alebo priamo vo vlaku.

Podľa riaditeľa sekcie služieb zákazníkom ZSSK Petra Klimenta toto spojenie môže pomôcť pri výletoch najmä rodinám s deťmi. Ak sa projekt osvedčí, vidí reálne jeho pokračovanie aj v budúcnosti. "Nielen pre obyvateľov Košíc, ale pre celý tento región umožníme v podstate veľmi rýchle spojenie do turisticky veľmi atraktívnej destinácie," povedal Kliment. V rámci spolupráce by podľa neho malo byť do konca tohto roka zriadené zákaznícke centrum železničnej spoločnosti v košickom Regionálnom informačnom bode.

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka taktiež ocenil projekt a vzájomnú spoluprácu s dopravcom. "Som veľmi rád, že týmto krokom sme opäť o malý kúsok rozhýbali cestovný ruch, hlavne v Slovenskom raji. Snažíme sa systematicky pristupovať k rozvoju turizmu a cestovného ruchu v kraji a toto je jedna z aktivít," povedal. K ďalším pripravovaným projektom patrí lanovka, ktorá bude spájať obec Dedinky a Geravy v Slovenskom raji.

 

Aj autobusmi

Okrem vlaku zlepšuje dostupnosť obľúbených turistických stredísk Slovenského raja aj Letný minibus. „Ten od 1. júla prepojil severnú a južnú časť národného parku (NP) najkratšou Kopaneckou cestou,“ informoval marketingový manažér Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Slovenský raj & Spiš Martin Pižem. Spoj doplní víkendový letný autobus premávajúci medzi Spišskou Novou Vsou a turistickými strediskami Čingov, Hrabušice – Podlesok a Píla. Účelom oboch spojov je umožniť návštevníkom sa prepravovať v území Slovenského raja bez auta, čo prispieva podľa Pižema nielen k ich vlastnému komfortu, ale aj k odľahčeniu často preplnených parkovísk v turistických strediskách. Zároveň sa zníži záťaž prírodného prostredia NP, ktorá je s individuálnou automobilovou dopravou spojená.

Pilotný projekt pre toto leto vzišiel zo spolupráce OOCR Slovenský raj & Spiš (OOCR), krajskej organizácie CR Košice Región Turizmus, verejného dopravcu eurobus, a. s., a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). „Premávať bude počas víkendov a sviatkov z mesta Spišská Nová Ves cez obec Smižany, turistické centrum Čingov, obce Spišské Tomášovce, Spišský Štvrtok a Hrabušice s turistickými strediskami Podlesok a Píla a následne po spomínanej ceste 3. triedy cez sedlo Kopanec až do Dobšinskej ľadovej jaskyne, Stratenej a Dediniek a späť,“ konkretizoval Pižem. Spolupráca s BBSK navyše priniesla rozšírenie tohto spoja aj o jazdy z Dediniek do obce Telgárt pod Kráľovou hoľou a späť.

Turisti ubytovaní v Dedinkách a v Stratenej si budú môcť vďaka spoju spraviť výlety napr. do roklín Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol alebo Prielom Hornádu v severnej časti raja. „Vybrať sa môžu aj smerom na Telgárt, ku prameňu rieky Hron, známemu Telgártskemu a Chmarošskému viaduktu a ďalším atraktivitám pod Kráľovou hoľou,“ doplnil Pižem s tým, že hostia ubytovaní v Telgárte, resp. v Hrabušiciach sa zas budú môcť jednoduchšie dostať do Dobšinskej ľadovej jaskyne či k priehrade Palcmanská Maša.

Riaditeľka OOCR Zuzana Záborská dodala, že okrem dopravnej funkcie poskytuje projekt aj prvok zážitkovosti, keďže jeho trasa v úseku povedie stredom NP, v tesnej blízkosti viacerých prírodných rezervácií s najvyšším stupňom ochrany prírody, či okolo Kopaneckých lúk, ktoré patria počtom druhov vyšších rastlín k najbohatším v Európe. „Veľmi sa tešíme, že Kopanecká cesta je zrekonštruovaná, pretože je to prvý predpoklad na to, aby sme zjednodušili cestovanie a sprístupnili dve veľmi významné strediská, a to je Podlesok a Dobšinská ľadová jaskyňa,“ konštatovala Záborská.

Cenník cestovného Letným minibusom sa odvíja od štandardných taríf dopravcu, s výnimkou držiteľov turistickej karty Slovenský raj & Spiš, ktorí môžu dopravu využívať zadarmo. Kartu bezplatne získavajú všetci hostia ubytovaní u partnerských ubytovateľov aspoň na dve noci. Časy odchodov minibusu sú nastavené, aby neboli v kolízii s grafikonmi iných spojov premávajúcich v území a v Spišskej Novej Vsi navyše nadväzujú na vlakové spoje z Košíc i Bratislavy. „Pevne veríme že turisti možnosť tejto prepravy uvítajú a budú ju využívať v čo najväčšej miere,“ uzavrel Pižem s tým, že všetky potrebné informácie nájdu návštevníci regiónu na webovej stránke www.vraji.sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa