VÝLET Sopka Poľana

2009-08-10 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kraj okolia Poľany je vrchárska oblasť v strede Slovenska s jedinečnou ľudovou kultúrou a množstvom prírodných krás.



Prírodnou dominantou kraja je Poľana, najväčšia slovenská vyhasnutá treťohorná sopka. Podpoľanie je preto veľmi bohaté na množstvo skalných útvarov sopečného pôvodu, ktoré sú pamiatkou na lávové prúdy.

Medzi ústredné prírodné zaujímavosti územia patria tiež Ľubietovský a Klenovský Vepor, Národná prírodná rezervácia Dobročský prales, Chránené prírodné výtvory Kaľamárka, Melichova a Jánošíkova skala.

Prírodné prostredie geomorfologických celkov Poľany a Veporských vrchov ponúka množstvo prírodných krás, chránených výtvorov, výhľady od Vysokých Tatier až po Krupinskú planinu, terény pre náročných aj začínajúcich turistov, ale najmä pokoj, ticho a súkromie v lone prírody. Územie Slovenského Rudohoria je známe tým, že na chodníkoch možno stretnúť skôr srnku, líšku, ježka, zajaca, dubáky a čučoriedky, než davy turistov.

Poľana ponúka bohaté možnosti pre každého turistu, ktorý si rád vychutná okolitú prírodu. Pripravené sú náučné chodníky, vhodné aj na rodinný výlet, ale aj rôzne trasy na cykloturistiku.

 

  • Náučný chodník Kaľamárka - Zadná Kaľamárka je mohutná skalná plošina tvaru kamenného hradiska, súčasť povesťami opradeného Detvianskeho zámku. Ide o archeologicky najvýznamnejšiu lokalitu regiónu so stopami osídlenia už od neskorej doby bronzovej. Význam hradiska Kaľamárka prezentuje Náučný chodník.
  • Náučný chodník Čierny Balog - Hronec vedie po hrebeni Slovenského Rudohoria s krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu a Nízke Tatry. Prechádzka trvá približne 4 hodiny po značkovanej trase.
  • Náučný chodník Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu ponúka možnosť objednať si sprievodcu v lesníckom skanzene pre jednu skupinu za 5 € (150,63 Sk).
  • Pre náročnejších je tu Rudná magistrála, križujúca celé Podpoľanie. Diaľková trasa dlhá 258 kilometrov sa začína v Zlatých Moravciach, prechádza Štiavnickými vrchmi, Poľanou, Veporskými vrchmi, Spišsko-gemerským krajom a končí v Stolických vrchoch.

 

Pre záujemcov o niečo adrenalínovejšie športy je okolo Poľany vyznačený 127 kilometrov dlhý okruh pre horské bicykle s možnosťou prenocovania v turistických ubytovaniach alebo súkromí. Trasa je náročná a rekreačným cyklistom sa odporúča naplánovať si na jej absolvovanie dva dni. V teréne je značená zelenou značkou.

 

  • Novohradská cyklomagistrála je stredne náročná cyklotrasa vhodná aj pre trekingové a cestné bicykle. Prechádza východnou časťou Podpoľania. Začiatok má v Lome nad Rimavicou, pokračuje Hriňovskými lazmi, Detvou a prechádza cez Budinú k vodnej nádrži Ružiná. Jej dĺžka je 70 kilometrov.
  • Rudohorská cyklomagistrála - úsek, ktorý prechádza Podpoľaním je súčasťou diaľkovej Rudohorskej cyklomagistrály, ktorá spája mestá Zvolen a Košice. Trasa je vhodná pre cestné a trekingové bicykle.   
  • Vrchárska cyklomagistrála začína vo výške 1 015 metrov a takmer po celej svojej dĺžke má mierne klesanie čarokrásnou dolinou Kamenistého potoka. V závere jazdy je možnosť previezť sa vláčikom Čiernohorskej železničky.

 

 

Informačné centrum Detva

Záhradná 22
962 12 Detva
Tel: 045 545 76 92
Fax: 045  545 76 92
Email: detva@vp.sk www.vulkanpolana.sk

Vydra, Čierny Balog
Hlavná 56
976 52 Čierny Balog
Tel.: 048 619 15 37
E-mail:
balog@vp.sk

 

Zdroj/autor: vulkanpolana, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa