Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály a jedna prírodná rezervácia

2021-01-28 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku vzniknú štyri nové chránené areály - Devínske jazero, Čachtické Karpaty, Ostrovné lúčky a Široká, a prírodná rezervácia Oborínsky luh. Vyhlásila ich vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. marca.



Chránený areál Devínske jazero v okrese Malacky bude mať podľa ministerstva životného prostredia rozlohu 1268,89 hektára. Zóna C bude mat tretí stupeň ochrany a zóna A piaty. Vyhlásením Devínskeho jazera zanikne národná prírodná rezervácia Dolný les.

Vyhlásením chráneného areálu Čachtické Karpaty v okrese Nové Mesto nad Váhom nadobudne územie jednotnú právnu ochranu. Zanikne tak národná prírodná rezervácia Čachtický hradný vrch a prírodná rezervácia Plešivec. Výmera by mala byť 703,50 hektára. Na území bude podľa ministerstva vyčlenená zóna D s druhým stupňom ochrany a zóna B so štvrtým.

Súčasťou chráneného areálu Ostrovné lúčky v okrese Bratislava s rozlohou 674,39 hektára budú tri územia európskeho významu. Ak sa Ostrovné lúčky vyhlásia, zaniknú tak prírodné rezervácie Ostrovné lúčky a Dunajské ostrovy. "Predmetom ochrany je aj zachovanie typického rázu lužnej krajiny, ktorá vznikla činnosťou rieky nížinného typu," uvádza envirorezort v materiáli.

Pre chránený areál Široká v okrese Malacky bude platiť druhý stupeň ochrany. Jeho výmera by mala byť 203,57 hektára. Chrániť bude jeden biotop národného a jeden biotop európskeho významu.

Na východe Slovenska vznikne prírodná rezervácia Oborínsky luh v okrese Michalovce a Trebišov. Pre celé územie bude platiť piaty stupeň ochrany. Celková výmera rezervácie je 154,85 hektára. Ochránia sa vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy a dubovo-brestovo-jaseňové nížinné lužné lesy.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa