Výstava v bratislavskej synagóge prináša aj zabudnutý príbeh slávnej herečky

2021-07-06 08:00:00 |   |    | 

Židovské komunitné múzeum predstavilo vo štvrtok výstavu Poklady Židovského múzea v Prešove III. Návštevníci bratislavskej synagógy tak môžu obdivovať vyše 30 vzácnych exponátov zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku, ktoré vzniklo pred takmer 100 rokmi.



 

"Je to doslova oslava židovského kultúrneho dedičstva naprieč Slovenskom," uviedla pre TASR kurátorka výstavy Jana Švantnerová s tým, že ide zároveň o štvrtý výstavný projekt, ktorý pojednáva o Prešove, Bratislave a osobnosti priekopníka ochrany židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku Eugena Bárkánya. Výstava je "veľkým finále" niekoľkoročného projektu výskumu a predstavovania zbierky, ktorá patrí medzi klenoty európskych zbierok judaík. Potrvá do 10. októbra.

Návštevníci tam môžu objaviť aj takmer zabudnutý príbeh herečky Márii Bárkány, rodáčky z Košíc, ktorá zožala úspech hlavne v Nemecku, ale so svojimi úlohami precestovala svet, podobne ako jej súčasníčka Sarah Bernhardt. Výstava po prvý raz verejnosti prezentuje zreštaurovaný divadelný kostým z roku 1900 z parížskeho krajčírskeho salónu - Bárkányovej veľkolepú róbu z úlohy Márie Stuartovej.

"V rámci slovenských zbierok ide o nateraz jediný známy zachovaný divadelný dámsky kostým a odev zhotovený v Paríži, na jednej z najprominentnejších adries sveta," dodala Eva Hasalová zo Slovenského národného múzea.

Výstava prezentuje aj päť veľmi cenných synagogálnych rituálnych textílií, ďalej predmety z kovu, strieborné aj medené, ktoré tiež prezentujú rôzne aspekty židovského komunitného života, ale aj toho, ktorý sa odohrával v súkromí. Netradičným exponátom je obraz maliara Ferdinanda Katonu, ktorý sa v roku 1864 narodil do chudobnej židovskej rodiny v Spišskej Starej Vsi.

"K jeho vzdelaniu prispel aj v Strážkach situovaný Ladislav Mednyánszky. Popri jeho učení sa Katona vzdelával aj v Budapešti, žil v Paríži, Barbizone, navštívil Anglicko, Belgicko, Holandsko a Rusko. Po návrate do Uhorska zachytával prírodu dnešného južného Slovenska či maďarského Balatonu," priblížila Švantnerová umelca, ktorý žil s pocitom nedocenenia a krivdy, hoci jeho diela sa v dnešnej dobe nachádzajú aj v zbierkach Slovenskej národnej galérie či Maďarskej národnej galérie.

Obraz Pri Váhu predstavuje jeho charakteristický krajinársky námet. "Zadná strana obrazu je splneným snom každého historika umenia. Údaje z nej nám umožnili vypátrať skoro celý životopis diela a aj jeho názov," vysvetlila kurátorka.

Jubilejná desiata výstavná sezóna ŽKM predstavuje aj ďalšie predmety prvého židovského múzea. Patria sem vzácne tlače z Bardejova, ktoré bolo hlavným centrom hebrejskej tlače na medzivojnovom Slovensku, a fragment vzácnej knižnice Mórica Grünwalda z Dolného Kubína, ktorú venovali prešovskému múzeu.

Celkovo prezentuje 32 exponátov, preskúmaných, zreštaurovaných a zachránených pre ďalšie generácie. Záujemcovia si ich môžu pozrieť od 2. júla každý piatok a nedeľu od 10.00 h do 16.00 h (okrem 18. júla).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa