Bratislavčania v šoku: Namiesto slávnej secesnej kaviarne bistro známej siete

2021-09-17 12:01:00 |   |    | 

Streda 28. novembra 2018 sa do histórie slovenskej metropoly zapísala čiernymi písmenami, keď na obľúbených vianočných trhoch vznikol v jednom zo stánkov požiar. Za obeť mu totiž padla legendárna kaviareň Roland, ktorá sa nachádzala v priestoroch neďalekej secesnej budovy. Po takmer troch rokoch konečne dokončili jej rekonštrukciu, Bratislavčania však rozhodne nadšení nie sú.



 

Bolo krátko pred pol štvrtou popoludní 28. novembra 2018, keď na vianočných trhoch v centre Bratislavy vybuchli v jednom zo stánkov propán-butánové fľaše a vznikol rozsiahly požiar. Našťastie sa pri ňom zranila len jedna osoba, materiálne škody však v tom čase odhadli na viac ako 200.000 eur. Najviac utrpela významná národná pamiatka - nádherná secesná budova, ktorá dominuje západnej strane Hlavného námestia.

Budova známa ako palác Roland stojí na mieste menšieho stredovekého domu, kde po roku 1526 bývala aj kráľovná Mária. Koncom 19. storočia stavbu na lukratívnom mieste kúpila Uhorská eskontná a zmenárenská banka, ktorej však postupne prestala vyhovovať, a tak ju nechala v roku 1906 zbúrať. Na základe víťazného návrhu architektov Alberta Kálmána a Gejzu Kissa v secesnom štýle s prvkami neoslohov postavili v roku 1911 novú, omnoho reprezentatívnejšiu budovu.

V nej sa postupne vystriedalo niekoľko bánk a po ich znárodnení sa v priestoroch nachádzal obchod s ľudovým a folklórnym tovarom a neskôr kaviareň Roland Café, ktorá sa stala doslova legendou. Obyvatelia aj návštevníci Bratislavy oceňovali najmä útulnosť jej priestorov s dreveným obkladom stien a pohodlným dreveným nábytkom, ktoré sa stali spoľahlivým oporným bodom v rýchlo sa meniacom centre mesta. Aj tomu je však už koniec.

Stolpersteine

Uverejnil používateľ Roland Café & Restaurant Utorok 3. októbra 2017

 

Hoci secesný palác po takmer troch rokoch rekonštrukcie konečne znova otvoril svoje brány, fanúšikovia "Rolanda" doň zrejme chodiť nebudú. Namiesto kaviarne s atmosférou dôb minulých tu dnes totiž sídli ďalšie „hipsterské“ bistro siete Mondieu, ktoré pôsobí chladno a stroho.

Architekti zo štúdia Čechvala & Partners však deklarovali, že ho navrhli v podobe, „ktorá mu prináležala pred zásadnou rekonštrukciou v roku 1986“ a že „z tejto myšlienky vychádza tendencia k presvetleniu priestorov s využitím reliéfne členených monochromatických plôch.“

Uverejnil používateľ Mondieu Piatok 27. augusta 2021

 

Bratislavčania z toho však nadšení nie sú a novú prevádzku zvozili pod čiernu zem označeniami ako „trapas“ či „extrémny prúser“. Historická budova v samotnom srdci mesta by si podľa nich zaslúžila skôr klasický podnik, overený časom a nepodliehajúci moderným trendom. A ktorá alternatíva sa páči viac vám?

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa