Krásne ženy, sci-fi aj majestátne vlky: Vo Vysokých Tatrách pribudli sochy z ľadu

2023-01-28 06:00:00 |   |    | 

Medzinárodné majstrovstvá ľadových sochárov sa po dvoch rokoch vrátili do Vysokých Tatier. Na Hrebienku sa počas minulého víkendu konal už 9. ročník tradičného podujatia TATRY ICE MASTER. Nádherné výtvory môžete obdivovať až do konca zimnej sezóny.



 

O víťazstvo v súťaži Tatry Ice Master na Hrebienku vo Vysokých Tatrách bojovalo celkovo desať tímov z viacerých krajín. O víťazoch rozhodovala trojčlenná porota pod vedením sochára Adama Bakoša, ktorý je dlhoročným tvorcom Tatranského ľadového dómu, najväčšej zimnej atrakcie v regióne. Skúsený sochár pre TASR uviedol, že pri hodnotení diel si všímajú celkové prevedenie a vizuálnu stránku, ale aj detaily, spôsob a techniku tvorby.

V sobotu bola témou žena, v nedeľu sochári tvorili sci-fi diela. Riaditeľ festivalu Lukáš Brodanský dodal, že najvzdialenejším súťažným tímom boli tento rok zástupcovia z Mongolska. Dopĺňali ich Slováci, Fíni, Nemci, Maďari, umelci z Českej republiky, Poľska, ale aj Holandska a Litvy.

"Mali sme 20 záujemcov, napokon sme vybrali desať tímov, ktoré dohromady na Hrebienku vytvorili 35 ľadových sôch. Tie budú za tmy osvetlené. Časť z nich sa bude nachádzať v exteriéri, až kým sa neroztopia, časť v krytej kupole vedľa Tatranského ľadového dómu až do apríla," upozornil Brodanský.

Akousi pozvánkou na podujatie býva vyrezanie dvoch sôch na najvyššie obývanom mieste na Slovensku. V piatok tak nemeckí súťažiaci na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2634 metrov vytesali z ľadu dvoch vlkov. Riaditeľ festivalu Lukáš Brodanský uviedol, že symbolizujú tatranskú prírodu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa