V Hnúšti zrekonštruovali netradičnú Petrivaldského vilu

2023-03-27 12:15:00 |   |    | 

Po komplexnej rekonštrukcii v Hnúšti v piatok slávnostne otvorili národnú kultúrnu pamiatku Petrivaldského vilu. Je to jeden z mála zachovaných historických objektov meštianskej architektúry a urbanistického rozvoja mesta z prelomu 19. a 20. storočia.



 

Ako informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, projekt obnovy Petrivaldského vily sa realizoval od roku 2018. "Začal sa architektonicko-historickým a umelecko-historickým výskumom a návrhom obnovy, vďaka ktorému sa podarilo objaviť a zrekonštruovať aj unikátnu interiérovú výzdobu," priblížila.

Počas otvorenia okrem iného predstavili aj projektovú štúdiu, prezentujúcu účel využitia Petrivaldského vily a zámer vytvorenia interaktívnej expozície. Program otvorenia obohatilo podujatie s názvom Stretnutie po rokoch Daxner a Francisci venované 200. výročiu narodenia týchto významných rodákov z regiónu Gemer a Malohont.

Budovu netradičného vzhľadu navrhli pre miestneho podnikateľa stavitelia z Rožňavy. Petrivaldského vila upúta svojimi tvarmi a vežičkou. Neveľkú vilku nazvali podľa jej pôvodného majiteľa, miestneho lekárnika Pankráca Petrivaldského, ktorého prezývali „Dundy“.

Objekt zrejme vznikol začiatkom dvadsiateho storočia, v období doznievajúcej secesie. Má pôdorys nepravidelného tvaru s rohovým rondelom, ktorý má na poschodí balkón a zo strechy vystupuje ako „vežička“.

Priečelie vily je obložené kvalitnou pálenou tehlou so signatúrou piešťanského výrobcu „UT“ (Uzsicskay Téglagyár). Historický ráz vily dotvárajú umelecko-výtvarné ozdobné prvky fasád: ružicová ozdoba štítu, rímsy, stĺpy balkóna, lemovania nároží, šambrány okien, rezbárska výzdoba okenných rámov a maľovaná výzdoba v interiéri a na strope balkónu.

K vile bol zozadu pristavený hospodársky trakt. Kedysi v ňom bola výrobňa sódovky s plniarňou fliaš, v tej dobe mimoriadne populárneho nápoja. Po smrti posledného majiteľa Pankráca Petrivaldského v roku 1976 sa vila dostala do majetku štátu.

V roku 1996 ju získalo mesto Hnúšťa a malo v nej vzniknúť múzeum, čo sa ale napokon nezrealizovalo. Vila je od roku 1998 národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 2018 dalo mesto na jej obnovu vypracovať projektovú dokumentáciu. Samotná rekonštrukcia sa začala v roku 2021.

Ako informovala samospráva na svojej webovej stránke, Petrivaldského vilu chce verejnosti sprístupniť v najbližších týždňoch každý štvrtok od 15.00 do 17.00 h. "Uvažujeme nad tým, či to takto budeme robiť, personálne to nevieme celkom pokryť," skonštatoval pre TASR primátor Hnúšte Martin Pliešovský. Ako dodal, je možné, že priestory vily verejnosti sprístupnia len po predchádzajúcej dohode, a to napríklad pre školy či väčšie skupiny.

V interiéri je v súčasnosti inštalovaná výstava komiksov Stretnutie po rokoch Daxner a Francisci, ktorá už bola prezentovaná v Revúcej i Tisovci. Verejnosť tu môže vidieť aj projektovú štúdiu, prezentujúcu budúci účel využitia a sprístupnenia objektu. Samospráva chce vo vile zriadiť múzeum knihy s interaktívnou expozíciou, presťahovať by sa sem malo aj turistické informačné centrum. "Pracujeme na tom, aby sme získali financie a aby tento objekt bol plne funkčný," dodal Pliešovský.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa