VÝLET Náučný chodník Duchonka - Kulháň

2008-09-19 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nový, takmer šesť kilometrov dlhý lesnícky náučný chodník otvoril prievidzský závod Lesov SR v pohorí Považského Inovca.



Vedie z osady Duchonka v okrese Topoľčany, kde má sídlo aj lesná správa, do osady Kulháň, miestnej časti Zlatník v okrese Bánovce nad Bebravou.

Na trase je umiestnených 22 zastrešených panelov, na ktorých sú informácie o lesníckej činnosti, funkciách lesa, jeho význame, zásadách správania sa v lese i o nebezpečenstvách, ktoré ľuďom v lese hrozia.

Nechýba predstavenie bohatej fauny a flóry, arborétum drevín na začiatku chodníka a cestou si návštevníci môžu pozrieť aj 14 označených, už odrastených jednotlivých druhov stromov, vrátane 500 rokov starých dubov v lokalite Kulháň.

Podľa informácie riaditeľa závodu v Prievidzi Jozefa Spevára chodník prechádza popri dvoch prírodných rezerváciách Čempúšky a Kulháň. Zaujímavá zastávka je v časti, kde sa nachádzajú stovky kolónií lesných mravcov a ďalšia pri malej obore pre diviačiu zver.

Ak sa návštevníci správajú ticho, môžu dokonca tieto zvieratá pomerne zblízka pozorovať. Zaujímavý je aj panel, ktorý pripomína veternú smršť v roku 1999 v lokalite Duchonka, keď po dlhotrvajúcich dažďoch vietor vyvrátil stromy na ploche bezmála 850 hektárov a lesníci museli spracovať približne 350 tisíc kubíkov kalamitného dreva.

Jeden z panelov približuje aj históriu Kulháňa. Osada vznikla niekedy v stredoveku, ťažilo sa tam zlato, pálilo drevené uhlie, začiatkom minulého storočia v blízkosti postavili skláreň a aj lesnú železničku. Po nej dopravovali nielen drevo, ale do Topoľčian aj ľadové kryhy z dvoch tamojších rybníkov. Časť náučného chodníka vedie práve po násype bývalej železničky.

Súčasťou chodníka je aj 15. pamätné miesto Lesov SR, venované nestorovi lesníctva na Slovensku, profesorovi Hubertovi Bezačinskému (1910-1975), ktorý v roku 1939 svoju lesnícku prax začínal práve na Kulháni.

Najlepšie je absolvovať trasu chodníka od osady Duchonka, kde sa chodník začína, ale je to možné aj z opačnej strany, z Kulháňa. Pretože ide o nenáročnú túru s prevýšením iba 60 metrov, je vhodný aj pre menej zdatných peších turistov alebo cykloturistov. Navštíviť ho môžu aj vozičkári, pretože je plne bezbariérový, konštatoval Spevár.

Odštepný závod Lesov SR v Prievidzi obhospodaruje lesy na hornej Nitre vo výmere bezmála 52 tisíc ha. Rozprestierajú sa prevažne v okresoch Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany. Malou časťou tam patria aj lesy v okresoch Púchov, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Martin a Ilava.

 

Zdroj/autor: ozl-prievidza,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa