POZOR Zakázané predmety na palube lietadla

2008-08-05 13:00:00 |   |    | 

EÚ - Stále platia bezpečnostné obmedzenia týkajúce sa príručnej batožiny na palube lietadiel.



Keď letíte, nezabudnite si preto skontrolovať čo máte pri sebe, pretože sa vám môže stať, že váš obľúbený parfum alebo drahý darček, skončí v kontajnery. Napriek striktnosti predpisu si pre istotu preštudujte informačnú tabuľu na letisku.

 

Každý cestujúci sa smie dostaviť k bezpečnostnej kontrole iba s jednou príručnou batožinou. Presné rozmery povolenej kabínovej batožiny sa líšia v závislosti od leteckej spoločnosti a ďalších obmedzení, ktoré môžu byť práve v platnosti.  Okrem vyššie zmienenej batožiny si môže každý cestujúci vziať so sebou na palubu lietadla hudobný nástroj v puzdre. (V tomto puzdre však nesmú byť žiadne iné veci než tento nástroj a jeho príslušenstvo).

Cestujúci smú cez bezpečnostnú kontrolu na letisku preniesť malé množstvo tekutín.  Všetky tekutiny musia byť uložené v jednom priehľadnom uzatvárateľnom plastovom vrecku, ktorého veľkosť nepresahuje 20 x 18 cm (8 x 7,5 palcov), teda 1 liter. Toto vrecko musí byť predložené pri röntgenovom zariadení samostatne a musí byť uzatvorené. Objem každej nádoby s tekutinou, gélom, pastou a pod. nesmie prekročiť 100 ml; všetky tieto nádobky sa pritom musia pohodlne vojsť do uvedeného litrového vrecka.

Veľkosť príručnej batožiny je obmedzená predpismi (informujte sa v leteckej spoločnosti). Je možné prepravovať iba jednu batožinu, v ktorej musí byť dostatočný priestor pre priehľadné plastové vrecko. Pred bezpečnostnou kontrolou je nutné takisto vybrať z tašky notebook a predložiť ho na samostatnú kontrolu - ak nesiete notebook, je tento považovaný za 1 kus príručnej batožiny.

PO PRECHODE BEZPEČNOSTNOU KONTROLOU DO ODLETOVEJ HALY PRE CESTUJÚCICH NEPLATÍ ŽIADNE ĎALŠIE BEZPEČNOSTNÉ OBMEDZENIA, AK IDE O NÁKUPY JEDLA, PITIA ČI ĎALŠIEHO TOVARU. TOVAR ZAKÚPENÝ V ODLETOVEJ HALE LETISKA JE POVOLENÉ PRINIESŤ NA PALUBU LIETADLA.

Príručná batožina: musí mať maximálnu váhu 5 kg a maximálne rozmery 56 x 45 x 25 cm. Takáto batožina musí spĺňať podmienku uvedených rozmerov, aby ju bolo možné umiestniť v lietadle do schránky nad sedadlom alebo pod sedadlo.

Zapísaná batožina: cestujúci ju nemá počas letu pri sebe, ale je prepravovaná oddelene v batožinovom priestore lietadla. Túto batožinu cestujúci odovzdá pri obchodnom odbavení na check in pulte. Štandardná zapísaná batožina je batožina s inými rozmermi ako sú nižšie uvedené štandardné rozmery batožiny max.: 90x70x50 cm a min.: 30x20x10 cm. Batožina s väčšími alebo menšími rozmermi musí byť podaná na letisku ako nadrozmerná.

Zoznam zakázaných predmetov, ktoré cestujúci nesmú mať pri sebe alebo v príručnej batožine

Strelné zbrane: každá zbraň, ktorou je možné odpáliť výstrel pomocou výbušnej sily. Napríklad všetky typy strelných zbraní, repliky a imitácie strelných zbraní, hračkárske zbrane všetkých druhov, luky, praky, zbrane vystreľujúce ostré predmety, zapaľovače javiace sa ako zbraň.

Zahrotené / brúsne zbrane a ostré predmety: Ostré alebo brúsené predmety schopné spôsobiť zranenie. Napríklad uzamykateľný alebo vyskakovací nôž bez ohľadu na dĺžku čepele noža, nože, vrátane ceremoniálnych (obradných, zberateľských, slávnostných), voľné žiletky a britvy (okrem jednorazových holiacich strojčekov so žiletkou v uzavretom puzdre), nožnice, remeselné nástroje potencionálne použiteľné ako ostré alebo brúsené zbrane, napr. vrtáky všetkých druhov, skrutkovače, páčidlá, kladivá, kliešte, kľúče na skrutky (skrutkové kľúče, spájkovacie lampy).

Tupé predmety Všetky tupé predmety schopné spôsobiť zranenie. Napríklad bejzbalové a softbalové pálky, golfové palice, hokejky, biliardové, gulečníkové tága, rybárske prúty, obušky,

kriketové palice, lakrosové palice, pádla ku kajakom a kanoe, skejtbordy, rybárske prúty, výbava pre bojové umenia, ako napr. boxery, kríže, obušky, nunčaku, kubatony, kubasaunty a podobne. 

Výbušné a horľavé látky Všetky výbušné alebo vysoko horľavé látky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie cestujúcich a posádky alebo pre bezpečnosť lietadla, majetku. Napríklad ohňostroje, svetlice vo všetkých podobách a iná pyrotechnika vrátane zábavnej a hračkárskej, alkoholické nápoje prevyšujúce 70% objemových jednotiek, horľavé tekutiny, napr. benzín, nafta, kvapalný zapaľovač, alkohol, etanol, detonátory a rozbušky, Plyny a plynové nádoby, napr. bután, propán, acetylén, kyslík – vo veľkých množstvách.

Chemické a jedovaté látky: Všetky chemické alebo jedovaté látky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie cestujúcich a posádky alebo pre bezpečnosť lietadla a majetku. Napríklad kyseliny, žeraviny, napr. vytekajúce „mokré“ batérie, omračujúce spreje, napr. slzotvorný plyn, koreninový sprej, slzný plyn, jedy, materiál schopný spontánneho vzplanutia alebo horenia.

Zoznam zakázaných predmetov, ktoré sú vylúčené z leteckej dopravy a ktoré nesmú byť umiestnené v  podanej (zapísanej) batožine cestujúceho: napríklad výbušniny, plyny, horľavé kvapaliny a hmoty, organické peroxidy, toxické alebo infekčné látky, rádioaktívne materiály, leptadlá, súčiastky palivového systému vozidiel, ktoré obsahujú palivo.

Najčastejšie odoberané zakázané predmety u cestujúceho a v jeho príručnej batožine:

 

  • manikúrová súprava (obsahujúca ostré a zahrotené predmety )
  • vreckové nožíky (bez rozdielu dĺžky čepele)
  • skrutkovače (bez rozdielu veľkosti )
  • príbory (nôž a vidlička)
  • švajčiarske“ karty (súčasťou ktorých sú ostré a zahrotené predmety)
  • žiletky a orezávač
  • železné odliatky a výkovky rôznej veľkosti a tvaru
  • náradie ( fr. kľúče, kladivá, klince)
  • fľaše s vodou a nápojmi


 

Zdroj/autor: letiskoba,iata,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa