Do Andorry na lyžovačku

2012-01-07 10:00:00 |   |    | 

ANDORRA - Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí si zimné obdobie nevedia predstaviť bez poriadnej lyžovačky, zabudnite na všetky oblasti a svahy, na ktorých ste jazdili doteraz. Zabudnite na Vysoké Tatry, zabudnite na Alpy, vyskúšajte radšej Pyreneje.



Neobjavený raj

Uznávame, že Andorra možno vyslovene nepatrí medzi vychýrené lyžiarske krajiny, ale to neznamená, že ňou v skutočnosti nie je. Toto maličké kniežatstvo v srdci mohutných Pyrenejí medzi Francúzskom a Španielskom totiž pre lyžovaniachtivých ponúka oveľa viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. A tí, ktorí ho už stihli „zjazdiť“, ho dokonca označujú ako neobjavený lyžiarsky raj.

 

Neuveriteľná Grandvalira

Andorra má niekoľko kvalitne a moderne vybavených lyžiarskych stredísk, kde lyžiarska sezóna trvá prakticky až pol roka. My sa pozrieme do jedného z nich, samozrejme toho najlepšieho a najväčšieho a to dokonca v celých Pyrenejách. Reč je o Grandvalire, ktorá sa nachádza na severovýchode tohto kniežatstva priamo na hraniciach s Francúzskom.

Skladá sa zo šiestich navzájom prepojených lyžiarskych stredísk, v ktorých platí spoločný skipas. Čo je však najlepšie, lanovky a vleky na seba nadväzujú. Celkovo je v Grandvalire k dispozícií takmer dvesto kilometrov zjazdoviek, z ktorých najdlhšia meria sedem kilometrov. Pokiaľ ide o ich nadmorskú výšku, tá sa pohybuje od 1 710 do 2 640 metrov nad morom.


 

Komfort a slušné ceny

Na Slovensku si neraz povzdychneme nad tým, že hoci je naša príroda nádherná a aj množstvo skvelých zjazdoviek by sa našlo, ponúkané služby a často aj premrštené ceny nás odrádzajú od tuzemskej lyžovačky.

Andorra je však aj po tejto stránke jednoducho dokonalá. Trinásť miliónov turistov ju totiž ročne nenavštívi len tak pre nič za nič. Nechajme však podobné smutné porovnania tak a radšej sa ešte pozrime do strediska Grandvalira, kde na vás čakajú komfortne vybavené hotely a vôbec nie za privysoké ceny.

Nakoniec, Andorra svojich návštevníkov neláka len na krásnu prírodu, ale aj na nízke ceny tovarov a služieb, ktoré tu nakúpite bez dane. Keďže sa to týka aj alkoholu, viete si asi predstaviť, za akým účelom sem niektorí turisti prídu. Ak sa pozrieme na ceny za skipas, týždenná permanentka vás v Grandvalire vyjde na 180 eur. Za túto sumu môžete lyžovať na veľmi kvalitne upravených zjazdovkách, ktorých rozdelenie je prispôsobené zručnosti samotných lyžiarov.

Pokiaľ však patríte k vyznávačom snoubordingu, aj pre vás sa v Grandvalire nájde niekoľko špeciálne upravených tratí, ktoré si budete môcť vychutnať v objatí ozrutných Pyrenejí. Lyžiarske stredisko samozrejme myslí aj na lyžiarov začiatočníkov, ktorí sa tomuto umeniu môžu priučiť v rôznych kurzoch.

Lyžovačku v andorrskej Grandvalire ponúka aj niekoľko slovenských cestovných kancelárií. Ak sa však toto stredisko rozhodnete navštíviť na vlastnú päsť, pripravte sa na dlhú cestu autom alebo autobusom. V Andorre totiž nie je medzinárodné letisko a nenájdete tu ani železnicu. No aj tak táto krajina rozhodne stojí za to a to rovnako v zime, ako aj v lete.
 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia
 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa