Slnkom zaliate svahy a kopa snehu: Korutánsko je jedinečným darom prírody

2016-11-24 00:00:00 |   |    | 

Na južnej strane rakúskych Álp sú zjazdovky mimoriadne slnečné. O dôvod viac, prečo je Korutánsko ako destinácia zimných športov stále obľúbenejšie, predovšetkým u rodín s deťmi. Slnkom zaliate svahy v kombinácii s dávkou južanskej pohostinnosti a gurmánskej korutánskej alpsko-jadranskej kuchyne, sú na zimnú dovolenku priam stvorené.



 

Samozrejme sa množstvo slnečných lúčov dá vyjadriť aj v číslach. Korutánske lyžiarske strediská zaznamenávajú v zimných mesiacoch o 100 slnečných hodín viac ako destinácie severne od hlavného alpského hrebeňa. Merajú sa nassfeldskými zimnými slnečnými hodinami, umiestnenými priamo pri hornej stanici lanovky. Korutánsko sa v zime premieňa na najväčšiu slnečnú terasu Álp – je to jedinečný dar od matky prírody!

Celý deň so slnkom v tvári a na lyžiach – tento zážitok môžete zažiť napríklad pri lyžiarskej súťaži Stella Ronda Snow Challenge v stredisku Gerlitzen Alpe v srdci Korutánska. A v ďalšom lyžiarskom stredisku, Turracher Höhe, hosťom na slnečnom miestečku servíruje nápoje priamo na svahu služobník - Pistenbutler. Okrem toho si na mnohých korutánskych chatách môžete zadarmo zobrať opaľovací krém s optimálnym ochranným faktorom. Ten, kto chce slnečné lúče na svahu využiť naozaj naplno, by v žiadnom prípade nemal vynechať skorú rannú lyžovačku, Early Morning Skiing. Vo vybraných termínoch začína lyžiarsky deň na Goldecku a Turrachu už o 6.30 hod. Brázdiť svah ako prvý je naozaj pôžitok. V rámci programu „Lyžovačka pred 9.“ vás v stredisku Bad Kleinkirchheim bude pritom dokonca sprevádzať aj olympijský víťaz, Franz Klammer.

Špičkové korutánske lyžiarske strediská ponúkajú ďaleko od masového turizmu ideálne podmienky na uvoľnenú zimnú dovolenku na svahu i mimo neho. V centre záujmu prevádzkovateľov vlekov je bezpečnosť, komfort a dobré snehové podmienky. Moderné pohodlné lanovky s vyhrievanými sedadlami, ako napríklad na Nassfelde alebo v Gerlitzene, náročné zjazdy na Turrachu a Katschbergu a najvyššie položené lyžiarske strediská Korutánska, ľadovec Mölltaler Gletscher/Ankogel a Grossglockner/Heiligenblut uprostred trojtisícoviek sú zárukou zasneženej zábavy až do jari. Menšie korutánske strediská v doline Lavanttal a pohorí Nockberge ponúkajú rodinnú lyžovačku na prehľadných svahoch.

V Korutánsku platí heslo „jeden pre všetky“ so skipasom TOPSKIPass. Ten je univerzálnym kľúčom ku všetkým korutánskym a východotirolským lyžiarskym strediskám. Popri tom  sú v ponuke aj regionálne skipasy s mnohými atraktívnymi službami. Vďaka nim si svoju zimnú zábavu pre malých i veľkých budete môcť užiť napríklad aj s kombinovanými vstupmi do kúpeľov Bad Kleinkirchheim alebo s rodinnými týždňami Ski for free.

Výborným doplnkom slnka a zimných športov je zimný wellness. Zvlášť intenzívne pocítite hrejivé zimné slnko za presklenými stenami sáun pri jazere a v kúpeľných domoch pri jazerách Millstätter See a Wörthersee. Zimné slnko si môžete užiť len v plavkách pri návšteve vodného sveta Warmbad Villach a v oboch termálnych kúpeľoch Bad Kleinkirchheim St. Kathrein a Römerbad.

Aj tá najkrajšia zima sa raz skončí. V Korutánsku však nekončí skôr, ako dôjde k nasledovnej zvláštnosti: počas topenia sa snehu vzniká vo Warmbad Villach Maibacherl. V blízkosti hlavného termálneho prameňa sa vytvoria 2 malé jazierka, v ktorých sa môžete okúpať v termálnej vode s teplotou až 28 °C. Táto voda má liečivé účinky pri srdcových ochoreniach, ochoreniach krvného obehu a osteoporóze. V roku 2005 bol prameň Maibachl vyhlásený za prírodnú pamiatku.

A ešte jeden tajný tip: Normálne si slnko, pláže a kempovanie spájame s letom. V Korutánsku máme toto potešenie aj v zime. Nadšenci kempovania, ktorí milujú slnko, si môžu vybrať z ponuky 19 zimných kempov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Kärnten
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa