Tipy pre bežkárov: Toto sú najlepšie slovenské lokality pre beh na lyžiach

2016-12-08 00:00:01 |   |    | 

Zimné strediská sa väčšinou sústreďujú na zjazdových lyžiarov. Niektorí si však radšej užívajú kondičné vychádzky na bežkách, pri ktorých si viac užijú okolitú prírodu. Aj na Slovensku máme množstvo zaujímavých trás, časť z nich sa nachádza v zimných rezortoch a niektoré zase priamo vo voľnej prírode. Toto sú najlepšie z nich.



 

Štrbské Pleso

Bežkárske trate na Štrbskom Plese hostili v roku 1970 pretekárov na Majstrovstvách sveta v lyžovaní. Aspoň časť z nich si môžete prejsť na bežkách i v súčasnosti. Dokopy je k dispozícii približne 15 kilometrov upravených tratí, no potom sa môžete dostať aj na ďalších desať kilometrov prirodzeného snehu. Na bežkách sa môžete prejsť aj okolo jazera, musíte si však vybrať menej rušný čas, pretože tieto chodníky slúžia tiež na kratšiu prechádzku pre turistov. Počas tuhých mrazov sa na jazere vytvorí hrubá vrstva ľadu a je možné prejsť bežkami aj priamo po ňom.

 

Skalka, Kremnica

Jeden z najlepších bežkárskych areálov nájdete pod Kremnickými vrchmi. Skalka Aréna ponúka trate troch obtiažností. K tomu môžete pripočítať ešte jednu najzákladnejšiu, ktorá sa nachádza priamo na štadióne, nemeria viac ako pol kilometra a je ideálnym priestorom na prvé bežkárske pokusy. Najdlhšia trať s čiernym najťažším označením vedie cez Severný okruh a meria 25 kilometrov. Južný okruh je o päť kilometrov kratší. Vybrať si môžete aj niektorý zo šiestich jednoduchších úsekov, keď sa ich dĺžka pohybuje od 3 do 8 kilometrov.

 

Chopok

Svoje tromfy majú v rukávoch aj Nízke Tatry. Medzi niekoľkými menšími strediskami vyniká Jasná v Demänovskej doline, ktorá ponúka najlepšie podmienky pre bežkárov priamo pri Chopku. K dispozícii máte tri rôzne trate, ktoré sa nachádzajú na severnej strane kopca. Dve z nich sú kratšie, päťkilometrové a vedú cez Otupné a Záhradky. Pre skúsených bežkárov je ako stvorená skoro 30 kilometrov dlhá trasa Biela púť. Tá prechádza nádhernou prírodnou lokalitou a je zároveň aj skvelou turistickou vychádzkou. Pokojne sa preto môžete dohodnúť aj s nelyžiarmi, ktorí môžu vyraziť o niečo skôr, aby ste sa potom stretli až v cieli Bielej púte.

 

Slovenský raj

I keď vám Slovenský raj nedokáže ponúknuť tak vysoké končiare ako naše ostatné pohoria, môžete sa tešiť na minimálne rovnako nádhernú prírodu, ktorú navyše môžete skombinovať aj s dlhšou dovolenkou na Spiši. Je to ideálne miesto najmä pre rodiny, v ktorých nelyžujú všetci členovia. Pretože zatiaľ čo vy bežkujete, oni môžu ísť pozrieť jednu z veľkého počtu pamiatok. Na menších svahoch v Mlynkách sa môžu zase vyšantiť tí, ktorí uprednostňujú zjazdové lyžovanie. Vy máte potom v závislosti od voľného času možnosti na dva okruhy. Ten kratší má len tri kilometre a vedie popri Grajnári. Dlhšia trať je už náročnejšou trinásť kilometrovou výzvou a začína na rovnakom mieste v Grajnári, aby ste potom postupne prešli cez Mlynky až do dedinky Hrabušice.

 

Okolie Bratislavy

Na dobré snehové podmienky v okolí hlavného mesta musíte mať šťastie, no výhodou bežkovania je to, že nepotrebujete mať až tak vysokú pokrývku ako v prípade zjazdoviek. Vďaka tomu sa dostanete len do pár kilometrov od centra na dve zaujímavé miesta – Zochovu chatu a Pezinskú Babu. V prípade Zochovej chaty ide o 10 kilometrový úsek, ktorý však nie je upravovaný, no prináša o to krajšiu atmosféru a vracia vás k začiatkom bežkovania. V prípade Pezinskej Baby máte k dispozícii niekoľko zväčša kratších úsekov a skúsených bežkárov môže osloviť náročnejšia trasa, ktorá vedie odtiaľto až na Kamzík.

 

Vysoké Tatry

Najlepšie trate na bežkovanie sú na spomínanom Štrbskom Plese. No športovci si prídu na svoje aj v ostatných lokalitách Vysokých Tatier. Dve hlavné sídlia v ďalších známych osadách mesta Vysoké Tatry. Najdlhšia tatranská trasa je v Tatranskej Lomnici a má skoro 25 kilometrov. V neďalekom Starom Smokovci je to zase skoro 18 kilometrov, ktoré sa točia aj okolo Hrebienka. Bežkársku dovolenku tak môžete spojiť aj s návštevou Ľadového domu a galérie Tricklandia. Menšie trate nájdete v nižšie položených strediskách. V Lopušnej doline pri Svite meria bežkársky úsek 3 kilometre. Do 7 minút cesty autom sa dostanete do ďalšieho strediska v susednej Lučivnej, kde máte k dispozícii zase päťkilometrový okruh.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
3.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa