Chamonix – nezabudnuteľné dejisko 1. zimnej olympiády

2018-02-22 12:00:00 |   |    | 

Zimná olympiáda v Pjongčangu je v plnom prúde a to je príležitosť na krátky pohľad do histórie tohto športového sviatku. Viete, kedy a kde sa konali prvé zimné olympijské hry?



 

Prvá zimná olympiáda sa konala v roku 1924 v zimnom lyžiarskom stredisku Chamonix vo východnej časti Francúzska. V skutočnosti však bola len akousi predohrou pred VIII. letnými olympijskými hrami v Paríži. Tie v Chamonix sa konali pod názvom Týždeň zimných športov a až dodatočne boli vyhlásené za OH. Športové podujatie sa konalo na pomerne jednoduchom klzisku, ktoré slúžilo ako hokejový a krasokorčuliarsky areál. Po jeho obvode bola rýchlokorčuliarska dráha a vedľa bolo i malé ihrisko pre curling. Ďalšími športoviskami bol skokanský mostík neďaleko ľadovca Les Bossons, bobová dráha (v dĺžke 1 444 metrov) a lyžiarske bežecké trate.

Nemenej zaujímavá je aj história tejto oblasti. Údolie sa prvýkrát spomína v roku  1091, keď bolo darované grófom zo Ženevy benediktínom zo St. Michel de la Cluse. Od začiatku 16. storočia  požívali miestni obyvatelia privilégia dvoch veľkých trhov ročne a v roku 1786 získali slobodu od Sallanchovcov.

Okolie Mont Blancu začalo byť v hojnej miere navštevované v 19. storočí, kedy vznikla aj spoločnosť na reguláciu prístupu na horské svahy a na pomoc turistom pod názvom Compagnie des Guides de Chamonix. Počas 2. svetovej vojny tu fungoval detský domov, v ktorom sa pred nacistami schovávali aj židovské deti. Niektoré z nich dodnes pripomínajú tieto smutné udalosti súčasným generáciám.

To je však už len história, dnes je Chamonix známe najmä ako centrum športu a zábavy. Spojením viacerých zimných stredísk tu vznikol areál prepojený skibusmi, pričom až 90 % zjazdoviek sa nachádza v nadmorskej výške viac než 2000 metrov nad morom. Stredisko ponúka 20 kilometrov špičkovo upravených zjazdoviek v údolí Vallée Blanche.

Hlavným lákadlom pre domácich či zahraničných turistov je prekrásna príroda. Jedným z najkrajších vrcholov, ktoré tu môžete objaviť, je Aiguille du Midi (3 842 metrov nad morom), na ktorého vrchol vedie lanovka. Tá bola postavená v roku 1955 a prekonáva prevýšenie až 2 800 výškových metrov. Premáva celoročne a cesta nahor trvá približne 20 minút.

Z vrcholu „zlomeného zubu“ sa vám naskytne výhľad na francúzske, švajčiarske aj talianske Alpy. Panoráma na okolité vrchy je doslova úchvatná a aj preto si tento pohľad vychutnáva veľké množstvo turistov.

Milovníci histórie horolezectva si prídu na svoje v Musée des Cristaux s jedinečnou zbierkou kryštálov, hornín a minerálov z Mont Blancu a širokého okolia. Moderným spôsobom približuje všetko, čo súvisí s horolezectvom. Expozícia je tvorená kreatívnymi interaktívnymi displejmi, videami zo zdanlivo nemožných výstupov či prekrásnymi fotografiami.

V stredisku si okrem skvelej lyžovačky môžete vychutnať i jedinečné adrenalínové zážitky ako napr. lezenie po ľadovej stene, lyžovanie spojené s paraglajdingom či jazdu na saniach ťahaných snežnými psami. Večer môžete zakončiť príjemným wellnessom, prípadne zábavou v miestnych reštauračných a hotelových zariadeniach.

 

Autor: Mária Janková, ako

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa