Lyžovačka v Slovinsku: Vyskúšajte krásnu Kranjsku Goru

2018-12-10 00:00:01 |   |    | 

Slováci hľadajú stále nové destinácie, kde by si mohli užiť dobrú lyžovačku. Ich najčastejšou voľbou je Rakúsko, ktoré však časom omrzí. Preto potom neváhajú zájsť ďalej a spoja to hneď aj so zimnou dovolenkou. Výbornou možnosťou je slovinské stredisko Kranjska Gora, ktoré má zjazdovky pre oficiálne preteky svetového pohára.



 

Autom za menej ako päť hodín

Lyžiarsky rezort Kranjska Gora je od Bratislavy vzdialený približne päť hodín jazdy autom. Na zimnú dovolenku do Slovinska teda nepocestujete oveľa dlhšie, ako keby ste šli do vzdialenejších rakúskych rezortov. Výhodou tohto strediska je jeho poloha. Nachádza sa v blízkosti hraníc s Rakúskom a na skok to máte aj do Talianska. Takýmto spôsobom si môžete naplánovať pár výletov do susedných štátov a spestríte si tak celý pobyt.

 

20 kilometrov tratí

Kranjska Gora sa nachádza vo výške 810 m n.m. Napriek tomu, že nepatrí medzi najvyššie položené strediská, môže sa spoľahnúť na chladné počasie a skvelé snehové podmienky. Rozlohou je to menší rezort, ktorý však ponúka veľmi kvalitné trate. Dokopy tam nájdete 20 kilometrov zjazdoviek. Niektoré z nich začínajú na kopci Vitranc a postupne schádzajú až do nižšie položených dedín. K zjazdovkám vás dopraví 14 vlekov a lanoviek. Štyri z nich sú štvorsedačkové a vedú k najvyššie položeným tratiam. Najviac zjazdoviek má jednoduché modré označenie. Desať kilometrov je určených pre lyžiarov začiatočníkov a menšie deti, ktoré si zatiaľ nie sú isté svojimi zručnosťami. Ďalších osem kilometrov má strednú obtiažnosť a sú k dispozícii pre skúsenejších športovcov.

 

Výzva pre výborných lyžiarov

Ak ste fanúšikom zjazdového lyžovania, istotne ste už niekedy počuli o tomto slovinskom stredisku. V Kranjskej Gore sa každoročne konajú preteky svetového pohára. Keď patríte medzi dobrých lyžiarov, istotne si nenechajte ujsť príležitosť vyskúšať si najťažšiu zjazdovku, ktorá je určená aj pre profesionálov. Tá meria dva kilometre a má čierne označenie. Vďaka dobrým snehovým podmienkam je na väčšine tratí prírodný sneh. Ten ešte navyše upravujú a v prípade potreby dosnežujú umelým snehom. V Kranjskej Gore nemajú freerideovú zónu, nájdete tam len udržiavané bežné zjazdovky.

 

Niečo pre bežkárov

Vynikajúce podmienky sú vytvorené aj pre milovníkov bežiek. Pre nich sa nachádza priamo v Kranjskej Gore a okolí až 40 kilometrov tratí. Niektoré z nich sú určené pre zdatnejších bežkárov, pretože majú veľké prevýšenie. V tunajších požičovniach dostanete aj takéto lyžiarske vybavenie, takže nemusíte nosiť dvoje lyže a aj tak môžete počas dovolenky skúsiť zmenu. Vynikajúcim zážitkom je nočné bežkovanie. Niektoré trate sú osvetlené a umožňujú športovanie aj počas tmy.

 

Túry na lyžiach

I keď sa v tomto stredisku nenachádzajú freerideové zóny, dovolenkárom predsa len ponúkajú jednu špecialitu. Pokiaľ máte viac ako slušné lyžiarske schopnosti, vyberte sa na túru na lyžiach. Spolu so sprievodcom sa môžete pozrieť na niektorý z tunajších vrchov. Počas pekného počasia je to úžasný zážitok, ktorý vás ešte viac zblíži s touto krásnou prírodou. Cestou späť sa už môžete spustiť po voľnom prírodnom snehu a prejsť tak až k spodnej stanici lanovky.

 

Korčuľovanie, lezenie po ľadovej stene a iné zaujímavosti

Vďaka pestrému zloženiu aprés ski služieb sa v Kranjskej Gore nebudú nudiť ani tí dovolenkári, ktorí nechcú tráviť celý deň na lyžiach. Priamo v centre strediska je otvorená ľadová plocha, na ktorej sa môžete korčuľovať, a to aj večer. Dobrú zábavu si užijete na sánkarských dráhach a počas zimných turistických výletov, ktoré však odporúčajú absolvovať len v spoločnosti skúsených sprievodcov. Ani v Slovinsku nechýbajú tradičné zaujímavosti ako lezenie po ľadovej stene a nordic walking. Obľúbenou atrakciou je aj zlaňovanie v areáli skokanského mostíka, ktoré vám ponúkne najlepší výhľad na celý lyžiarsky rezort. Večer sa potom s priateľmi stretnite v alpskej dedinke, kde si môžete pozrieť nádhernú vianočnú výzdobu a pochutnať si na tradičných jedlách.

 

Stredisko milované rodinami

V Kranjskej Gore sa špecializujú na pobyty určené pre rodiny s deťmi. Keďže im môžu ponúknuť zjazdovky rôznych obtiažností a vďaka tomu si každý z nich nájde svoje obľúbené trate, často patrí medzi prvé voľby týchto dovolenkárov. V dolnej časti sa nachádzajú detské ihriská s rôznymi atrakciami, na ktorých si môžu skúšať svoje prvé lyžiarske schopnosti. K dispozícii majú aj lyžiarske školy a nechýba ani malý park určený práve na ich tréning. V blízkosti Kranjskej Gory je tiež zóna určená pre snowboardistov, kde si v špeciálne upravenom parku môžu skúšať svoje kúsky.

 

Denný skipas pre dospelých: 34,90 eur

Denný skipas pre deti do 15 rokov: 21 eur

Nočné lyžovanie dospelí: 24 eur

Nočné lyžovanie deti: 17 eur

Viacdňové skipasy pre dospelých (2 – 10 dní): 63 – 257 eur

Viacdňové skipasy pre deti (2 – 10 dní): 38 – 158 eur

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: www.slovenia.info
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa