Bulharský Borovets – lyžiarske stredisko s vyše 100-ročnou históriou

2019-12-07 00:00:01 |   |    | 

Zdajú sa vám rakúske, francúzske a nemecké Alpy drahé a preplnené lyžiarmi? Potom sa nebojte zmeniť svoje plány a vyberte sa túto sezónu na nezvyčajnú zimnú dovolenku do Bulharska. Tunajšie stredisko Borovets má bohatú tradíciu a ponúka to najlepšie z lyžiarskej turistiky na Balkáne.



 

Tradícia, ktorú založil cár

Do strediska Borovets sa najlepšie dostanete zo Sofie, odkiaľ cesta autom trvá približne hodinu a pol. Nádherná horská oblasť bola dlhodobo obľúbenou dovolenkovou destináciou. K jej popularite prispel najmä cár Ferdinand I., ktorý si toto miesto zamiloval a postavil si tam svoje dovolenkové sídlo. V lete chodieval do tohto regiónu na poľovačky, v zime na dlhé prechádzky zasneženou prírodou. Vždy si tam dokázal dobré oddýchnuť, vďaka čomu aj ostatným členom monarchie s nadšením popisoval skryté krásy Borovetsu. Tí sa radi nechali inšpirovať a postupne tam pristavili niekoľko ďalších loveckých zámočkov. Vďaka tomu tam v roku 1896 vznikol prvý horský rezort nielen v samotnom Bulharsku, ale aj na Balkáne. Panstvo sa tam stretávalo najmä na poľovačkách a postupne začali vyžadovať nové kvalitné služby, ktoré zahájili históriou vyše storočného strediska, ktoré v tých časoch nazývali Chamkoria.

 

Prvé lyžiarske preteky organizovali v roku 1930

Šľachtici začali svoje sídla navštevovať čoraz častejšie aj v zime. Ako sa vo svete popularizovalo lyžovanie, i oni pre neho našli v Borovetsi skvelé podmienky. Najprv sa iba spúšťali dole svahmi bez toho, aby mohli využívať pomoc vlekov. Boli to prvé romantické lyžovačky, ktoré znamenali počiatky známeho zimného strediska. Už v roku 1930 sa tam konali prvé oficiálne lyžiarske preteky. Tie prilákali do regiónu aj zvedavcov zo vzdialenejších končín, ktorí sa začali do Bulharska vracať častejšie. Postupne tam pribúdali prvé stavby v typickej balkánskej architektúre, hotely a štýlové reštaurácie. V osemdesiatych rokoch sa z Borovetsa stal trendový rezort, ktorý nemal núdzu o turistov. V tomto období tam organizovali ďalšie preteky lyžiarskej federácie, čo im definitívne pomohlo zaradiť sa medzi populárne európske lyžiarske strediská.

 

58 kilometrov tratí

Zimná sezóna trvá v tomto stredisku od začiatku decembra do konca apríla. Po väčšinu roka majú prirodzený sneh, ktorý im zabezpečuje vynikajúce podmienky. Časom tam vybudovali raj milovníkov zimných športov. Dokopy sa tam nachádza 58 kilometrov zjazdoviek. Jednotlivé vleky sa rozprestierajú do troch hlavných uzlov, ktoré sa spájajú dole v údolí. Najvyššia zjazdovka je položená vo výške 2600 metrov nad morom. Okrem toho v dolnej časti pribudol areál pre biatlon, bežkárov, snowboardistov a nechýba tam ani skokanský mostík. Vďaka tomu sa stal vynikajúcim strediskom aj pre profesionálnych lyžiarov, ktorí tam absolvujú predsezónnu prípravu.

 

27 zjazdoviek

Lyžiarsky rezort Borovets sa skladá až z 27 zjazdoviek. Rozlohou teda patrí k tým väčším a lyžiarom ponúka vynikajúce podmienky aj na dlhšiu dovolenku. Každý deň môžete vyskúšať iný úsek a navyše každý člen rodiny si môže nájsť presne tú trať, ktorá vyhovuje jeho schopnostiam. Zjazdovky sú rozdelené do štyroch hlavných kategórií. Zelených je osem a sú prioritne určené pre začiatočníkov a menšie deti. Sú veľmi mierne a nachádzajú sa tam tiež lyžiarske školy. Šesť tratí ma mierne označenie s modrou farbou. Aj do tejto časti môžu zájsť začiatočníci, ktorí už svoje skúsenosti overia na strmších svahoch, ktoré sú ešte stále bezpečné pre ich zručnosti. Tretiu kategóriu tvorí červené označenie, ktoré je určené pre bežných lyžiarov. Týchto zjazdoviek je deväť, majú najväčšie zastúpenie a ponúkajú celosezónne vynikajúce podmienky s náročnejšími úsekmi. Skúsení lyžiari prichádzajú do Borovetsa najmä kvôli zjazdovkám s čiernym označením, ktoré sú určené pre expertov. Práve v tejto časti sa konajú oficiálne preteky svetového pohára a chodia tam trénovať profesionáli. Cherveno zname, Martinovi baraki 4, Fonfon a Markudjik 2-A zároveň ponúkajú najdlhšiu lyžovačku, pretože sa nachádzajú v najvyšších polohách a sneh tam teda vydrží najdlhšie.

 

Freeride a nočný život pre mladých

Borovets sa snaží poskytnúť niečo pre každý typ turistov. Rodiny sa môžu tešiť na rozmanitosť a hotely s perfektnými službami. Pre mladých sú tu adrenalínové ponuky. Cez deň ich jednoznačne zaujme freerideová zóna, ktorá prechádza starým borovicovým lesom. Po tomto úžasnom zážitku si môžu požičať snowboard a spustiť sa po čiernych zjazdovkách aj na doske. K dispozícii majú tiež večerné lyžovanie, ktoré trvá do desiatej hodiny. Priamo zo svahu môžete prejsť do barov a diskoték, kde pravidelne organizujú veľké party. Po zábave by ste si mali ušetriť trochu energie aj na nasledujúci deň. Okolité hory ponúkajú ďalšiu zaujímavosť v podobe lyžiarskych túr. Tie sú rozdelené podľa náročnosti do štyroch kategórií, ktoré majú rovnaké označenie ako zjazdovky. Najľahšie túry zimnou krajinou trvajú od jednej do štyroch hodín, tie najťažšie sú iba pre skúsených športovcov, pretože trvajú až jedenásť hodín.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa