Víkendová lyžovačka na Slovensku, v Rakúsku a Poľsku: Veľké porovnanie cien a služieb

2020-01-23 08:00:01 |   |    | 

Na Slovensku máme vyše 30 lyžiarskych stredísk, kde je k dispozícii celkovo asi 350 kilometrov zjazdových tratí. Menej nároční lyžiari prihliadajú pri výbere strediska najmä vzdialenosť od domova, tí skúsenejší sú aj v prípade jednodňového výletu ochotní cestovať ďalej. My sme sa preto pozreli na ponuku najväčších lyžiarskych stredísk na Slovensku aj za hranicami. Kde sa lyžovačka najviac oplatí?



 

SLOVENSKO - JASNÁ

Stredisko Jasná ponúka 41 zjazdoviek rôznych obtiažností s celkovou dĺžkou viac ako 50 kilometrov. Lyžiari majú na prepravu k dispozícii 23 lanoviek a vlekov s kapacitou viac ako 28 439 osôb za hodinu.

Parkovanie

V stredisku Jasná je celkovo 950 parkovacích miest z južnej strany Chopka a takmer 1500 zo severnej. Okrem toho môžete využiť platené parkovisko, ktoré sa nachádza 30 metrov od nástupnej lanovky Jasná – Luková. Za 3 až 24 hodín zaplatíte 6 eur. V dňoch, kedy je návštevnosť strediska vysoká a sú zaplnené kapacity parkovacích miest pri nástupných miestach, spúšťajú v stredisku takzvané shuttle busy, ktoré lyžiarov zvážajú zo záchytného parkoviska v Pavčinej Lehote k lanovkám.

Skipas

Cez pracovné dni stojí jednodňový skipas pre dospelého 38 až 41 eur (v závislosti na spôsobe zakúpenia). Cez víkend zaplatíte cez internet 43 eur, v samoobslužnom termináli v stredisku 44 eur a v kamennej predajni 46 eur za deň.

Požičovňa výstroja

Štandardné lyže, topánky a prilbu si v stredisku Jasná môžete prenajať za 34 eur deň na deň (21 + 7 + 6), v prípade vyššej triedy zaplatíte o 13 eur viac.

Stravovanie

Priamo v stredisku sa nachádza niekoľko Après-ski barov. Za espresso zaplatíte približne 2,70 eura, čaj stojí 2,40 a  pollitrový nealko nápoj 2,80 eura. Podobné sú ceny nápojov aj v Snack Bare Rovná Hoľa, kde si navyše môžete dať aj polievku (3,40,- €) a hlavné jedlo. Vyprážaný syr so zemiakmi vás bude stáť 10 eur, kurací rezeň ešte o niečo viac. V reštauráciách je výber jedál väčší a ceny vyššie. Pozitívne však hodnotíme, že si ponuku môžete preštudovať vopred, pretože sú jedálne a nápojové lístky zverejnené na internetovej stránke strediska.

 

RAKÚSKO - STUHLECK

Stuhleck je vrch medzi obcami Spital am Semmering a Rettenegg a najväčšie lyžiarske stredisko na východe Rakúska. Ponúka zjazdovky s celkovou dĺžkou 26 kilometrov, na ktoré sa lyžiari prepravujú štyrmi sedačkovými lanovkami a piatimi vlekmi (z toho jeden je určený pre rodiny, jeden pre deti a jeden pre lyžiarsku školu).

Parkovanie

V stredisku Stuhleck je pre lyžiarov určených šesť veľkých parkovísk, ktoré sú bezplatné.

Skipas

Jednodňový skipas pre dospelého stojí 46 eur, zakúpiť sa dá aj cez internet.

Požičovňa výstroja

V stredisku funguje až päť požičovní lyžiarskeho výstroja. Cena prenájmu lyží, topánok a prilby začína od 26 eur na deň. Za sánky zaplatíte 10 eur.

Stravovanie

V stredisku sa nachádza viacero možností stravovania. Veľmi obľúbená je napríklad samoobslužná reštaurácia Schieferhof. Za espreso tam zaplatíte 2,30 eura, čaj stojí o desať centov menej a pollitrový nealko nápoj 2,80. Za polievku zaplatíte 3,50 eura a rezeň s hranolčekmi stojí 9,60.

Bonus navyše

Výhodou Semmeringu je, že sem z Bratislavy pravidelne jazdí autobus Slovak Lines, vďaka čomu ušetríte svoje financie aj sily. Autobus odchádza každú sobotu, nedeľu a počas školských prázdnin o 7.00 ráno. Pod svah Stuhlecku prichádza o približne 9.00 a naspäť vyráža o 16.30. Autobus je počas obeda k dispozícii na parkovisku pod svahom na oddych. Dospelý zaplatí za spiatočný lístok vrátane skipasu 59 eur. Novinkou je aj možnosť nočného lyžovania. Autobus vyráža vždy v piatok o 16:00 z Bratislavy, návrat je naplánovaný na 22:00. Lístok na autobus vrátane skipasu stojí 39 eur.

 

POĽSKO - ZAKOPANÉ

V meste Zakopané a blízkom okolí sa nachádza sedem stredísk s celkovo 24 traťami. Najobľúbenejším je Kasprov vrch so štyrmi zjazdovkami rôznej obtiažnosti s celkovou dĺžkou necelých 15 kilometrov.

Parkovanie

S parkovaním je to v Zakopanom zložitejšie. Priamo pod svahy je prístup osobným autám zakázaný, odparkovať preto treba na záchytnom parkovisku alebo pri niektorom z hotelov, kde zaplatíte od cca 25 do 50 zlotých (6 až 12 eur). Odtiaľ si treba takmer 2-kilometrovú vzdialenosť vyšliapať, alebo využiť služby miestnych prepravcov (skibus, taxík). Za osobu zaplatíte asi 5 zlotých (1,20 eura).

Skipas

Jednodňový skipas pre dospelého stojí v Kasprovom vrchu 130 zlotých, teda necelých 31 eur. Zakúpiť sa dá aj cez internet.

Požičovňa výstroja

V stredisku Zakopané zaplatíte za prenájom lyží, topánok a prilby 55 zlotých, teda 13 eur.

Stravovanie

V stredisku sú tri gastronomické zariadenia. Reštaurácia Poziom 1959 sa nachádza v budove hornej stanice kabínkovej lanovky na Kasprov vrch. Za polievku tam zaplatíte 14 zlotých (3,30 eura). Hlavné jedlo si môžete vybrať v bufete (6,90 zlotých, teda 1,6 eura za 100 gramov) alebo objednať z lístka. Burger s hranolčekmi stojí 28 zlotých, teda 6,60 eura. Za kávu zaplatíte okolo 12 zlotých (2,80 eura) a za nealko 14 (3,30 eura). Bufety na svahoch sú lacnejšie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa