Prežite svadobnú cestu na romantickom ostrove Svätá Lucia

2013-07-06 14:00:00 |   |    | 

Romantické zátoky a dlhé pláže s bielym koralovým pieskom lemujú vysoké sopečné pohoria. Z tropického pralesa plného vzácnych stromov na úpätí vulkánu sa ozývajú zvuky džungle, v morských plytčinách sa preháňajú húfy farebných rýb. Opálený rybár mieša kokteil s čerstvým kokosovým mliekom, znie pohodu navodzujúce plážové reggae. Jediná nevýhoda cesty na Svätú Luciu je, že vám ju bude každý závidieť.



Brehy ostrova Svätá Lucia, pomenovaného podľa svätej Lucie zo Syrakúz, obmýva Karibské more a vyzerá to tam presne tak, akoby mal taký ostrovček v Karibiku vyzerať.

Palmy všetkých druhov, skláňajúce sa nad dlhými piesočnými plážami, teplo na omdletie kompenzované chladeným nápojom a príjemným vánkom od mora, príjemné a ústretové obyvateľstvo a hlavne všadeprítomný pokoj a pohoda. I napriek turistickému boomu v poslednom desaťročí si ostrov udržal svoju panenskú tropickú faunu a flóru, ktorá sa Európanovi zdá takmer nadpozemská. Kokosy, plody mangovníka, banány alebo chlebovníky by ste tu však pred príchodom koloniálnych veľmocí hľadali márne - všetko sem doviezli francúzski a britskí moreplavci v priebehu 16. a 17. storočia.

 

  • Čí je to vlastne ostrov?

Len 600 km² je rozloha ostrova Svätá Lucia. I napriek tomu sa na jeho brehoch v priebehu histórie vylodilo mnoho zámorských flotíl. A tak prví obyvatelia ostrova Arawakovia boli postupne nahradení ľudožrútskymi Karibmi (odtiaľ dnešný termín kanibal), ktorí zasa podľahli Francúzom, teda presnejšie povedané európskym chorobám, ktoré sem kolonizátori okolo roku 1660 zavliekli. Ostrov často nazývajú „Helenou západu“ a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým je podobnosť s ostrovom Svätá Helena, druhým je množstvo vojen, ktoré sa o toto územie viedlo, rovnako ako o Helenu Trójsku. Ostrov preto zmenil svojho vlastníka dokonca štrnásťkrát a až v roku 1814 pripadol konečne Veľkej Británii. Po šesťdesiatich rokoch získala Svätá Lucia autonómiu a v roku 1979 nezávislosť.

 

Pitná voda a pivo Piton

Dominantou celého ostrova sú dva vulkanické vrcholy Veľký a Malý Piton, vďaka ktorým si Svätú Luciu s nijakým iným ostrovom nespletiete. Láva tu však tiekla naposledy v roku 1766, takže jediným väčším problémom celej dovolenky bude rozhodovanie, do ktorej z mnohých krásnych reštaurácií zájsť na večeru.

Dobrú správu máme i pre milovníkov piva. Točí sa tu miestny Piton, svetlý osviežujúci ležiak, ktorý má s vulkánom spoločné skutočne len to meno. Voda z vodovodných kohútikov je vraj tiež dobrá, chemicky upravená a nezávadná, ale kto by pil vodu, keď ponuka rôznych kokteilov je taká široká. Vo väčšine hotelov prevažuje štandardné európske menu, miestne reštaurácie tiež ponúkajú karibské čerstvé plody mora.

 

  • Nobelova zóna

Svadobná cesta na Svätú Luciu má i svoje praktické výhody. Ak chcete, aby sa váš potomok stal nositeľom Nobelovej ceny, je tento ostrov ideálnym miestom k jeho počatiu. A prečo? Zo Svätej Lucie totiž pochádzajú dvaja laureáti Nobelovej ceny - Sir Arthur Lewis (1979 za ekonómiu) a Derek Walcott (1992 za literatúru). V pomere k počtu obyvateľov sú tieto čísla naozaj neuveriteľné.

 

Chcete luxus alebo divočinu?

Okrem gurmánov si na ostrove prídu na svoje i športovci. Nielenže každý hotelový komplex má niekoľko bazénov a tenisových kurtov, ale na severnom výbežku ostrova je i 18-jamkové golfové ihrisko. Ale nedeste sa - väčšina hotelových zariadení je na severozápadnom pobreží, takže celé vnútrozemie a juh ostrova je turistami takmer nedotknutý a čaká na preskúmanie. Môžete teda zažiť nefalšovanú kombináciu tropického lesa, malých rybárskych dedín a nekonečných banánových plantáží.

Banány spolu s kokosovým olejom, kakaom a mangom sú tiež hlavným vývozným artiklom Svätej Lucie. Najdôležitejším zdrojom príjmov ostrova však zostáva turistický ruch. Vďaka tomu sa tu samozrejme nudiť nebudete. Potápanie, šnorchlovanie, rybárčenie, jazdy na koňoch, tenis, squash a windsurfing, to všetko v krásnych romantických scenériách svetoznámych zátok Redut Marigot Bay alebo prístavu jácht Rodney Bay.

Zaujímavé zájazdy na Svätú Luciu hľadajte v ponuke niektorých špecializovaných cestovných kancelárií.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy na ostrov Svätá Lucia a ďalšie destinácie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Svätá Lucia:

 

  • Svätá Lucia: Vyberte si zo širokej ponuky zájazdov a doprajte si luxus v podobe plne vybavených rezortov i nádhernej exotickej prírody.
  • Veľký okruh po Havajských ostrovoch: Príležitosť pre cestovateľov, ktorí túžia po odpočinku na tichomorských plážach a zároveň po poznávaní exotickej prírody štyroch havajských ostrovov.
  • Svätý Martin: Rozmanitý podmorský svet a ojedinelá zmes francúzskej a holandskej kultúry v pokojnej atmosfére Karibiku.

 

 

Zdroj/autor: Viola Petrášová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa