Zimné potulky talianskym Bergamom

2012-01-25 18:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - V talianskych mestách je dobre v lete, keď rovné strechy pohlcujú slnečné lúče a ľahké oblečenie sa lepí na telo. No v Bergame si rovnako užijete aj zimu v hrubých vetrovkách, keď si skrehnuté prsty budete zohrievať objímajúc šálky horúcej čokolády s chilli.



Mesto sa dostalo do povedomia európskych cestovateľov vďaka istej nízkonákladovej leteckej spoločnosti, no stále zostáva v tieni len 40 km vzdialeného Milána, hlavného mesta lombardskej oblasti. Ak sa však na moment v Bergame zastavíte, vtiahne vás do svojho magického sveta. Návštevníkov totiž prijíma rýchlejšie ako iné obľúbené turistické destinácie.

V oblasti Lombardia na severe Talianska sa darí priemyslu, futbalu, turistike a vínam. História Bergama siaha až ku Keltom a mesto je dnes rozdelené na dve časti: starobylú Città alta (Horné mesto), ktorá sa z mierneho pahorka pozerá na moderné Dolné mesto, Città bassa, vystavané až na konci 19. storočia. Obidve časti sú okrem peších chodníkov spojené aj viac ako 200 metrov dlhou lanovkou, ktorej sa tešia najmä deti.

Città bassa, to sú najmä obchodné centrá, parky a sympatické reštaurácie s klasickými miestnymi špecialitami. Ráno sa začína v talianskych obytných štvrtiach Dolného mesta pomaly, akoby nám obyvatelia Bergama chceli naznačiť, že život si treba vychutnávať.

Prechádzame príjemnými bulvármi s nízkymi domami a cez široké drevené okná k nám prúdia prvé zvuky kávovarov a cinkot lyžičiek o porcelán. Historické jadro je blízko, sledujeme hrdo sa týčiace veže, Torre de la Campanella (Veža malého zvonu), Torre Suardi (nazývaná tiež Veža veľkého zvonu), Torre Gombito, až sa nám z toho zakrúti hlava a popletie jazyk.

Začať prehliadku mesta sme sa rozhodli v malej útulnej cukrárni v blízkosti starého námestia, Piazza Vecchia. V chladných mesiacoch sú vítaným útočiskom, kde dostanete tradičné zákusky a počas popíjania pravej talianskej kávy z veľkých hrnčekov sa môžete započúvať do vášnivých rozhovorov domácich alebo sledovať skupinky turistov fotiacich sa pri slávnej fontáne.

V letných mesiacoch je práve táto fontána obľúbeným miestom stretnutí domácich, najmä mladých ľudí, ktorí využívajú krivoľaké uličky na nekonečné romantické prechádzky.

Ešte chvíľu sme sa nechali lákať ponukou nespočetných cukrární, aby sme nakoniec z námestia aj my putovali tými uličkami ústiacimi do menších námestí, ktorých významnosť podčiarkujú najmä zahraniční návštevníci. Ich koncentrácia sa zvyšuje pred jednotlivými pamiatkami - obľúbenou Bergamskou katedrálou, Bazilikou Santa Maria Maggiore spojenú s nápadne krásnou renesančnou Kaplnkou Colleoni alebo starým hradom, ktorý vo svojich útrobách ukrýva historické múzeum.

Potulky sme ukončili pri Benátskych hradbách, odkiaľ sa za dobrého počasia môžete pokochať výhľadom na strechy Dolného mesta, vlniace kopce, obrysy slávneho Milána a kdesi v diaľke tušené Alpy.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

Ďalšie inšpirácie nájdete tu: Dovolenkové inšpirácie

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa