Benátky na Valentína: vychýrená romantika (a nielen tá)

2013-02-14 13:30:00 |   |    | 

TALIANSKO - Keď sa povie Benátky, väčšine ľudí sa v hlave okamžite vynorí predstava karnevalu alebo dokonale romantických chvíľ. Mesto je známe slávnosťami, ktorých história siaha až do 14. storočia a taktiež gondolami, úzkymi uličkami a starodávnymi budovami. Každá maska má taktiež odvrátenú tvár, a preto vám prinášame informácie aj o menej pekných skúsenostiach, ktoré tu môžete zažiť.



Karneval: pre domácich je znakom čakania, nádeje aj nostalgie

Ak ste ho nezažili, len ťažko si viete predstaviť atmosféru jedného z najväčších a najstarších karnevalov na svete. Aktívnym účastníkom sa môže stať ktokoľvek bez ohľadu na vek či postavenie, môžete nim byť vy aj ktorýkoľvek iný turista. Stačí mať na sebe masku. Medzi domácimi a turistickými zúčastnenými je však minimálne jeden veľký rozdiel. Turisti si z karnevalu často robia fašiangovú párty a jeho noblesu kazia lacnými oblečkami a doplnkami, akými sú šašovské klobúčiky, výstredné okuliare či škrabošky.

Napriek tomu, že cudzinci doslova z celého sveta sem prinášajú svoje veselé predstavy a zvyky, domáce masky sú tajomné, graciózne a ich nositelia ich predvádzajú s tichou až patetickou dôstojnosťou. Benátsky karneval sa však nestal stredobodom záujmu turistov z celého sveta pre nič za nič. Je stále pestrejší, divokejší, atraktívnejší a nezabudnuteľný pre toho, kto ho zažije na vlastnej koži.

 

Vychýrená romantika nielen na lodičkách

Len jedno miesto na svete tvorí 118 ostrovov, desiatky kilometrov kanálov, stovky mostov a lodí, historicky vzácne a honosné paláce a charakteristické gondoly - to všetko robí z Benátok originálne mesto opradené romantickými mýtmi. Ak sa odpojíte od turistami preplnených trás a párkrát naslepo zabočíte, ulice sa budú zužovať, ľudia vytrácať a romantika približovať. Benátky sú vychýreným bludiskom a zablúdenie v ňom so svojou polovičkou môže taktiež priniesť jedinečný zážitok.

Keď sa vám zunuje chôdza, bolo by hriechom nenasadnúť na jednu z gondol a vynechať jazdu priamo pomedzi budovy. Gondoly slúžia predovšetkým ako atrakcia pre turistov, hlavným dopravným prostriedkom v Benátkach sú člny, ktoré plne nahrádzajú autá. Benátky dýchajú umením a históriou. Dóžov palác, Námestie sv. Marka, Ponte di Rialto a Hodinová veža tvoria len veľmi malú časť zo zoznamu kultúrnych klenotov tohto mesta.

 

Každá maska má svoju odvrátenú tvár

Romantika ako z filmu, a predsa, aj tá sa dá pokaziť. Práve kvôli romantike, kultúre a pamiatkam príde do tohto talianskeho mesta ročne približne 14 miliónov turistov. V preplnených uliciach vám môže romantika poľahky prekĺznuť pomedzi prsty a históriu zatienia blesky z turistických fotoaparátov. Davy návštevníkov so sebou nesú aj ďalšiu nevýhodu - špinu. Odpadky povaľujúce sa okolo smetných košov, resp. skoro všade, nie sú žiadnou raritou. Čo však raritou ostáva, je fakt, že rybí zápach, ktorý sa z trhov tiahne skoro do každej uličky, nikomu neprekáža.

Romantická predstava o gondole sa často vytráca tým rýchlejšie, čím bližšie ste k nej. Gondolieri sa totiž nápadne podobajú na bandu taxikárov, pričom takýto biznis im celkom slušne vynáša. Polhodinová plavba gondolou pre štyroch ľudí vás bude stáť približne 80 €. Ceny sú vo všeobecnosti dosť vysoké - slušne si zaplatíte za kopček zmrzliny, minerálku aj použitie verejnej toalety. Stále však platí, že Benátky sú jedno z najzaujímavejších a najnavštevovanejších miest na svete. Aj napriek preplneným uliciam majú svoje čaro a jedinečnú atmosféru, ktorú môžete okúsiť, len ak ich navštívite.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa