Medové týždne v znamení romantiky i závanu histórie na Morave

2013-05-09 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Koľko ľudí, toľko chutí. Ak hľadáte romantiku, čaro upravených zelených parkov, milujete ticho malebných moravských mestečiek a tešíte sa na spoznávanie histórie vo dvojici, určite vám bude vyhovovať niektoré z troch moravských miest. Buchlovice, Valtice i Lednice sú ideálnymi miestami nielen na sobáš, ale aj nezabudnuteľné medové týždne.



Buchlovice - romantika „mesta fuchsií“ nesklame

Moravské mesto, ktoré leží 15 kilometrov od Uherského Hradišťa, sa pýši hneď dvomi skvostami - hradom Buchlov a zámkom Buchlovice. Vyhľadávaným miestom pre sobáše je práve zámok v Buchloviciach. Možno aj kvôli povesti, ktorá sa ku jeho vzniku viaže a svedčí o láske panovníka ku svojej manželke. Podľa starej legendy je baroková stavba kópiou talianskeho zámku, odkiaľ pochádzala manželka Jana Dětřicha z Petřvaldu, Anežka Eleonóra.

Aktuálne je na zámku návštevníkom k dispozícii 17 miestností s množstvom obrazov, kníh a zberateľských kúskov, ktoré prezrádzajú veľa o živote svojich pôvodných majiteľov z čias habsburskej monarchie. Na zámku nájdete pôsobivú zbierku grafických listov a kresieb z obdobia ranej renesancie. Samozrejme, najväčšiu časť tvoria barokové diela, pod ktoré sa podpísali mená ako Salvator Rosa, Rembrandt či Rubens.

Zaľúbenci ocenia upravený zámocký park, kde si vychutnajú malebné zákutia plné zelene a kvetov, krásu fontán a možno stretnú pestrofarebné pávy, ktoré si na ľudskú spoločnosť zvykli.

Na zámku sa pravidelne konajú spoločenské podujatia, ktoré môžu byť spestrením voľných chvíľ vo dvojici. Dámy ocenia výstavu fuchsií alebo tulipánov a letá plné hudby prinášajú do priestorov zámku a parku najznámejšie melódie svetových skladateľov.

 

Rozprávka v Lednicko-valtickom areáli

Lednicko-valtický areál alebo mestá Lednice a Valtice za Buchlovicami v žiadnom smere určite nezaostávajú. Valtice sa nachádzajú od „mesta fuchsií“ asi 70 kilometrov, Lednice ešte o niekoľko kilometrov viac.

Valtice sú preslávené vinárskou tradíciou, čarovným zámkom i historickým skvostom, ktorým je zámocké divadlo. Vznik 83 hektárového zámockého parku sa datuje do roku 1750. Obdivovať môžete nielen pôsobivé zloženie flóry, ale aj viaceré plastiky. Pokiaľ patríte k milovníkom vín, oceníte viaceré vínne pivnice, kde môžete spoločne stráviť večerné chvíle pohody. Jedna z nich je aj súčasťou samotného zámku.

Romantika a pohyb, myslíte si, že to nejde dokopy? Lenže objavovanie krásy moravskej prírody na bicykli vám odhalí množstvo krásnych zákutí a prinesie vlnu hormónov šťastia. Vybrať si môžete z viacerých cyklistických trás. Štrnásťkilometrová okružná cyklistická trasa začína na námestí a počas nej môžete obdivovať viacero zaujímavých historických stavieb - Nový dvor, Kaplnku Sv. Huberta a Dianin chrám. Zdatnejším ulahodí trasa Břeclav – Lednice - Mikulov, počas ktorej natrafíte hneď na niekoľko historických stavieb - Lovecký zámoček, zámok a Minaret v Ledniciach.

Pokiaľ milujete rozprávky, preniesť do jednej z nich sa môžete na zámku v Ledniciach, ktorý je preslávený skutočne pôsobivou architektúrou. Určite nevynechajte návštevu zámockého skleníka, kde sa nachádza po celý rok unikátna expozícia živých rastlín. Ak si chcete krásu zámku a parku naozaj užiť, choďte po svojich. Vyčleňte si na prechádzku dostatočne dlhý čas, pretože len samotný Minaret je vzdialený dva kilometre.

Minaret v Ledniciach je skutočným unikátom. Prečo vznikol práve tu? Podľa povesti dal Minaret postaviť Alois Jozef I., pretože ho nahnevali poddaní, ktorí sa nevedeli zhodnúť na mieste stavby kostola, ktorý tu mal pôvodne stáť. Tak tu vznikla mešita. Ak by vás predsa len boleli nohy, využite možnosť romantickej plavby alebo prehliadky v kočiari, ktoré vám poskytnú jedinečný pohľad na zámocký park. 

 

Zdroj/autor: zamek-buchlovice.cz, valtice.cz, lednice.cz, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa