CESTOVATEĽKA Ako prežiť stratu peňazí

2010-09-24 15:00:00 |   |    | 

Hovorí sa, že pravý svetobežník cestuje s jedným kufrom a plným bankovým kontom...



Preto je jednou z najväčších pohrôm každej cestovateľky práve strata bankomatovej karty či hotovosti ako takej.

Ako predísť pocitu bezradnosti, keď zistíte, že vaša peňaženka je fuč?

 

 

Rozdeľte si peniaze

A nemáme na mysli rozmeniť si stovku na drobné. Mať celé svoje vreckové zrolované do jednej ruličky sa neopláca, vezmite si radšej viacero cestovných šekov na rôzne sumy, hotovosť i bankomatové karty. A hlavne, nikdy nemajte celú sumu na jednom mieste.

Rozmýšľajte dopredu

Predtým, než sa vydáte na cesty, odpíšte si (najlepšie trojmo) čísla z vašich kariet i šekov. Pripravte si zoznam telefónnych čísel, kam treba nahlásiť stratu týchto cenností – takisto tri kópie. Jednu nechajte spolu s odpísanými číslami niekomu doma, jedna patrí do bezpečnostnej taštičky na peniaze a tá posledná do vášho kufra.

Buďte kreatívna

Ukryte svoju záchrannú hotovosť na tie najčudnejšie miesta, napríklad do tuby od vitamínov. Je nepriesvitná a zlodeji prevažne nie sú zvedaví na vaše céčko. Zapojte svoju fantáziu a zistíte, že podprsenka je snáď ešte lepšou skrýšou, než samotná bezpečnostná taštička na telo.

Ak používate pushup-ku, vytiahnite z nej vyberateľné vankúšiky a vymeňte ich za zrolovanú hotovosť. A pre istotu – jednu bankomatovú kartu noste vždy mimo peňaženky, aby bolo odkiaľ čerpať, ak vám ju ukradnú.

Choďte za svetlom

Ak je bankomat, z ktorého sa chystáte vybrať hotovosť, slabo osvetlený alebo nebodaj v zapadnutej uličke, radšej si dajte tú námahu a nájdite iný.

 

Pravidlá výberu

 

  • Kým pristúpite k bankomatu, majte už kartu pripravenú. Prehrabávanie sa v kabelke na poslednú chvíľu zbytočne odvádza vašu pozornosť a robí vás zraniteľnou.
  • Zaujmite pozíciu brankára, snažte sa svojím telom obrazovku bankomatu zakryť, aby na ňu nikto okrem vás nevidel, hlavne keď zadávate svoj PIN kód.
  • Vždy si berte potvrdenie o výbere, nenechávajte ho trčať z bankomatu, jednak vám uľahčí orientáciu v účtoch a zárověn ten pán za vami nezistí, že by ste stáli za...okradnutie.

 

Na záver mám pre vás ešte jednu dobrú radu: keď sa vás niekto na cestách spýta, čím sa živíte, presvedčivo tvrďte, že ste policajtka. Nič tým nepokazíte a ak tým niekoho odradíte, tak jedine toho, kto s vami nemal práve najčistejšie úmysly...


 

Zdroj/autor: loisa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa