Nezatvárajme oči – Krajiny, ktoré neboli stvorené pre ženy

2014-11-04 09:00:00 |   |    | 

Či už je to spoločnosťou, kultúrou, alebo len čistou zlobou niektorých ľudí, v určitých krajinách si človek musí dať väčší pozor. Teraz nehovoríme o malých zlodejoch, ale o násilnostiach, ktoré sú vo väčšine prípadov prehliadané a môžu zasiahnuť nie len domácich, ale aj turistov. O niečo horšie ste na tom, ak ste žena a nebodaj cestujete sama. Každý rok sú znásilnené a zabité stovky žien, ktoré sa vybrali do krajín, o ktorých kultúre a spoločnosti nevedeli dosť a zaplatili za to najvyššiu cenu.



 

Bezpečnosť na prvom mieste

 

Nechceme zbytočne strašiť, ani vrhať negatívne svetlo na určité krajiny. V každom štáte je situácia odlišná a taktiež sa líši od regiónu k regiónu. No niekde si ako žena jednoducho môžete dovoliť viac. U nás doma sme zvyknuté na to, že si môžeme robiť všetko, čo sa nám zapáči. Máme tie istá práva ako muži a až na výnimočné prípady (pochybné existencie sa nájdu aj u nás) sme v bezpečí kdekoľvek sa pohneme.

Túto výsadu ale nemajú všetky ženy sveta. Pri cestovaní človek objavuje okrem krajiny aj kultúru a tá môže byť niekedy až bolestne odlišná. Iné zvyky a postavenie ženy vie v mnohých prípadoch poznačiť aj dovolenku. Niekde sú to len maličkosti, avšak ešte stále vo svete nachádzame miesta, kde si človek nemôže byť istý. A žena o to viac.

Agentúra Reuters vydala zoznam najnebezpečnejších krajín pre ženy. Zohľadnila v ňom rôzne druhy ohrozenia. Odborníci z celého sveta mali vyhodnotiť situáciu podľa 6 kritérií – zdravotné riziká, sexuálne násilie, nesexuálne násilie, kultúrne a náboženské prvky, dostupnosť základných potrieb a obchodovanie so ženami. Z týchto informácií vyhodnotili 5 krajín najhorších pre ženy:

 

1 – Afganistan – Narodiť sa ako žena je v tejto krajine mimoriadne nebezpečné. V troch kategóriách sa Afganistan ukázal byť úplne najhorším miestom. Ženám sú pravidelne upierané ich slobody a taktiež ekonomická samostatnosť. Pri pôrode zomrie každá 11 afganská žena, približne 87 % žien je negramotných a 70-80% dievčat je násilne vydatých.

 

2 – Demokratická republika Kongo – Hoci sa v názve krajiny nachádza slovo demokracia, ženám sa v krajine, kde roky zúrila občianska vojna, nedarí veľmi dobre. Najviac znepokojivé sú čísla znásilnení. V tejto krajine je denne znásilnených približne 1150 žien. Za čas, kým vy len dočítate tento článok, sa obeťou stane ďalších 5 žien. Toto neuveriteľné číslo sa darí postupne znižovať, no i tak je situácia v krajine kritická. Znásilnenie sa stalo bežnou súčasťou spoločnosti, ktorá tak dodnes trpí na následky vojny.

 

3 – Pakistan – V kultúre a náboženskej viere tejto krajiny sú hlboko zakorenené rozdiely medzi oboma pohlaviami. Narodiť sa ako žena vo väčšine prípadov vedie priamo k domácemu násiliu, vraždám „zo cti,“ poškodzovaniu, ťažkému ubližovaniu na zdraví a podobne. Náboženské právo zakazuje ženám voľne sa pohybovať a za rôzne porušenia zákonov ich čakajú kruté tresty. V posledných rokov toto násilie narastá a rôzne útoky, ako napríklad svetovo známe útoky kyselinou, ktoré majú chrániť česť rodiny, sú dennou realitou. Najväčším nešťastím je, že pri ohlásení sú zvyčajne odsúdené samotné ženy.

 

4 – India - Nelichotivé štvrté miesto si získala najväčšia demokracia sveta, India. Je to hlavne pre zneužívanie maloletých dievčat a tiež pre obchod so ženami. Odhaduje sa že do obchodu s bielym mäsom a násilnej prostitúcie je zatiahnutých až 100 miliónov ľudí.  Za minulé storočie bolo násilným potratom, alebo usmrtením hneď po narodení zabitých približne 50 miliónov dievčat. Problémom sú aj znásilnenia, ktoré pomaly ustupujú, no skupiny násilníkov stále brázdia krajinu bez potrestania. Vážnym problémom zostávajú aj obávané vraždy „zo cti.“ Indická vláda ich aj napriek snahám aktivistov ešte stále dostatočne netrestá.

 

5 – Somálsko - Posledné miesto si získalo Somálsko. Ďalšia africká krajina trpiaca vojnami, hladom a celkovou zlou politickou a sociálnou situáciou. V násilnej a bezprávnej krajine ženy trpia skorým vydajom (už ako malé dievčatá), znásilneniami, vysokou mierou úmrtnosti pri pôrodoch a tiež ženskou obriezkou. Tá je zrejme najzávažnejším prečinom voči ženám, keďže sa deje vo veľmi nehygienických podmienkach, keď majú dievčatá približne 4 roky. Až 95% musí podstúpiť túto beštiálnu „operáciu,“ ktorá v mnohých prípadoch vedie k zdravotným problémom a aj smrti.

 

Kam radi chodíme

 

Hoci je to len 5 krajín, ide o tie najhoršie z najhorších prípadov. No nemusí sa jednať o tie najnebezpečnejšie krajiny, aby ste sa pri cestovaní nemuseli obzerať. Vo svete existuje veľké množstvo ďalších, ktoré sa do tabuľky nedostali, ale život v nich nie je ľahký. Podobné to je aj s turistami, a teda hlavne turistkami. V ktorých krajinách by si mali dávať obzvlášť veľký pozor? Kam cestujeme a neuvedomujeme si nebezpečenstvo?

 

Brazília – V poslednej dobe je Brazília s prekrásnymi plážami a divokými večierkami stále populárnejšia. No pre machistickú kultúru, ktorá v tejto krajine dominuje, sú niektoré miesta pre ženy-turistky veľmi nebezpečné. Nedajte sa učičíkať lákavými kokteilmi a veselou zábavou. V malých aj veľkých mestách sú osamelé ženy ľahkým cieľom.

 

Turecko – Nami obľúbená krajina má mimo hraníc turistických komplexov inú tvár. Podľa tunajších aktivistiek za ženská práva sa situácia dokonca stále zhoršuje. Upriamenie sa na islamské hodnoty tlačí ich 20 ročnú prácu do úzadia. Aj keď sa to nemusí zdať, ich mimovládna organizácia tvrdí, že každý deň v dôsledku domáceho násilia zomrie 3 až 5 tureckých žien. Problematickým je aj veľké množstvo znásilnení a detských sobášov.

 

Egypt – Ani táto turisticky známa krajina nemá k právam žien rovnaký postoj aký máme my. Situácia sa ešte zhoršila počas nepokojov a vojenského konfliktu. Namiesto oslobodenia prišlo násilie, ktoré sa vykonávalo priamo na egyptských uliciach. Obzvlášť znepokojivé sú hromadné znásilnenia, ktoré vrhajú ženy do ešte horšej situácie, keďže sú následne spoločensky odsúdené.

 

Kolumbia – V Južnej Amerike patrí táto krajina k tým, kde je pre ženu veľmi nebezpečné potulovať sa po uliciach. Napriek tomu že situácia nie je kritická, nájde sa mnoho prípadov týranýchzneužitých žien, ktoré nenájdu žiadnu pomoc. A hoci existujú zákony trestajúce násilníkov ich dostihnutie je v mnohých prípadoch nemožné.

 

Mexiko – Situácia sa aj v rámci jednej krajiny môže značne líšiť. No pri tak veľkej krajine ako je Mexiko existuje mnoho miest, ktoré sú zákonom „nepokryté.“ Samozrejme, že nie všetky ženy sú postihnuté násilím, no iný pohľad na ženu a rozdiely v postavení ženy a muža vytvárajú priestor pre takéto správanie. Problémom Mexika sú únosy, vraždyznásilnenia, ktoré sú v mnohých prípadoch neohlásené. Takéto ženy sú totiž následne spoločensky odsunuté a ani úrady im neveria.

 

A čo ostatné krajiny?

 

Nechceme tvrdiť, že len tieto krajiny sú na tom zle, prípadne, že do nich nemáte cestovať. Pred cestovaním si ale vždy uvedomte do akej krajiny idete a vopred si zistite podmienky, ktoré tam vládnu. Aby ste pre menšiu nepozornosť neokúsili „kultúrne rozdiely“ na vlastnej koži.

 

 

Zdroj/autor: reuters.com, businessinsider.com, hrw.org, womenundersiegeproject.org, un.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa