Ako cestovať s domácim miláčikom

2012-02-28 11:45:00 |   |    | 

Máte psa, mačku alebo iného domáceho miláčika? Plánujete ich so sebou vziať na cesty? Jeden zo spôsobov, ako zaručiť bezpečné a najmä bezproblémové cestovanie s vaším domácim miláčikom akýmkoľvek dopravným prostriedkom, je zabezpečiť, aby mu nič nechýbalo.



Čo budete určite potrebovať:

 

  • pohodlnú prikrývku, ktorá vášmu maznáčikovi poskytne dostatok tepla,
  • cestovnú misku a fľašu vody,
  • identifikáciu (preukaz totožnosti miláčika alebo očkovací preukaz, prípadne iné doklady, obojok s identifikačnými údajmi a pod.)

 

Navyše, nezabudnite na jeho obľúbenú hračku, náhradné vodítko (vôdzka, vodidlo, remienok) a obojok, ďalšie cestovné misky (zvlášť na jedlo a pitie), všetky potrebné lieky určené výhradne vášmu miláčikovi, náhradné vrecká na zvieracie exkrementy a čistiaci prostriedok s papierovými obrúskami.

 

Aby vaša cesta bola bezpečná

Rovnako ako vy, aj váš domáci miláčik sa musí bezpečne viezť vo vnútri dopravného prostriedka. Ak sa jedná o auto, je nevyhnutné zvieratku zapnúť bezpečnostné pásy. Je to potrebné napríklad pri otočení vozidla alebo náhlom zastavení. 

Vášmu miláčikovi nikdy nedovoľte, aby prestrčil hlavu cez otvorené okno, mohol by si totiž vážne ublížiť pri prípadnej kolízii auta. Aby mal čerstvý vzduch, okno radšej len trochu pootvorte.

Odolajte tiež pokušeniu mať zviera na prednom sedadle vozidla. Môže totiž odviesť vašu pozornosť od riadenia. Ďalej platí, že airbagy môžu vážne ohroziť vášho miláčika pri kolízii. Najbezpečnejšie miesto pre zvieratko je preto na zadnom sedadle.

Ak sa chystáte vydať na cestu iným dopravným prostriedkom než je auto (lietadlo, vlak, loď), vopred si zistite, aké podmienky na prepravu zvierat majú jednotlivé cestovné spoločnosti. Niektoré totiž vôbec nepovoľujú prepravu domácich zvierat. V takomto prípade radšej vaše zvieratko nechajte doma a obráťte sa na rodinných príslušníkov s prosbou o pomoc.

V prípade cesty do zahraničia bude váš miláčik potrebovať aj pas spoločenského zvieraťa (Pet Passport).

 

Zdroj/autor: petairways.com, jr, drom

Foto: sxc.hu, jurimf

Ako cestovať so psom (angl.)



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa