WC a cestovanie

2011-04-07 14:00:00 |   |    | 

Pokiaľ ide o štandardné vybavenie kúpeľne ako sú toalety, muži to majú oveľa jednoduchšie ako ženy. Tu je zopár tipov, ako zvládnuť cestovanie a toaletu v jednom.



Muži môžu totiž potrebu vykonať takmer kdekoľvek bez akýchkoľvek problémov, dokonca aj na toaletách v krajinách tretieho sveta.

Muži rozhodne nie sú hákliví na mokré záchodové dosky, špinavé podlahy a odporný zápach. Dokážu sa s tým vyrovnať. Jednoducho tam vojdú, vyjdú a nikdy sa nevyjadria k čomukoľvek, čo tam videli či cítili.

Naopak, ženy potrebujú vedieť názor inej ženy, ako to podľa nej na toalete vyzeralo, či tam bolo čisto, či bol k dispozícii toaletný papier alebo mydlo a podobne.

Na škodu preto nie je zopár tipov, ako zvládnuť tieto chúlostivé situácie. Nikdy nie je na zahodenie byť pripravená na všetko...

 

Toaletný výskum

Pred odchodom do konkrétnej krajiny si zistite, ako sa povie v jej jazyku veta: "Kde je tu toaleta?" Buď sa naučíte celú frázu naspamäť alebo si ju poznačíte do svojho cestovného denníka. Často však nemusíte vedieť ani celú frázu, niekedy stačí vedieť len to slovo, napríklad v Mexiku používajú na to výraz "el baño" či len "baño".

Alebo: Arabčina (Spojené arabské emiráty) = Ayna Al Hammam?; Holandsky = Pardon, waar is de W.C?; Kantonská čínština = Mm-gój, Chee-SOH-hai boli doh-ah

 

Nájsť v Indii platené verejné toalety je veľmi ťažké, ba priam nemožné. Preto ak sa vydáte na cestu do Indie, pamätajte si, že použiť WC môžete na benzínových čerpadlách, v každej reštaurácii a na niektorých turistických miestach. Toaletný papier a hygienické vreckovky však určite nečakajte, radšej ich majte po ruke.

 

Dámy, v Nemecku sa nikdy nepohybujte bez drobných vo vrecku! Všetky verejné toalety sú totiž spoplatňované. Platí ale to isté ako aj v Indii. Teplú vodu, mydlo a papierové obrúsky nečakajte. Takže bez nich ani na krok! (verejné toalety sú spoplatňované aj napríklad v Prahe v Českej republike).

 

V drahších zariadeniach nájdete toalety v pomerne dobrom stave, na väčšine miest v Číne však vládne ten opačný prípad. Samozrejme, bez toaletného papiera. Nájdu sa však aj také, ktoré nemajú ani dvere, deliace steny sú len meter vysoké a podobne. Takže na dôstojnosť môžete zabudnúť. Skvelou záchranou však môže byť jednoduchý skladací dáždnik, ktorý vás zakryje a ušetrí vás tak od rozpakov.

 

Podobne ako toalety v Číne sú na tom aj tie v Japonsku. Tradične bez toaletného papiera a obrúskov. V krajine je však zvykom, že sa papierové obrúsky zvyknú rozdávať v rámci reklamy na uliciach zadarmo. Tunajší ľudia sú však proti takejto reklame. Vy však môžete predstierať, že o ničom neviete a obrúsok si vziať. Určite sa vám neskôr zíde.

 

Spoplatňované verejné záchody v Londýne sú napríklad na všetkých vlakových staniciach. Toalety zadarmo sa však nachádzajú v centrálnom Londýne v blízkosti hlavných atrakcií (napríklad najbližšie verejné záchody zdarma pri Buckinghamskom paláci sú v parku svätého Jakuba). Londýnske múzeá a galérie majú taktiež toalety zdarma.

 

Verejné toalety v tejto ázijskej krajine sa ničím nelíšia od ostatných. Bez mydla, papiera či obrúskov. Kórejské ženy sú zvyknuté nosiť so sebou všade papierové vreckovky. Na trhoch alebo v supermarketoch mávajú cestovné balenie obrúskov o veľkosti štandardnej pohľadnice, ktoré si radšej zaobstarajte.

 

Pre ženy cestovateľky majú v Austrálii perfektnú pomôcku, ako nájsť najbližšiu toaletu pri prehliadke mesta. Stačí sa len prihlásiť na "austrálskej mape toaliet" (www.toiletmap.gov.au) a postupovať podľa pokynov.

 

Na verejné záchody v Indonézii vždy so sebou noste toaletný papier či obrúsky a pri záchodoch kdekoľvek v Afrike to platí dvojnásobne. Tam sa totiž môžete stretnúť s tzv. kadibudkami, drevenými záchodmi vonku. Preto je potrebné, aby ste pri sebe mali všetky dostupné hygienické a dezinfekčné prostriedky.

 

WC tip z New Yorku - Pri cestovaní sa vám určite zídu špeciálne papuče, ktoré ponúka jedna americká webová stránka. Papuče sú tenké a priedušné, nezaberú vám v taške veľa miesta a ak sa vám aj podarí ich zamočiť, budú v priebehu niekoľkých minút zase suché. Navyše, môžete ich používať nielen pri ceste na toaletu, ale aj pri sprchovaní. Tak sa aspoň vyhnete chyteniu nejakej kožnej choroby...

 

 Zdroj/autor: journeywoman.com, Jana Rujáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: looswithviews.com

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa