Tipy na jesenné výlety (2)

2011-09-20 16:30:00 |   |    | 

Víkendovú prestávku počas pracovného týždňa môžete využiť nielen na jesenné upratovanie či zaváranie, ale aj na návštevu zaujímavých miest.



Neverili by ste, ako vás môže také víkendové rande napríklad s Rímom či Lisabonom nabiť energiou a skvelými zážitkami. Omladnete ako počas žiadnej inej dovolenky...

 

Mesto vzniklo niekedy v roku 753 pred Kristom a na každom rohu na vás bude dýchať svojou históriou. Rím ponúka nekonečné možnosti trávenia voľného času. Či už si hodíte mincu do Fontány di Trevi, dáte si espresso v starovekom Piazza Navona, vybielite bankové konto na značkové oblečenie na Via Condotti a potom to oľutujete vo Vatikáne na námestí svätého Petra, stojí to za to.

Musíte vidieť: Roman Fórum prebúdza staroveký Rím k životu. Tu môžete blúdiť medzi ruinami chrámov, verejnými budovami a obchodmi. Nezabudnite si však so sebou vziať dobrého sprievodcu, pevné topánky a svoju fantáziu.

Čo jesť: vyskúšajte cestoviny al dente, teľacie misky saltimbocca alla romana a nezabudnite si dať aspoň raz denne zmrzlinu.

Ako sa tam dostanete: spoločnosťou Ryanair priamo do Ríma s odletom z Bratislavy.

 

Ničivé zemetrasenie v roku 1755 postihlo v tomto portugalskom meste takmer väčšinu jeho stredovekej architektúry. Napriek tomu sa Lisabon môže pochváliť širokými bulvármi a elegantnými námestiami či kaviarňami, barmi a zaujímavými retro hosťami.

Musíte vidieť: zájdite si do uličiek stredovekého Alfama, ktoré prežilo po zemetrasení, alebo nechajte oddychovať nohy v električke číslo 28, ktorej jazda vám ukáže to najlepšie z Lisabonu.

Čo jesť: takzvané koláče Custard (pastel de nata), o ktorých sa vám bude snívať ešte dlho po návrate domov. A taktiež si vychutnajte pohár vinho verde (zeleného vína) pri počúvaní fadistas, spevákov tradičnej portugalskej hudby.

Ako sa tam dostanete: môžete letieť z Viedne alebo z Prahy priamo do Lisabonu.

 

Biarritz leží na pobreží Atlantického oceánu v juhozápadnom Francúzsku. V 19. storočí bol častým cieľom rekreácie a dovoleniek šľachty a literárnej obce. V súčasnosti sa môžete vybrať na prechádzku pozdĺž Grande Plage alebo si zapožičajte neoprén a pusťte sa do boja s asi najväčšími vlnami v Európe. Biarritz je taktiež vstupnou bránou do Camino de Santiago (Cesta sv. Jakuba), slávnej pútnickej trase, ktorá láka tisíce chodcov v regióne každý rok.

Musíte vidieť: určite Chapelle Imperiale, extravagantný palác navrhnutý a postavený okolo roku 1800. Dnes je z neho luxusný hotel, kde si môžete dať kávu a pokochať sa nádherným výhľadom na mesto.

Čo jesť: takzvanú Baskickú tortu s čiernymi čerešňami a k tomu likér Izarra z horských bylín.

Ako sa tam dostanete: so spoločnosťou Ryanair z Bratislavy do Londýna a odtiaľ do Biarritzu alebo z Bratislavy do Dublinu a odtiaľ do Biarritzu alebo z Bratislavy do Birminghamu a odtiaľ do Biarritzu.

 

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, wikitravel, Jana Rujáková, drom

Foto: sxc.hu

 



 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa