Rady pre turistov a cestovateľov

2011-06-08 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Začína sa letná turistická sezóna. Slováci počas letnej turistickej sezóny tradične najviac cestujú do susedných krajín ako sú Poľsko, Česko, Rakúsko a Maďarsko.



Obľúbenými destináciami sú však aj Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Turecko, Tunisko, Španielsko či Francúzsko.

Pre poskytovanie konzulárnej pomoci v Chorvátsku otvorí Ministerstvo zahraničných vecí SR už po tretí raz vysunuté konzulárne pracovisko zastupiteľského úradu Záhreb v priestoroch honorárneho konzulátu v Splite.

Fungovať bude od 1. júla do 31. augusta a pracovníci v ňom budú vystavovať náhradné cestovné doklady, potvrdzovať dokumenty a poskytovať všestrannú konzulárnu pomoc.

Od 4. júla do 28. augusta budú znova na policajnej stanici Makarska v rekreačnej oblasti Podgora, Tučepi, Brela a Baška Voda pôsobiť dvaja slovenskí policajti. Ďalšia dvojica slovenských policajtov bude pôsobiť na policajnej stanici Crikvenica a na Makarskej.

 

S občianskym preukazom do krajín EÚ

Z bratislavského letiska M.R. Štefánika bude možné počas leta cestovať do 32 európskych miest. S platným občianskym preukazom Slovenskej republiky je možné cestovať do štátov EÚ, Chorvátska, Srbska, Macedónska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Švajčiarska, Lichtenštajnska, Islandu a Nórska.

Od júna je potrebné, aby občania počítali s možnými hraničnými kontrolami v Dánsku, vrátane mosta spájajúceho Dánsko so Švédskom, na menších hraničných priechodoch budú menšie mobilné kontrolné tímy. Kontrola sa týka aj leteckej dopravy, trajektov a dánskych výsostných vôd.

Hraničné stanice budú obnovené a vybavené technológiami na skenovanie štátnych poznávacích značiek a na identifikáciu kradnutých áut. Občania Slovenska a teda aj Európskej únie majú právo na poskytnutie ochrany diplomatickými alebo konzulárnymi orgánmi ktoréhokoľvek iného členského štátu za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci takéhoto štátu na území tretej krajiny, v ktorej sa diplomatické zastupiteľstvo príslušného štátu nenachádza.

Európska komisia navyše zriadila webovú stránku o konzulárnej ochrane, ktorej cieľom je zlepšiť informovanosť občanov o ich právach a zlepšiť ich prístup k informáciám vytvorením jedného kontaktného miesta. Ide o stránku http://ec.europa.eu/consularprotection.

 

Platné doklady, víza, poistenie

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča zvážiť cesty do Afganistanu, Pakistanu, Iraku a Iránu, striktne sa neodporúča cestovať do pohraničných oblastí hraničiacich s Irakom.

Neodporúčajú sa ani cesty do Sýrie pre pokračujúce nepokoje a demonštrácie, ktoré bezpečnostné zložky tvrdo potláčajú, tiež sa neodporúča cestovať do juhofilipínskej provincie Mindanao a indonézskej provincie Papui, Mjanmarska (Barma), Laosu a Kambodže. Konzulárny odbor rezortu všeobecne odporúča slovenským občanom vyhýbať sa protestným akciám, demonštráciám a rizikovým miestam v krajine pobytu, akými sú chudobné a zastrčené štvrte.

Opatrné cestovanie minimálne vo dvojici sa odporúča v krajinách Karibiku, najmä na Jamajke, Trinidade a Tobagu a v Dominikánskej republike, ktoré využíva mafia najmä na transport drog.

Pri cestách je potrebné dať si pozor na platnosť dokladov a víz, poistiť sa, v prípade potreby sa dať očkovať a preštudovať si reálie o krajine. V rámci nich je dôležité vedieť, čo možno do krajiny priviezť a čo si z nej odviezť, preveriť si bezpečnostnú situáciu v krajine, legislatívu súvisiacu s cestnou premávkou, ako aj colné a devízové predpisy.

Zároveň je potrebné správať sa primerane zvyklostiam krajiny a dodržiavať miestne zákazy. V prípade straty finančných prostriedkov sa odporúča poslať peniaze cez službu Western Union, vo výnimočných prípadoch môže pri splnení všetkých podmienok pomôcť aj rezort diplomacie.

V prípade odchodu za sezónnou prácou odporúča rezort diplomacie overiť si na webstránke www.upsvar.sk zoznam sprostredkovateľov brigád. Opakovane sa totiž objavujú informácie o podvedených pracovníkoch.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča zaregistrovať sa pred cestou prostredníctvom internetového formulára na https://www.mzv.sk/App/Reg/RegGate.nsf.

 

Zdroj/autor: tasr, mzv, drom

Foto: mzv.sk

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa