Každé dieťa bude musieť cestovať s vlastným pasom

2012-04-19 14:30:00 |   |    | 

Každé dieťa bude musieť od 26. júna 2012 cestovať s vlastným pasom. Práve vtedy vstúpi do platnosti pravidlo "jedna osoba - jeden pas". Po tomto dátume už nebudú môcť deti vycestovať do zahraničia len na základe zápisu v pase rodiča. Slovensko pritom v súčasnosti umožňuje takýto zápis do veku piatich rokov dieťaťa.



Cestovné doklady rodičov, aj v prípade, že obsahujú zápis o deťoch, budú naďalej aj po 26. júni 2012 platné. Zavedením tohto pravidla sa EÚ pripája k medzinárodnému štandardu, ktorý bol dohodnutý na pôde OSN.

Hlavným dôvodom je zlepšenie bezpečnosti osôb, ako aj prevencia únosov detí. V niektorých krajinách sú deti zapísané v pasoch rodičov iba ručne alebo vlepením nálepky, čo môže predstavovať isté bezpečnostné riziko, keďže takéto údaje sú len ťažko overiteľné.

Individuálne cestovné doklady však obsahujú dôležité ochranné prvky, ako aj overiteľné biometrické údaje, čo výrazne sťažuje ich zneužitie na účely páchania trestnej činnosti. Predpokladá sa aj to, že zmena spôsobí zrýchlenie odbavovania cestujúcich na letiskách a iných dopravných termináloch.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: rgbstock.com, alexbruda

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa