Cestovanie počas Ramadánu

2012-08-01 13:00:00 |   |    | 

Plánujete dovolenku v krajinách s prevažne moslimským obyvateľstvom ako napríklad Indonézia, Egypt, Turecko či Maroko? Mali by ste sa pripraviť na Ramadán.



Ramadán je lunárny mesiac venovaný pôstu, ktorý je považovaný za jeden z piatich pilierov islamu. Tohtoročný ramadán začal 20. júla a končí 18. augusta. Počas tohto mesiaca bol údajne Mohamed svedkom prvého Božieho zjavenia. Islamský mesiac je kratší ako gregoriánsky a má buď 29 alebo 30 dní.

V tento sviatok je potrebné od východu slnka až po jeho západ ostať zdržanlivý od jedla, pitia, tabaku a viac sa sústrediť na duchovnú obnovu. Po západe slnka sa pôst preruší a nasleduje neskorá nočná hostina, tzv. Sahur, avšak pred východom slnka pôst začína opäť.

Okrem pôstenia je potrebné, aby bol človek aj počas dňa štedrejší k ostatným. Keďže pôst je náročný pre organizmus, veriaci jednoducho musia spomaliť a nepracovať toľko ako počas bežných dní.

Preto Ramadán ovplyvňuje ekonomiku a biznis. Mnoho podnikov, reštaurácií a ubytovacích zariadení má obmedzenú prevádzku a kapacity. Aby ste si boli na 100 percent istí, že nájdete voľné ubytovanie, využite možnosti online rezervácií. Dôležité je zistiť, ako je to aj so stravovaním. Mnoho reštaurácií ponúka balené raňajky, obed a večeru.

Nočné oslavy počas Ramadánu začínajú neskoro večer. So západom slnka ožívajú ulice so svetelnými reflektormi, hudbou a (čo poteší hádam každého) kopec sladkosťami na každom rohu. Ľudia všetkých vekových kategórií sa v uliciach zabávajú a užívajú si nočný život. Otváracie hodiny podnikov sú v týchto dňoch prispôsobené režimu Ramadánu. Sú  zatvorené cez deň, keď je v uliciach relatívne kľud, a otvorené do neskorej noci.

Všetci dobre poznáme vyjednávanie na trhoch. V týchto dňoch sú obchodníci na trhu omnoho príjemnejší, tovar predajú lacnejšie, akoby sme sami predpokladali.

Nemusíte si robiť starosti, že sa od vás bude očakávať to isté. Skôr je potrebné naučiť sa rešpektovať tento sviatok. Počas týchto dní sú nemoslimskí veriaci na letiskách poučení o tom, ako by sa mali správať. Podľa tradície dokonca aj moslimskí cestujúci sú oslobodení od pôstu. Dôvod je jednoduchý, dodržiavanie je náročné už v domácich podmienkach, nie to ešte v cudzej krajine.

Mali by ste sa naučiť prijať pohostinnosť, najmä v týchto dňoch. Je nezdvorilé, ak vás niekto pozve na rodinnú oslavu a vy pozvanie odmietnete. Pozvanie prijmite, môžete sa priučiť niečo ich kultúre a ochutnať moslimské špeciality. Nie ste povinní sa nijakým spôsobom odplácať. Ženy podávajú tradičné moslimské špeciality. Deti, tehotné a dojčiace ženy, ako aj slabí ľudia sú oslobodení od fyzického pôstu. Všetkých však zaväzuje tá duchovná časť pôstu.

Cestovania sa počas tohto sviatku nemusíte báť. Práve naopak, Ramadán je čas pokoja, štedrosti a duchovnej obnovy.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa