Luxus v stane? Skúste glamping, kempovanie pre náročných

2012-08-22 18:00:00 |   |    | 

Spať pod stanom má svoje čaro. Na stenách stanu vidíte kvapky rosy, nostalgické zvuky otvárajúcich sa zipsov vás vracajú do detstva a keď vykuknete von, ste proste v prírode. Glamping alebo takzvaný „glamorous camping“ toto všetko stavia na hlavu. Luxusné stany sú vybavené lepšie než hotely a všetky aspekty prírody sú pokiaľ možno eliminované.



Zanietení vandrovníci si asi trhajú vlasy - ich nedobytná pevnosť - kempovanie v prírode - je pomaly, ale iste kolonizovaná konzumom. Turisti sú čím ďalej náročnejší a rozmaznanejší a pocit luxusu chcú zažívať permanentne. A tak už ani slovné spojenie „spať pod stanom“ nebude synonymom nezávislej dovolenky po svojom, ale jedným z mnohých variantov dovolenky, ktorej hlavnou úlohou je vytvoriť prostredie čo najviac podobné domovu.

Tento paradox však láka stále viac ľudí. Luxusných kempov po celom svete pribúda a vznikajú najrôznejšie variácie prepychových stanov. Želáte si apartmán v teepee (veľkom indiánskom kužeľovom stane)? Alebo radšej vyskúšate plazmovú televíziu v jurte? Na výber je však aj honosné sídlo v cigánskej maringotke alebo ekologická stanová bunka, ktorá samozrejme vo svojej ekologickosti nesiaha normálnemu stanu ani po členky.

 

  • Jurta nielen pre pastierov

Zrejme viete, že jurta je pôvodné obydlie mongolských pastierov. Jej typy nájdeme ale i v Kirgizsku, Turkménsku a Kazachstane. Jurta každého národa je trochu iná. V dnešnej dobe existujú špecializované firmy, ktoré jurty vyrábajú, takže ich môžete mať i na Slovensku a používať ich trebárs namiesto klasickej chaty alebo ako prenosné šapito.

Ak však túžite po zmene a chcete skúsiť niečo nové, potom môže byť glamping zaujímavou skúsenosťou. Stany už stoja, nikto ich teda nemusí po tme stavať. Studená zem s karimatkou tu tiež nehrozí, mäkučká posteľ už je rozostlaná. Hygiena v horskej riečke alebo vandrácka špecialita „rum namiesto zubnej kefky“ je v „glampe“ nahradená horúcim kúpeľom vo vani.

Všetko však niečo stojí, takže i kemp, kde vám vyperú bielizeň, vymenia uteráky a donesú raňajky do postele, nemôže stáť 10 eur. Za osobu a noc zaplatíte od 50 do 160 eur. Najväčšej obľube sa glampy tešia vo Veľkej Británii, podobné zariadenia ale nájdete po celom svete. Za jeden z najluxusnejších je považovaný kemp tradičných khmérskych obydlí Koh Kong na hraniciach Thajska a Kambodže, zároveň ide o prvý plávajúci kemp na svete.

 

  • Veľké stany, veľké ceny

Glamping ocenia hlavne tí, ktorí nevedia, čo s peniazmi. Budú mať zrejme veľkú radosť, že môžu za jednu noc minúť i 800 eur. Nie je to ale našťastie len cena za stan - k časti glampingových zájazdov patrí tiež safari alebo iné pozorovanie divej zveri. Môžete tak trebárs za 3 tisíc eur tri dni pozorovať z vyhriateho stanu medvede a veľryby v Britskej Kolumbii alebo zaplatiť 4 800 eur a vydať sa po stopách Ernesta Hemingwaya na 12-dňové safari po Tanzánii. Pre ozajstných gurmánov zas môže byť trebárs thajské glampové stredisko Golden Triangle, kde vás od stanu k bazénu dopravia slony.

Ďalšie glampy nájdete napríklad v Tanzánii, kde môžete bývanie v nich spojiť s africkým safari, drahé (1 200 eur/týždeň) mongolské jurty stoja tiež pri Ženevskom jazere, luxus francúzskych kráľov môžete za 800 eur na týždeň okúsiť v kempe pri Versailles. Ďalšie glampy nájdete na jednom z Kanárskych ostrovov Lanzarote, v Sardínii, Andalúzii, Indii, Austrálii, v Chile alebo v Kanade.

Za predchodcov dnešného glampingu sa považujú predovšetkým výpravy bohatých Európanov a Američanov na africké safari na počiatku 20. storočia. Ich vtedajšie stany síce nedisponovali splachovacím záchodom, zato však bol celý interiér vybavený starožitným nábytkom, veľké moskytiéry zaisťovali pokoj od komárov a služobníctvo nosilo čaj o piatej.

 

Tipy na zájazd do krajín, kde môžete bývať v luxusnom stane

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky (nielen) pobytových zájazdov:

 

  • Austrália a Nový Zéland: Nesmierne obľúbený zájazd kombinujúci návštevu kozmopolitných miest Austrálie a prírodných zázrakov Severného ostrova Nového Zélandu. Spoznajte počas 14 dní to najkrajšie z opačnej pologule!
  • Safari v srdci divočiny: Program pre klientov túžiacich po vzrušujúcom stretnutí s divokou prírodou a zároveň hľadajúcich azyl špičkových hotelov priamo v africkom buši. Kombinácia vzrušujúceho poznávania divokej prírody a luxusu tých najlepších hotelov.
  • Réunion - Maurícius: Pochody po hornatom ostrove Réunion v kombinácii s odpočinkom na bielych plážach Maurícia - ideálna dovolenka v nádhernom tropickom prostredí. Vydajte sa na ostrovy patriace k tým najkrajším na planéte, kde vás zahrnú luxusom.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa