Sprievodca fotením na cestách: dajte šťavu svojim dovolenkovým fotografiám

2013-11-14 10:10:00 |   |    | 

Radi počas cestovania fotíte? Chceli by ste sa odlíšiť od turistov, ktorých albumy sú plné krajiniek, romantických západov slnka či historických monumentov? Zamerajte sa na ľudí. Nemusíte byť profesionálny fotograf a nepotrebujete vlastniť ani drahý fotoaparát. Stačí si uvedomiť niekoľko zásad a vaše klasické dovolenkové fotky sa zmenia na hodnotné a unikátne obrázky.



Vybrať sa na výlet či dovolenku do zahraničia znamená prísť do novej krajiny, prostredia a atmosféry, kde život funguje častokrát odlišne ako u nás na Slovensku. Mnoho zaujímavostí a situácií si priam žiada zvečnenie. Fotiť ľudí však nie je jednoduché. Každý zodpovedný fotograf  by mal brať do úvahy niekoľko zásad nepísanej fotografickej etikety.

 

  • Vypýtajte si povolenie

Určite sa vám stalo, že pri prechádzke mestom, vidiekom či prírodou vo vašej dovolenkovej destinácii vás zaujali objekty, ktoré by na fotografii vyzerali zaručene famózne. Ľudia sa vo všeobecnosti nechávajú fotiť radi. Nie je to však pravidlom. Preto sa uistite, že na nikoho nebudete mieriť fotoaparát proti jeho vôli. Niekedy sa môžete stretnúť so zápornou odpoveďou, ktorú by ste mali jednoducho prijať. Inokedy zase na zbytočné otázky nie je priestor a celá situácia závisí od vášho intuitívneho vnímania.

 

  • Komunikácia a rešpektovanie kultúry

Verbálna či neverbálna. Ak budete mať šťastie, postačí vám milý úsmev a môžete voľne fotiť. Príjemný rozhovor však pomôže uvoľniť atmosféru alebo dokonca nadviazať nové priateľstvá. Ak na vaše fotografické signály ľudia reagujú negatívne, pokúste sa ich pochopiť. Môžu ich k tomu viesť sociálne, náboženské, kultúrne alebo iné dôvody, ktorým nemusíte rozumieť. Nesnažte sa preto urobiť fotku roka za každú cenu.

 

  • Čarovné slovíčka

Pri styku s ľuďmi (a nielen pri samotnom fotení) myslite na slušnosť, súcit a pokoru, napríklad aj používaním slov prosím, ďakujem, prepáčte... Môžete sa naučiť niekoľko fráz v miestnom jazyku, čo vám zaručene pootvorí dvere do lokálnej kultúry a spoločnosti.

 

  • Odmena

Vo vychytených turistických destináciách sa pravdepodobne stretnete s fenoménom „Odfoť, ale zaplať“. Ak si myslíte, že vaša fotka bude stáť za to, prispieť drobnými mincami vám určite neublíži, prípadne vo vrecku môžete nosiť niekoľko cukríkov alebo malých sladkostí.

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa