10 mýtov o cestovaní: týmto bludom neverte!

2013-12-05 11:45:00 |   |    | 

Napriek tomu, že je nejeden z vás už skúseným cestovateľom, istotne sa vám už niekedy podarilo skočiť na nejaký mýtus, ktorý sa s touto vášňou spája. Možno na niektoré z nich veríte až podnes, pretože sa časom tak tradujú, že sa stali všeobecne platným pravidlom. I z tohto dôvodu na stránke askmen.com zhrnuli tie najčastejšie, aby nás vytrhli z tejto nevedomosti a urobili náš turistický svet jednoduchším.



 

  • Mobil môže spôsobiť haváriu lietadla

Táto povera vznikla ešte v časoch, keď mobily boli len v začiatkoch a technici sa vtedy obávali, že ich používanie by mohlo nejako ovplyvniť funkciu riadenia lietadla. No už v tomto tisícročí urobili vedci test, ktorý to vôbec nepotvrdil a kvôli tomu niektoré aerolínie povolili telefonovanie na ich palube. Stále je ich však veľmi málo, pretože spoločnosti sú voči tomuto kroku obozretné i z dôvodu hroziacich teroristických útokov.

 

  • Prevencia antimalarikami

Komáre prenášajúce túto chorobu sa najčastejšie vyskytujú v daždivom období, teda v čase, keď v jednotlivých destináciách nie je turistická sezóna. V suchej časti roka sa vyskytujú minimálne. Navyše antimalariká vás na 100 percent neochránia a táto choroba si vyvinula aj akúsi odolnosť voči týmto prípravkom. Čiže u väčšiny cestovateľov ide skôr o psychologický efekt, keď majú väčší pocit istoty.

 

  • Peniaze na cestách

Jedným z mýtov je to, že si tradične meníme peniaze už doma, pretože si myslíme, že naše kurzy sú najlepšie. No v skutočnosti ide iba o náš lepši pocit z bezpečia, pretože kurzy v cudzine sú neraz výhodnejšie. Taktiež si myslíme, že zmenárne, kde netreba platiť poplatok, sú najlepšie. Ich kurz však môže byť podstatne nižší a tým pádom prerobíme. Zvážiť by ste mali aj platbu kartou, ktorá je bezpečnejšia a výhodnejšia. Taktiež myslite na to, aby ste si vzali podstatne viac peňazí, ako si myslíte, že miniete, pretože vždy sa pritrafia nejaké nečakané okolnosti, ktoré stoja ďalšie výdavky.

 

  • Objednávka v predstihu vám šetrí peniaze

To platí len do istej miery. Keď si kupujete dovolenku trebárs šesť mesiacov vopred, neviete, či vám niečo neskríži plány. I preto mnoho ľudí neskôr musí meniť dátum, pretože majú potom iné problémy a kvôli tomu musia platiť poplatky navyše.

 

  • Na last minutoch ušetríte

Ideálne však nie je kupovať ani na poslednú chvíľu. Ponuka nie je tak široká, často nezostanú voľné lepšie hotely a izby, nemôžete si vybrať všetko, tak ako chcete, a i keď je prvotná cena priaznivá, keď k tomu pripočítajú ostatné poplatky, všetko sa nakoniec takmer vyrovná. I preto je najlepšie voliť zlatú strednú cestu.

 

  • Všade musíte zjednávať

I keď sme zvyknutí chodievať práve do takýchto končín, kde je zjednávanie priam povinnosťou, zistite si túto informáciu vždy o konkrétnej krajine. Pretože nie každá z menej bohatých krajín musí byť zvyknutá na tento systém a vašim správaním ich nakoniec môžete uraziť.

 

  • Ste magnetom pre zlodejov

Exotická krajina = zlodeji striehnúci na váš majetok. Tak toto je naozaj veľký mýtus. Stačí si zistiť kriminalitu v mnohých krajinách a uvidíte, že tam majú v skutočnosti bezpečnejšie, ako napríklad v niektorých európskych mestách. Navyše, čo zo seba vyžarujete, to aj dostanete späť, tak sa nezabudnite správať priateľsky a všetko bude dobré.

 

  • Pásmovú chorobu vyriešite spánkom  

I keď sa na to spolieha veľa cestovateľov, nie je to tak. V skutočnosti za ňu môže zmena nášho biorytmu. I keď vonku vládne tma, naše telo hovorí niečo iné a čím viac budete spať, tým bude pomýlenejšie. Snažte sa radšej pomaly prerobiť na nový čas a takto sa nedostať do problémov.

 

  • Na tour nemôže byť žiadna zábava

A preto si radšej všade robíte vlastné plány. No kvôli tomu sa niekedy oberáte o skutočnú zábavu. Radšej sa pozrite na cestovateľské stránky, či sa práve vo vašom cieli nenachádza nejaká zaujímavá cestovka, ktorá ponúka tour, ktoré vás skvele priblížia k domácej kultúre. Ak totiž nájdete človeka, ktorý robí svoju prácu s vášňou a láskou, dokáže vám ukázať také veci, ktoré by ste istotne sami neobjavili.

 

  • Všade si vystačíte s angličtinou

Najmä ak cestujete na nejaké netradičné exotické miesta, môžete sa stretnúť s nepríjemnou realitou. Týmto jazykom hovorí totiž len tretina populácie a aj do tej musíte počítať ešte ľudí, ktorí vám odpovedia pár lámavými vetami. Kvôli tomu je vždy vhodnejšie vziať si nejaký slovník tunajšieho jazyka alebo si objednať nejakého sprievodcu. Najmä ak cestujete na vlastnú päsť a môžete si tým narobiť veľa problémov.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.6/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa