8 jednoduchých rád ako ušetriť za dovolenku. Nezabudli ste na ne?

2015-06-23 08:00:00 |   |    | 

Turisti aj veľkí cestovatelia často hľadajú spôsob, ako čo najviac ušetriť. Totiž každý peniaz čo neminieme, môžeme využiť na zážitky, alebo predĺženie celého pobytu. Preto prechádzame internetom a diskutujeme o tom, čo nás zbaví nepotrebných výdavkov. Odpoveď je však jednoduchšia ako by sa mohlo zdať. Stačí sa držať osvedčených rád a zopár zlatákov sa vám do peňaženky opäť vráti.



 

8. Letenky

 

Nedávno sme na Dromedári písali, ako si zohnať tie najlacnejšie letenky, takže len zhrnieme zopár základných faktov. Letenky si hľadajte vopred (hlavne ak máte naplánovaný cieľ a termín), leťte počas týždňa (nie v pondelok, piatok a nedeľu), sledujte viaceré stránky ponúkajúce letenky za akciové ceny (Facebook, newslettre...) a hľadajte letenky s prestupmi (priame sú zvyčajne drahšie).

 

7. Doprava

 

Ak sa presúvate, skúste využívať vlastnú energiu (ak sa dá, tak je bicykel skvelým prostriedkom na cestovanie a spoznávanie), prípadne pozemné dopravné prostriedky. Autobusmi a vlakmi môžete ušetriť a počas cesty budete mať možnosť spoznať krajinu. Možno to nebude najpohodlnejšie cestovanie, ale vaše možnosti sa značne rozšíria. Od spoznávania miestnych až po vystúpenie na mieste, ktoré ste vopred neplánovali.

 

6. Cestujte v noci

 

Ak hľadáte, kde by ste mohli ušetriť, skúste využiť nočné spoje. Medzi bežnými turistami nie sú veľmi populárne, takže majú zvyčajne priaznivejšiu cenu. Bonusom je, ak si viete v takomto dopravnom prostriedku aj oddýchnuť. Tak totiž ušetríte aj za ubytovanie.

 

5. Ubytovanie

 

Jednou z najdrahších položiek pri cestovaní je ubytovanie, a teda hotely. Keďže sme na dovolenke, tak si chceme trochu dopriať, a preto často siahame po drahších hoteloch so stravou. Ak však chcete ušetriť, začnite myslieť inak. Skvelé ubytovanie zoženiete aj v hosteloch (máte možnosť stretnúť aj nových ľudí), poprípade v rôznych alternatívnych možnostiach. Hľadali ste už na stránkach airbnb? Couchsurfing?... Popremýšľajte nad nimi.

 

4. Záznamy

 

Každý kto šetrí vie, že základom je sledovať výdavky. Preto aj pri cestovaní si zaznamenávajte každú položku, aby ste vedeli na čo míňate najviac a čo by sa dalo okresať. Ak radi nakupujete zbytočnosti, samotný zápis vám pomôže uvedomiť si, či daný predmet potrebujete, alebo ste si ho už nekúpili a nezabudli naň. Prehnané míňanie na suveníry, alkohol a podobné sa postupne vytratí a vám zostanú peniaze na veci, po ktorých naozaj túžite.

 

3. Jedlo

 

Skutočne šetrní ľudia nevyhadzujú ani za jedlo. Skúšajte mieste podnikymiestnu kuchyňu. Pýtajte sa domácich obyvateľov, ktorí vám isto poradia lokál, kde oni sami radi jedia. V exotických krajinách vám však odporúčame, aby ste zvážili stravovanie v podnikoch, ktoré sa vám už na prvý pohľad nepozdávajú. Ak sú špinavé a prázdne preč odtiaľ. Blízko sa určite nájde aj niečo lepšie.

 

2. Verejná doprava

 

Jednou z možností, kde sa vám isto podarí ušetriť je doprava. Teda ak budete využívať tú hromadnú. Vymeňte taxíky za autobusy, električky a podobné. V mestách si tak zabezpečíte napríklad presun z letiska do centra. Výhodné sú aj rôzne viacdenné lístky alebo skupinové lístky. Možnosťou sú aj verejné bicykle, ktoré si požičiate a neskôr vrátite na inom mieste.

 

1. Zjednávajte

 

Nedá sa vždy a všade, ale tam kde sa dá, môžete pomocou zjednávania získať predmety za zaujímavé ceny. Buďte odhodlaníféroví. Tak sa s obchodníkmi dohodnete a obaja získate (on vždy o niečo viac, ale to je už súčasťou obchodu). Pozor si dávajte len na arabské krajiny, kde je vyjednávanie ceny jedla nevhodné.

 

Máte vlastné rady? Podeľte sa s nami o ne.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa