VIDEO: 9 tipov ako sa stať profesionálnym fotografom. Zvládnite pravidlá kompozície

2015-10-07 12:00:07 |   |    | 

Len nedávno sme sa v článku venovali tomu, ako vyzerajú fotografie profesionálov, ale aj laikov, na sociálnych sieťach. Dokonale upravené a vábivé. Dôležitou otázkou ale je, ako takýto výsledok môžeme dosiahnuť my sami a bez toho, aby sme potrebovali plný disk rôznych programov. Odpoveď je pritom veľmi jednoduchá – stačí sa zamerať na kompozíciu a výsledok bude hneď omnoho lepší. Pozrite si teda video s fotografiami Steve McCurryho a naučte sa základné pravidlá pri fotení.



 

Ako na to

 

Pri fotografovaní sa často ani nezamýšľame nad tým, čo robíme. Zamierime na objekt (zväčša ho umiestnime do stredu), ktorý chceme odfotiť a stlačíme spúšť. No vo fotografovaní je toho omnoho viac. Sami profesionálmi nie sme, a preto aj nám takéto grafické zobrazenie základných pravidiel značne pomôže.

Video sprevádza Steve McCurry, svetovo známy fotograf.  Jeho prácu poznáme aj my, hoci si toho nie sme vedomí. Bol to on, kto odfotil slávnu fotografiu Afganského dievčaťa pre magazín National Geographic. Práve na jeho fotografiách sú predstavené základné princípy kompozície, ktoré bez problémov zvládne každý z nás.

Naučte sa ich spolu s nami a zistite, že spraviť úžasnú fotografiu nie je až také ťažké.

 

Pravidlá

 

1. Pravidlo tretín

 

Záber si rozdeľte na tretiny a na priesečníky pomyselných čiar umiestnite to ,čo chcete odfotiť. Dôležité predmety môžete umiestniť aj na tieto čiary.

Toto je pravidlo, ktoré najčastejšie porušujeme. Klasické domáce fotografie totiž majú hlavný objekt v strede, čo nie je kompozične práve najlepšie. Skúste ho posunúť na niektorú z čiar alebo na priesečník a rozdiel hneď uvidíte. Ak fotíte krajinu, je lepšie obraz nerozdeliť na dve polovice, ale a tretiny. Potom sa už len rozhodnete, či fotíte nebo alebo krajinu a podľa toho preferovaný objekt umiestnite do 2/3.

 

2. Vodiace línie

 

Využite prirodzené línie, ktoré budú sami viesť zrak.

Cesty, múry, šípky, ploty, jednoducho všetko čo niekam vedie, prirodzene láka náš zrak. Ťahá našu pozornosť tak, kam fotograf chce. Preto sú takéto fotografie tak pekné. Vyskúšajte to s lesnými cestičkami a zistíte, aké jednoduché je odfotiť zaujímavú fotografiu.

 

3. Diagonály

 

Diagonály vytvárajú dokonalý dojem pohybu.

Pri fotení je dobré, ak máte v zábere prvky, ktoré doň akoby vkladali pohyb. Ideálnymi sú diagonály, ktoré nachádza všade okolo.

 

4. Rámovanie

 

Využívajte prirodzené rámy, ako oknádvere.

Toto pravidlo je o niečo jednoduchšie a aj akési intuitívnejšie. Každému z nás sa totiž už podarilo niečo podobné odfotiť. Okná, oblúky a podobné veci sú jednoducho tak lákavé, že nám ani nedá sa cez ne nepozrieť. A to je už len krok od dokonalej fotografie.

 

5. Kontrast

 

Nájdite miesto, kde bude postava s pozadím kontrastovať.

Na to aby niečo vyniklo, musí niečo zaniknúť alebo byť aspoň v pozadí. Kontrast je skvelá technika, ktorá nám pomôže vyzdvihnúť niečo do popredia. Biela žiari na tmavom podklade, takže to treba len odskúšať.

 

6. Vyplňte celý obraz

 

Priblížte sa k vášmu objektu.

V tomto prípade sa nebojte k objektu priblížiť. Detailné zábery majú svoju vlastnú silu a do popredia vytiahnu to, čo sa ukrýva v maličkostiach, ktoré z diaľky nevidno.

 

7. Dajte do popredia dominantné oko

 

Do stredu fotografie umiestnite dominantné oko. Budete to vyzerať, ako keby vás doslova sledovalo.

Ak robíte portrét, skúste záber nastaviť tak, aby bolo v popredí dominantné oko. Či už pravé alebo ľavé, dokonale upúta pozornosť a toho, kto sa pozerá priam vtiahne do seba.

 

8. Vzory a opakovanie

 

Vzory sú po estetickej stránke veľmi atraktívne. No najlepšie je, ak je vzor niečím narušený.

Neustále sa opakujúce vzory sú pre pozorovateľov nesmierne zaujímavé. Ešte lepšie potom spravíte, ak sa vám podarí zachytiť maličkosť, ktorá tento patent naruší. Tá následne vystúpi do popredia a zaujme pozorovateľa.

 

9. Symetria

 

Symetria lahodí oku.

Symetria sa spája s dokonalosťou. Preto aj fotografie, na ktorých sa vám podarí zachytiť niečo symetrické si prepožičiavajú niečo z tej dokonalosti. Chceme vidieť, ako veľmi sú si polovice podobné, chceme vidieť maličké rozdiely, jednoducho sa na ne chceme dívať.

 

Posledná rada

 

Treba ale dodať, že najdôležitejšie na fotografovaní je to, aby sme si ho užívali, aby nás to bavilo a taktiež, aby sme náš čas strávený napríklad na dovolenke nestrávili celý len s fotoaparátom na oku. Fotografovanie je radosť a neexistujú skutočné pravidlá, ktoré by nám nakazovali ako správne fotiť. Každý záber, ktorý spravíme s láskou má svoje čaro.

 

Dúfame, že odteraz si pri fotení na tieto rady spomeniete a vaše fotografie dostanú iný rozmer. Bez prikrášľovania, len pomocou vašich očícítenia. Do galérie pridáme niekoľko našich vlastných fotografií, ktoré sme fotili so zámerom využiť tieto znalosti. Čo na ne vravíte?

 

Pravidlo tretín:

 

 

 

Vodiace línie:

 

 

 

Rámovanie:

 

 

Kontrast:

 

 

 

Vyplňte celý obraz:

 

 

Ak máte aj vy fotografie, na ktorých ste využili tieto princípy, pridajte ich do komentárov a pochváľte sa nimi.

Zdroj/autor:youtube.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa