10 nočných môr, ktoré zažijete pri cestovaní vo verejných dopravných prostriedkoch

2016-02-05 08:00:00 |   |    | 

Samotné cestovanie môže mať na nás podstatne väčší vplyv, ako by sme si niekedy chceli pripustiť. Stačí pár negatívnych zážitkov a sled neželaných okolností, aby sa nám hneď začiatok dovolenky alebo výletu znechutil a o to ťažšie by sme sa dostávali do nálady. Počas cestovania vás môže postretnúť týchto desať katastrof, ktoré niekedy sú poriadnou skúškou pre naše nervy.



 

1. Meškanie

 

Pokiaľ vám spoj mešká len pár minút, je to ešte znesiteľné. Dokonca skúseného cestovateľa už nerozhádže ani hodinový posun. Podstatne ťažšie je to však pri dlhých meškaniach, ktoré sú navyše ospravedlnené technickými poruchami, čo v nás vyvoláva len ďalšiu vlnu nevôle. Ešte horšie to je v situácii, keď potrebujete stihnúť počas prestupu ďalší spoj a takto to vyzerá úplne beznádejne. V takýchto situáciách sa treba obrniť veľkou trpezlivosťou a radšej využiť čas na spriatelenie sa s ďalšími cestovateľmi a hľadanie nových kontaktov.

 

2. Pokazená klíma alebo kúrenie

 

Ak vás čaká dlhá cesta a nastúpite do autobusu s pokazenou klímou, je to hotové prekliatie. Najmä ak sa nachádzate v niektorej z tropických krajín, môže vám to poriadne znepríjemniť deň. Keď nie ste na takéto výkyvy zvyknutí, i zo zdravotných dôvodov by ste mali radšej zvážiť počkanie na ďalší spoj. Priveľmi horúce počasie vám ľahko navodí nevoľnosť a zhorší prípadné problémy s tlakom. V zime je to zase opačný extrém, istotne vás nepoteší ani pokazené kúrenie, ak vás čaká čo i len kratší polhodinový presun.


Pozrite si aj:


 

3. Otravný personál

 

Je príjemné, ak sa o vás stará letuška alebo stevardka v autobuse či vlaku s príjemným vystupovaním. Niektorí z týchto zamestnancov však dokážu zachádzať do extrémov. Ak nemajú svoj deň, cvičia vás ako malé deti a snažia sa nájsť dôvod, prečo by mali byť k vám skutočne nepríjemní. Ďalšou nepríjemnou kategóriou je arogantný personál, ktorý si myslí, že je niečo viac a cestujúci ho musia počúvať na každé slovo a nemali by ho otravovať náročnými požiadavkami. Príjemná však nie je ani prehnaná starostlivosť, najmä ak letíte lietadlom a letuška sa vás už niekoľkýkrát pýta, či vám môže nejako pomôcť, alebo vám má niečo priniesť, pričom vy by ste si chceli pred pristátím iba trošku oddýchnuť.

 

4. Opití spolucestujúci

 

Osobitá kategória, s ktorou mal už skúsenosť asi každý z nás. Je pochopiteľné, že najmä lietanie nemusia všetci turisti zvládať dobre a pred odletom sa posmelia pohárikom alkoholu. No keď sa potom práve preto zmenia na otravných, oplzlých alebo agresívnych cestovateľov, je to tragédia nielen pre personál, ale aj pre samotných cestujúcich.

 

5. Malé deti

 

Všetci tomu rozumieme, dlhé cestovanie je pre deti pohroma. Špeciálne ak letia lietadlom a musia sa vysporiadať s nečakaným pocitom tlaku. Pohromou sú však pre ostatných cestujúcich kombinácie, keď rozmaznané a drzé dieťa komplikuje život celému kupé alebo lietadlu, zatiaľ čo jeho rodičia sa na to všetko iba flegmaticky pozerajú a označujú to za nervozitu a hyperaktivitu. Veľmi nepríjemné je to najmä v momentoch, keď sú drobci extra ukričaní alebo si vás vyberú ako terč ich zábavky a rodičia ich napriek tomu neupozornia.

 

6. Cestujúci s vlastným jedlom

 

V zahraničí už majú takmer všetky autobusové spoločnosti zakázanú konzumáciu teplých jedál priamo vo vozidlách. Dôvodom je, že tieto pre niekoho nepríjemné pachy mu môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a výrazne skomplikovať cestovanie. Žiaľ, napriek týmto upozorneniam sú niektorí cestujúci nepoučiteľní a po prestávkach s obľubou vchádzajú do autobusov so zvláštne vyzerajúcimi a prenikavo páchnucimi teplými pokrmami.

 

7. Dopravné prostriedky tesne pred vyradením

 

Istotne by sme vždy chceli dokončiť našu dovolenku bez nepríjemností a najmä bez akejkoľvek ujmy na zdraví. Ak však cestujete do exotickejších oblastí, ľahko vás môže stretnúť poriadna skúška nervov. Stačí, ak pred vami zabrzdí nejaký polorozpadnutý dopravný prostriedok, ktorý má už svoje lepšie časy dávno za sebou a vy sa celú cestu modlíte, aby ste vôbec dorazili do cieľa a nemuseli riešiť problémy.

 

8. Špinavé a páchnuce vozidlá

 

Človek si počas rokov cestovania zvykne už na čokoľvek a výrazne poľaví zo svojich štandardov. Napriek tomu sú v živote situácie, keď už nedokáže prekonať nedostatky najmä z hygienického hľadiska. Nemusíme po príklady chodiť ani do exotických krajín, stačí sa niekedy prejsť slovenskými vlakmi so starými vozňami s koženými sedadlami, keď sa často stretnete, so smradom, špinou, nevysypanými košmi, ale aj zatekajúcimi oknami.

 

9. Otravní spolucestujúci

 

Tí sú často najväčšou skúškou pre nervy cestovateľov. Každý sme nejaký, no v dopravných prostriedkoch by sme mohli dodržiavať pravidlá slušného správania. Veľmi hlučné dialógy počas telefonátov, rozťahovanie sa na sedačkách a obmedzovanie prísediaceho, neustále dobiedzanie na rozhovor, i keď už bolo naznačené, že by si ten druhý chce trochu oddýchnuť a nemá náladu sa rozprávať, hlasné počúvanie hudby a plno iných drobností dokáže človeka poriadne rozladiť. No vtedy pomôže iba taktné upozornenie alebo nasadiť si klapky na oči a nejako to pretrpieť až do cieľa.

 

10. Ak nedostanete svoje miesto

 

I z vlastnej skúsenosti vám môžeme povedať, že počas cestovania musíte byť pripravení na všetko. A teda i na to, že za svoje peniaze nedostanete to, čo ste dostať mali. Už sa nám stalo, že sme pri cestovaní spoločne nesedeli s kamarátom, s ktorým sme mali rezerváciu, pretože stevardka odmietla riešiť to, že sa iní cestujúci zle posadili, taktiež sme namiesto prvej triedy cestovali nevykúreným špinavým vagónom, pretože tento vozeň nestihli priradiť a namiesto miestenky sme sedeli na inom mieste, pretože spoje boli preplnené a personál nemá vždy ochotu pomôcť vám dostať sa na správne miesto. Máte potom čo robiť, aby ste celú cestu neprehromžili a tešili sa na to, čo vás potom čaká.


Mohlo by vás zaujať:

 


 

 

Čo dokáže pokaziť cestovanie vám?

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa