Týmto potešíte každú cestovateľskú dušu. 5 tipov na výlet v Bratislave

2016-04-12 08:00:00 |   |    | 

Ak chceme byť úprimní, málokto z nás si vie predstaviť Bratislavu ako ozajstné turistické mesto. Všetci sme tak trochu zaslepení tým, že ju buď zažívame dennodenne aj s jej problémami, alebo nechceme akceptovať, že by tu niečo zaujímavé mohlo byť. Najčastejšie sa s tým problémom stretávame, ak k nám príde návšteva a máme jej ukázať všetky „krásy“. Čo ponúknuť, keď my sami všetko vidíte sivo? My sme si to s našimi zahraničnými kamarátmi vyskúšali a zostali sme podobne očarení ako oni.



 

Staré mesto

 

Dobre. Priznávame, že sme nevymysleli nič svetaborné. Na začiatok jednoducho treba spraviť povinnú jazdu po historickom centre mesta. Aj keď ste si ho prešli už tisíckrát, bude zaujímavé. Jarná atmosféra jednoducho prenikne aj do vás a na chvíľu sa aj vy stanete turistom, ktorý si so záujmom odfotí nejakú tú pamiatku. Vežu Klarisiek, výhľad z hradu, Dóm sv. Martina, SND, Modrý kostolík, Slavín... Zabavte sa a skúste si zapózovať so sochami, teda ak sa vám podarí pretlačiť cez turistov. Na jeden deň sa osloboďte a vyskúšajte si sami pohľad návštevníka, ktorí prišiel navštíviť jednu z perál na Dunaji.

Po centre skúste zájsť aj za jeho pomyselné hranice. Medická a Prezidentská záhradaSad Janka Kráľa vám doprajú príjemný oddych medzi stromami a kvetmi. Prípadne sa pripojíte k skupinke hrajúcej frisbee alebo futbal. Zrazu sa vám naše „veľkomesto“ bude zdať príjemnejšie a milšie. Preto netreba mať predsudky. Choďte s otvorenou mysľou a vychutnávajte si každú chvíľku.

 

Na prehliadku

 

Jeden možno ani nechce veriť, ale v Bratislave sa toho ukrýva viac, ako by sme očakávali. Dokazujú to aj mnohé tematické prehliadky. O obrátenej pyramíde ste už isto počuli veľa, ale vedeli ste, že sa do nej pokojne môžete ísť pozrieť? Stačí si naplánovať výlet počas dní, kedy sa tu konajú komentované prehliadky. Dozviete sa prečo zvolili taký netradičný tvar a aj to, že najväčšie štúdio je akoby budovou v budove, aby sa dosiahla čo najlepšia izolácia.

Ďalšími možnosťami sú vychádzky mestom, kde sa dozviete o silných ženách, mýtoch a legendách, najznámejších rodoch, budovách, o tom, čo sa v Bratislave zvyklo piť, kde boli vykričané štvrte a mnoho iného. Ísť môžete po vlastných, autobusom, alebo medzi turistami obľúbeným vláčikom.

 

Kultúra a mestský život

 

Kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. Tým sa musíte riadiť v prípade, že navštívite akékoľvek mesto. Jednoducho treba vyraziť do ulíc a kultúrnych stánkov, aby ste nasali tú správnu atmosféru. V Bratislave sa pripojte k populárnym podujatiam ako napríklad k cestovateľským večerom. Spájajú tých, ktorí túžia po ďalekých cestách a hľadajú inšpiráciu. Okrem študovania na internete a našich stránkach môžete zájsť do obľúbených podnikov ako je KCDunaj alebo Satori Stage, kde určite spoznáte nový zaujímavý kus sveta. Vrece sa roztrhlo aj s rôznymi stand up šou, ktoré vám v podnikoch ako Nu Spirit Club ukážu um a dôvtip slovenských zabávačov. Pozor, niektoré sú len pre silné žalúdky. Netreba zabudnúť, že sa nám blíži leto a to sa pravidelne spája s obrovským množstvom podujatí. Historické, hudobné, divadelné, športové... Vyberať si tak bude z čoho.

No a ak chcete zažiť tú správnu Bratislavu, nemali by ste vynechať niektorý z hipsterských podnikov. V meste je ich ako húb po daždi, takže si odsledujute, ako táto spoločenská vrstva preniká do verejného života. Ten, kto až tak neocení knihy a diskusie, ten radšej zamieri do niektorého z pivovarov. Totiž aj tie sú stále významnejšou súčasťou miestneho života.

 

Jedlo

 

Čo neodmysliteľne patrí k výletu? No predsa dobré jedlo - gastronómia. Bratislava je plná podnikov, medzi ktorými si vyberiete od tých najbežnejších až po najvychýrenejšie. Máte chuť na hamburger? Palacinku? Halušky? Pečené koleno? Všetko tu objavíte. Navyše sa teraz kvalitnejšie reštaurácie prebiehajú v príprave a podávaní jarného menu. Napríklad v takej reštaurácii Brasserie Anjou v hoteli Sheraton si pochutíte ako nikde inde. Jedlá sú plné čerstvých produktov ako medvedieho cesnakujahôd. Všetko hýri farbami a je ľahké, takže to dokonale doplní váš mestský výlet. Navyše sa nachádza na promenáde pri Dunaji, ktorá je obľúbeným miestom, kde sa stretávajú a zabávajú domácu aj turisti. Za pekného počasia sa tu budete cítiť ako na rušnom námestí.

 

Do prírody

 

Posledným tipom je príroda. Poviete si, že nič výnimočné, ale kedy naposledy ste naozaj boli v lese? Nie len v záhrade alebo parku, ale naozaj v lese. Zacítili ste vôňu dreva, zakvitnutých stromov a kvetov v kombinácii s medvedím cesnakom? Ak si už ani nepamätáte, tak má pre vás Bratislava niečo špeciálne. Je totiž jedným z mála hlavných miest Európy, kde vám cesta do lesa trvá naozaj krátko. Z centra na Studničku za 15 minút. Lesopark je priamo nad centrom. Na Kolibu sa dostanete aj lanovkou. Za Dlhými dielmi sa už začína Devínska Kobyla. Všetko je blízko a čaká len na vás.

Skvelým nápadom je vybrať sa napríklad na hrad Devín a potom lesom do Devínskej Novej Vsi, odkiaľ je to už len kúsok do lužných lesov popri Dunaji a Morave. Navyše tu pár metrov za hranicou nájdete rakúsky barokový zámok Schloss Hof.

Na druhej strane Bratislavy to zase budú cyklocesty do Viedne, kde budete prechádzať cez Národný park Dunajské Luhy alebo sa vyberiete opačným smerom po hrádzi až do Gabčíkova.

 

Výlet v Bratislave si môžete okoreniť podľa vlastnej vôle. Či to budú divoké noci v centre, alebo prekrásne dni plné zaujímavých prechádzok, s otvorenou mysľou vás mesto očarí tak, ako už očarilo mnohých zahraničných turistov. Veď si len prečítajte recenzie v svetových médiách.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa